Öt fényképező nyaraláshoz

2007.05.28. 10:15

Rendhagyó tesztünkben különböző gyártók százezer forint alatti készülékeit vizsgáltuk meg. A fő szempontok azonban ezúttal nem a technikai paraméterek, hanem a könnyű kezelhetőség és a színhelyesség voltak.

Gyakran előfordul, hogy valaki a termékek adatai alapján próbál megfelelő gépet választani. Ez azonban könnyen tévútra vezethet, ugyanis a megapixelek száma, a képernyőméret, és más hasonló számok nem mindig jelentenek a gyakorlati használat során is valódi előnyt. Most tehát elsősorban arra voltunk kíváncsiak, hogy a nyaralás közben előforduló szituációkat melyik fényképezővel lehet a legszebben megörökíteni.

A haladó fotósok szinte bármilyen eszközből ki tudják hozni az általuk elképzelt eredményt a megfelelő beállításokkal, esetleg némi szoftveres utómunkával, most azonban a kezdőkre, a családi hobbifotósokra gondoltunk a fényképezők kiválasztása során. Olyan típusokat szerettünk volna szemügyre venni, amelyek tartalmaznak úgynevezett témamódokat, vagyis adott helyzetekre hangolt automata beállításokat, ráadásul megfizethető árúak is egyben.

Forrás: [origo]

Az öt fényképező tehát a következő volt: Canon PowerShot A710, Fujifilm FinePix A800, Nikon Coolpix L11, Olympus FE-240, Panasonic Lumix LS60. Könnyen zsebre vágható, ráadásul könnyű, műanyagvázas modellekről van szó, de praktikusságuk mellett szól az is, hogy az Olympus kivételével mindegyik használható normál ceruzaelemekkel, így a világ legtávolabbi pontjain is jó esély van rá, hogy működőképesek.

Mindegyik készülék számos beépített témamódot kapott, ezekből összesen négyet választottunk ki összehasonlításra. A strand, a tájkép, a makró, illetve a portré üzemmódokra minden bizonnyal szükség van egy átlagos nyaralás során. Ezeknek a gyárilag beállított funkcióknak a lényege elméletben az, hogy a fotózáshoz kevésbé értők számára is lehetővé tegyék a nehéz helyzetekben a képkészítést, automatikusan korrigálva a fényképezőgép paramétereit.

Fotózás a strandon

Az első dolog, ami az embereknek eszébe szokott jutni a nyaralásról az nem más, mint a strandolás, elsőként tehát ezt a szituációt vizsgáltuk meg. A Balaton partján, a tihanyi öbölben készítettünk mindegyik fényképezővel fotót, előtte kiválasztva az úgynevezett Beach üzemmódot.

Első ránézésre is látszik, hogy nincsen óriási eltérés az öt japán gyártó készüléke között. Nagyon kiéleződött a kompakt gépek piacán a verseny, így nagyon kiegyenlített eredményt produkáltak az apró kütyük.

Forrás: [origo]
Fujifilm, Panasonic, Nikon, Canon, Olympus

Valamivel tüzetesebb vizsgálat során sem lehet találni drámai eltéréseket, ennek ellenére nem volt nehéz rangsort állítani a típusok között. A Fuji szép, színhelyes képeket készített, és közel volt hozzá a Panasonic és a Nikon is, bár enyhén zöldes árnyalatokkal, ráadásul ez utóbbi esetében kicsit kiégett részletekkel. A Canon a többi típusnál jóval sárgásabb fotókat produkált, igaz, az expozícióval itt nem volt probléma. A legrosszabb eredmény az Olympus esetében lett: fakóak a színek, ráadásul túl van exponálva a felvétel, az előtérben lévő emberek bőrén már nincs részlet.

Tájkép kék éggel

A természetfotónál már jóval nagyobb különbség mutatkozott a gépek között, és számunkra is meglepő módon ismét a Fuji tűnt ki a sorból. A FinePix A800 eleven zöldeket adott vissza, az ég kékje is élethű maradt, és az expozíció is jól sikerült Landscape módban. A Panasonic szintén szépen rögzítette a látványt, bár a fű valamivel sárgább lett, illetve összességében világosabb lett a kép.

