Kerek mondatokban lehet majd kérdezni a cég keresőjétől, amely nem csak indexeli, hanem értelmezi is a dokumentumokat.

A Xerox túllép a keresőszavakon - áll a vállalat új fejlesztéséről szóló sajtóközleményben, amely szerint a FactSpotter nem egyszerűen egy keresőmotor, hanem kész adatbányász alkalmazás. Az új keresőnek egyszerű mondatokban lehet feltenni a kérdéseket, amelyeket értelmez, csakúgy, mint a keresett dokumentumokat: a kulcsszavakat maga választja ki, és állapítja meg, hogy milyen kontextusba kell helyeznie azokat a pontos találathoz.

A FactSpotter abban is eltér a hagyományos keresőktől, hogy nem csak egy szöveget ad vissza a felhasználónak, hanem azt is, hogy hol találja meg benne a pontos választ a feltett kérdésre. A Xerox közleménye nem részletezi a szoftver működési elvét, csupán annyit, hogy az alkalmazás mögött bonyolult lingvisztikai fejlesztés áll, és hogy a rendszer bármilyen nyelven, bármilyen dokumentumtípusban képes lesz keresni.

Az új szoftvert jövőre dobja piacra a gyártó, nyilvános változata azonban nem lesz: a cég csupán cégeknek értékesíti majd egyik vállalati platformja részeként. A Xerox elsősorban olyan ügyfelekre számít, akik nagy információmennyiséggel dolgoznak, például jogi, gyógyszeripari vagy az üzleti intelligenciával kapcsolatos területen. A FactSpotter egyébként részben Európában készült: az intelligens keresőt a cég Grenoble-i laboratóriumának munkatársai alkották meg.