Az ujjunk válthatja le a bankkártyát

Vágólapra másolva!
A Hitachi egy olyan újfajta megoldást fejlesztett ki, amely szükségtelenné teszi a bankkártyák alkalmazását: a pénzkiadó automatákba építhető technológia az ujjbegyükben futó vérerek alapján képes azonosítani az ügyfeleket.
Vágólapra másolva!
Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A japán cég újfajta elektronikus fizetési rendszere jelenleg csak a szigetországban működik a JCB nevű társaságnál. A rendszer használatához a banki rendszerbe rögzítik az ügyfél ujjában futó vérerek egyedi mintáit, amelyek alapján százszázalékos hatékonysággal lehet azonosítani bárkit.

Ezt követően semmilyen mágneskártyára vagy hasonló eszközre nincs szükség, ha az ügyfél a társasággal szerződött boltban, étteremben vagy egyéb helyen szeretne fizetni, esetleg egy automatától pénzt felvenni. Elég az ujjával megérintenie egy infravörös szkennert, amely az ujjban futó vérerek vizsgálata alapján azonosítja őt.

Noha a módszer kijátszásának egyik lehetőségeként sokakban felmerült, hogy bűnözők esetleg áldozataik ujját levágva vennének fel pénzt, a Hitachi közlése szerint ez nem lehetséges, mivel a szkenner azt is érzékeli, ha az erekben nincs vérkeringés - számolt be a Tech.co.uk.