Forrás: [origo]
Fujifilm, Panasonic, Nikon, Canon, Olympus

A Nikon hasonló eredményt hozott, mint a Lumix LS60, viszont annál fakóbb, élettelenebb tónusokkal. A leggyengébb eredményt itt szubjektív véleményünk szerint a Canon és az Olympus gépe adta, ugyanis ezeknél nem voltak elég telítettek a színek, ráadásul az utóbbi ismét túlexponálta a felvételt. Természetesen számítógépes utómunkával bármelyik fotó korrigálható lenne, de mi itt is szigorúan az alapértékekre voltunk kíváncsiak.

Makrófotó virágokról

Itt már nem lepődtünk meg azon, hogy ismét a Fujifilm eszköze jött ki győztesen, elvégre gyakorlatilag itt is természetfotóról volt szó. Szép színek, megfelelő kontraszt, ütős fénykép lett a végeredmény. Akár holtversenyt is hirdethettünk volna, ugyanis az eddigiek alapján meglepetésre az Olympus gyakorlatilag ezzel megegyező képet készített.
 

Forrás: [origo]
Fujifilm, Olympus, Canon, Nikon, Panasonic

Harmadik helyen a PowerShot futott be, korrekt zöldek és jó expozíció jellemezte a fotót. Negyedik, illetve ötödik helyen végzett ezúttal a Panasonic és a Nikon, mindkét típus az előzőeknél halványabb színeket és szerintünk túl világos fotót rögzített.

Portréfotózás

Az emberi arc fotózása természetesen teljesen más beállítást igényel, mint mondjuk egy tájképfotó, mégis meglepődtünk azon, hogy ennél a feladatnál újra teljesen felborult a mezőny. A legjobb minőségű fényképet ezúttal a Canon és a Panasonic készítette. Valamivel sárgásabb és világosabb színeket produkált a Nikon, az Olympus pedig kimondottan fakó fotót rögzített.

Forrás: [origo]
Canon, Panasonic, Nikon, Olympus, Fujifilm

Némi gondban voltunk a Fuji értékelésével, hiszen akár első helyre is kerülhetett volna, annyira színhelyesek lettek a színei, viszont valami oknál fogva túlzottan alulexponálta a gép a fotót.

Eredményhirdetés, konklúzió

Érdekes volt tapasztalni, hogy a tájkép és a strand fotózásakor teljesen azonos sorrend alakult ki a gyártók között, vagyis Fujifilm, Panasonic, Nikon, Canon, Olympus lett a rangsor. A makrófényképezésnél a FinePix megtartotta az első helyet, mögé azonban az utolsó két helyről előreugrott az Olympus és a Canon PowerShot is, míg a leggyengébb a Lumix modell lett.

A portrénál már a Canon lett a győztes, mögötte pedig az előző vesztes, a Panasonic jött be a dobogó második fokára, a korábban három első helyet szerzett Fujifilm pedig ezúttal a ranglétra végére került.

Összességében tehát sajnos csupán azt sikerült leszűrnünk a hosszadalmas teszt során, hogy egyik gyártó modellje sem tekinthető etalon készüléknek, vagyis jelenleg nincs olyan fényképező, amelyik minden helyzetben egyformán jól megállja a helyét. Egyetlen megoldás talán az lehet, hogy manuálisan korrigálja a fotós a fényképező beállításait, ehhez viszont komolyabb elmélyülésre és sok türelemre van szükség.

A tesztelt fényképezők árai a hazai fotós boltokban a cikk írásakor megközelítőleg így alakulnak: Canon PowerShot A710 68 ezer forint, Fujifilm FinePix A800 32 ezer forint, Nikon Coolpix L11 34 ezer forint, Olympus FE-240 52 ezer forint, Panasonic Lumix LS60 33 ezer forint.

KAPCSOLÓDÓ CIKK