Az úgynevezett másolási (reprográfiai) díj csökkentését kezdeményezte nemrég az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ). A szövetség az európai mértékre szorítaná le a kirívóan magas honi adót.

Csökkentené a digitális adathordozókra és berendezésekre kivetett másolási díjat az IVSZ. A kezdeményezést egy Budapesten tartott nemzetközi fórumon hirdették meg, ahol az információs és kommunikációs technológiai szövetségek és gyártó vállalatok  magyar, cseh lengyel és szlovák képviselői gyűltek össze. Az IVSZ-nek azonban sok falat kell áttörnie, hogy a termékek árába beépített jogdíj valóban mérséklődjön.

Államnak, kereskedőnek egyaránt rossz

Mint Kátai Szabolcs, az IVSZ alelnöke érdeklődésünkre elmondta: az egész iparág rosszul jár a jelenlegi magas reprográfiai díjak miatt. Ugyanis hazánkban ez a díj kirívóan magas a többi európai országhoz képest, így a digitális adathordozók és eszközök beszerzői inkább egy másik - alacsonyabb másolási díjat alkalmazó - országból importálják a termékeket, ami nem csak a hazai viszonteladói körnek okoz veszteséget, hanem az államnak is, hiszen elesik az adóbevételek egy részétől.

Mint Kátai hangsúlyozta: nem arról van szó, hogy az IVSZ ne tartaná jogosnak, hogy a szerzők ilyen módon is részesüljenek a jogdíjakból, hanem arról, hogy nálunk ez a díj indokolatlanul magas, megállapítása pedig önkényes. Mint a szövetség közleménye is kiemelte, a jelenlegi gyakorlat szerint a jogdíjat meg kell fizetni például egyszer egy CD-író megvásárlásakor, másodszor az üres írható CD megvásárlásakor, harmadszor pedig amikor valaki megvásárol és letölt egy zenét az internetről.

Hatása, mint a benzináremelésé

Mennyi az annyi?

Ma Magyarországon egy üres CD fogyasztói ára kb. 150 Ft, melyből 55 Ft-ot, azaz a termék árának több mint egy harmadát a jogdíjkezelők kapják. Egy iPOD nano ára kb. 60 000 Ft, ebből több mint 5000 Ft-ot, majdnem 10%-ot, a jogkezelők kapnak. Hasonló volt sokáig a helyzet Magyarországon a nyomtatók, szkennerek és fénymásolók esetében is, ezt azonban a hatékony lobbinak köszönhetően sikerült a termékek árának maximum 2%-ára leszorítani.
A másolási díjat számos termék árába beépítették, így például a CD-ken, DVD-ken kívül ezek íróeszközei, fénymásolók, nyomtatók, memóriakártyák is emiatt drágultak az elmúlt időszakban - ennek hatására pedig emelkedet a fénymásolásért fizetendő díj, de adott esetben még a mobiltelefonok ára is magasabb lehet - a reprográfiai díj beépítésének hatása úgy gyűrűzik tovább, akárcsak a benzináremelés, ami jelentkezik például a kenyér árában is.

A díjcsökkentési ötletnek ugyanakkor érezhető hatása - Kátai szerint - fél-egy éven belül nem várható, hiszen a jogalkotókon kívül a szerzői jogvédő szervezetek hadállásait is be kell venniük - ezért a kezdeményezés kimenetele sem biztos. Kátai éppen ezért nem is jósolt pontos csökkentési mértéket - mint fogalmazott: ha az európai mértéket el tudnák érni, már örülnének a sikernek.

Az IVSZ ugyanakkor egy felhívást is közzétett: várja olyan vállalkozások jelentkezését (nem csak a szövetség tagjainak sorából), amelyeket érzékenyen érint a másolási díjak magas volta. Az érintettek a szövetség honlapján megadott elérhetőségeken jelentkezhetnek.