3D-ben bejárható utcák a Google Maps-ben

2007.06.01. 14:22

A Google Maps néhány amerikai nagyváros utcáiról már térhatású panorámaképet is ad, így virtuális körsétát tehetünk a keresett helyen.

Street View, vagyis utcanézet a neve annak az új perspektívának, amelyet a héten tettek elérhetővé a Google Maps fejlesztői a műholdas és légi felvételeket is tartalmazó webes térképszolgáltatásban. A cég egyelőre csak néhány amerikai nagyváros utcáiról készíttetett térhatású panorámaképeket, amelyek segítségével virtuális körsétát lehet tenni azokon.

San Francisco, Las Vegas, New York, Miami vagy Denver térképén már ki lehet választani az új nézetet, amely a térképen kékre színezi a panorámaképekkel is megörökített utcákat. Ezekre kattintva aztán a térkép fölött megjelenik egy kisebb ablak, amelyben a helyszín forgatható látképét lehet megtekinteni, és kattintható nyilak jelzik a felvételeket készítő autó útvonalát, amelyen tovább is lehet haladni a virtuális barangolás során.

A fotókat egy gépkocsi tetejére rögzített speciális kamerával készítették, így a különleges perspektíva amellett, hogy szórakoztató, leginkább az autós navigációt segítheti majd. Nem a Google térképén bukkant fel azonban elsőként ilyen lehetőség: több mint egy évvel ezelőtt már a Microsoft is készített hasonló, autós perspektívából készült utcaszintű felvételeket saját webes térképéhez a Live.com-on, ez a nézet azonban egyelőre nem elérhető a szájton. Ehelyett madártávlatból, vagy - egy, az Internet Explorerbe épülő modul segítségével - forgatható 3D-s nézetben lehet megtekinteni a tájat, amire a Google Maps nem képes, csupán a telepítés után használható Google Earth szoftver.

A Google Maps új szolgáltatása viszont egy egészen különleges fotót is tartalmaz: az Engadget bloggerei az egyik felvételen E.T.-t, a földönkívülit vélték felfedezni, amint a bokrok közül kikandikálva figyeli a mellette elhaladó autókat.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK