Hiába záratták be az orosz zenediszkontot

Vágólapra másolva!
A múlt hét óta elérhetetlen az orosz Allofmp3.com weboldala, amely az elmúlt években a második legnagyobb online zeneáruházzá nőtte ki magát, azonban máris elkészült a szájt új változata.
Vágólapra másolva!

Egyelőre nem tudni biztosan, de az oldal bezáratása mögött valószínűleg az orosz kormány áll, amely még tavaly októberben vállalt kötelezettséget erre a lépésre egy nemzetközi szerződésben. Az 5,5 millió regisztrált felhasználóval rendelkező Allofmp3-com ugyanis már a politikusoknak is szemet szúrt, akkora veszteséget okozott a zenekiadóknak: az oroszok ugyanis a nyugati árak töredékéért, bármiféle másolásvédelem nélkül forgalmazták a zenefájlokat.

Az oldalt üzemeltető Media Services az eladott számok után nem a jogtulajdonosoknak, hanem egy helyi közös jogkezelő szervezetnek fizetett részesedést, és erre hivatkozva legálisnak tüntették fel tevékenységüket. A felhasználók figyelmét az oldalon felhívták arra, hogy Oroszországon kívül a letöltés nem számít legálisnak, viszont ez csak egy átlátszó kibúvó volt, az Allofmp3.com angol nyelvű változata ugyanis a nemzetközi vásárlóközönséget célozta meg. A szájt az Egyesült Királyságban az Apple iTunes után a második legnagyobb netes zenebolt lett.

A szájt bezáratását az Egyesült Államok már Oroszország WTO-tagságának feltételéül is szabta, és több kiadó is pert indított az üzemeltetők ellen, mindeddig azonban sem a Media Services, sem a Kreml nem adott érdemi választ ezekre lépésekre. Az illegális zeneboltot működtető cég, úgy tűnik, kibúvót is kapott a hatóságoktól, mivel máris új, az Allofmp3-hez hasonló szolgáltatást indítottak Mp3Sparks néven. Az új szájt ugyanúgy a helyi jogkezelőnek fizet, és ugyanúgy olcsón adja a zenéket. Ennek ellenére a kiadóvállalatok üdvözölték az eredeti oldal működésének megszüntetését, bár valószínűleg hamarosan ismét fel kell venniük a kesztyűt a Media Services ellen.