Elstartolt az Apple mobilja

Vágólapra másolva!
Pénteken néhány órára bezártak az Apple és az AT&T amerikai boltjai, hogy megkezdjék a felkészülést a cég első mobiltelefonja, a helyi idő szerint 18 órakor polcokra kerülő iPhone iránt érdeklődő vásárlók rohamára.
Vágólapra másolva!

Az esti nyitás előtt többszázan gyülekeztek az Apple és az AT&T mobilszolgáltató boltjai előtt, bár a várakozók közt szép számmal akadtak olyanok is, akik bárkinek átengedték helyüket a sorban némi készpénzért. A számítógépgyártó 164 amerikai márkaboltjában pénteken az éjfélig, a mobilcég 1800 üzletének valamelyikében pedig este tíz óráig vásárolhatják meg az érdeklődők a készüléket.

Sajtóbeszámolók szerint egy vevő legfeljebb két darab készüléket vehet az üzletekben, s a vásárlás könnyítése érdekében az Apple honlapján lévő listáról azt is meg lehet nézni, melyik boltban van még az iPhone-ból.

Az Apple nem árulta el, hogy az amerikai boltok polcaira a premier napján hány darab iPhone-t szállítanak le, csupán azt közölték, 2008 végéig 10 millió darabot szeretne értékesíteni az érintőképernyős telefonból világszerte - ez a cég saját eladásaihoz mérten nem számít kimagaslónak. Csak az iPodokból negyedévente adnak el ennyit, ráadásul a tízmilliós darabszám a globális mobilpiacnak csupán egy százalékát teszi ki. Steve Jobs, a cég elnök-vezérigazgatója pénteken úgy nyilatkozott, elképzelhetőnek tartja, hogy nem fogják tudni kiszolgálni az összes vásárlót a premier tájékán - elemzők várakozásai szerint az első készletek legfeljebb a jövő hét elejéig tartanak majd ki.

Rob Enderle, egy, a CNN által megkérdezett piacelemző szerint az Apple-nek igen nehéz dolga lesz, ha teljesíteni kívánja az eladási terveit, mivel az első generációs termékek esetében gyakran merülnek fel nem várt hibák. Enderle több más szakértővel egyetemben arra számít, hogy az iPhone eladásai a későbbi, tökéletesített, vagy kibővített tudású utódok megjelenésével párhuzamosan emelkedik majd meg, akárcsak az iPod zenelejátszó esetében.

Forrás: [origo]

Az iPhone-t a premiert követő két évben kizárólat az AT&T boltjaiban lehet majd megvenni az Egyesült Államokban. 4 gigabájt memóriával szerelt változata 500, 8 gigabájtos típusa 600 dollárba, vagyis 90-110 ezer forint körüli összegbe kerül, azonban csak két éves hűségszerződéssel lehet megvenni, a 60-100 dolláros (11-18 ezer forintos)díjcsomagok valamelyikét választva. A szerződés idő előtti felmondása 175 dollárt, vagyis durván 32 ezer forintot kóstál az ügyfélnek.

Az Apple iPhone-járól már gyakorlatilag mindent lehet tudni: legegyedibb részének a csaknem az egész előlapot elfoglaló, a billentyűzetet is kiváltó speciális érintőképernyő számít. Ezt a korábban ismert kijelzőktől eltérően egyszerre nem csak egy, hanem több ponton is lehet tapintani, ezen felül a telefon támogatja a wifit, és Mac OS X operációs rendszer fut rajta számos ismert maces alkalmazással. Ugyanakkor az első tesztekből az is kiderül, hogy sok alapvető funkció hiányzik belőle: nem támogatja a gyors 3G adatátvitelt, nem lehet vele MMS-ezni, a beépített kamerája nem tud videót rögzíteni, a memóriájában lévő zenéket pedig nem lehet a gyárilag betáplált huszonötféle csengőhang helyett használni.