BSA: egymillió dollár járhat a besúgóknak

Vágólapra másolva!
Akár egymillió dolláros jutalmat is kaphat, aki illegális szoftverhasználat miatt feljelenti saját munkaadóját a BSA-nál az Egyesült Államokban - attól függően, hogy a szervezet mekkora büntetést szed be.
Vágólapra másolva!

A kalózszoftverek ellen küzdő Business Software Alliance ezzel a módszerrel igyekszik rávenni az alkalmazottakat arra, hogy jelentsék be, ha a cégüknél illegális másolatra bukkannak - adta hírül a BetaNews. A módszer nem új, csupán a feljelentőknek beígért összeg emelkedett: eddig 200 ezer dollár volt a maximum, mostantól azonban akár egymilliós jutalommal is kecsegtet az érdekvédelmi szervezet.

A valóságban azonban nem ilyen rózsás a helyzet, mivel a BSA csak akkor fizet, ha kártérítést is sikerül kicsikarnia a feljelentő révén tetten ért cégtől. Ráadásul a jutalom összege is attól függ, hogy mennyit kaszált a szervezet: százezer dolláros kártérítés után ötezer dolláros jutalom jár, az egymilliós elvi maximum eléréséhez pedig 15 millió dolláros kártérítésre van szükség.

Eddig kevés jutalom talált gazdára

A BSA mindeddig egyetlen esetben fizetett pénzjutalmat a kalózszoftverek miatti feljelentőknek: összesen 15 500 dollárt osztottak szét egy cég három alkalmazottja között, akik az eset után minden bizonnyal el is veszítették munkahelyüket. Kérdéses tehát, hogy megéri-e az alkalmazottaknak a munkaadót feljelenteni.

Az érdekvédelmi szervezet mindenesetre sikeresnek tartja a kampányt, és az elmúlt két évben összesen 22 millió dollárnyi kártérítést zsebelt be, de továbbra is arra bíztatnak mindenkit, hogy jelentsék az illegális szoftverhasználatot, mivel az csak az USA-ban évi 7 milliárd dolláros kárt okoz a szoftveriparnak.