GPS-es buszmegállókat állított fel a BKV

Vágólapra másolva!
Műholdalapú, úgynevezett GPS-utastájékoztatási rendszert tesztel a BKV a budai 86-os busz vonalán - az 50 millió forintos kísérletről csütörtökön tartottak sajtótájékoztatót. 
Vágólapra másolva!

Az új tájékoztatás lényege, hogy az utasok egy audiovizuális táblán pontos képet kapnak arról, hogy a busz, amelyre várnak, merre jár, hány perc múlva érkezik a megállóba - mondta el Madák Pál, a BKV szolgálatvezetője. Hozzátette: a 86-os busz vonalán négy helyszínen - a Batthyány téren, a Margit híd két oldalán és a Flórián térhez közel - elhelyezett tábla GPS-alapú, tehát műholdak segítségével határozza meg, merre jár a kívánt jármű.

A közlekedési társaság egy éven keresztül teszteli a 86-os vonalán közlekedő 16 buszba beszerelt, 50 millió forintba kerülő rendszert, de később - a tervek szerint nyolcmilliárd forintért - az egész városban is kiépítenék - ismertette Madák Pál, aki az MTI-nek azt mondta: "a forradalmian új rendszer" nem tartozik a luxusberuházás kategóriájába.

Forrás: [origo]
Az új típusú megálló (korábbi képek a GPS-es rendszerről)

A szakember úgy vélekedett: bár egy intelligens, térképpel is felszerelt információs tábla összege meghaladja az egymillió forintot is, a BKV ilyen színvonalas, minőségi szolgáltatással szeretne utasokat toborozni, és átcsábítani minél több autóst is. "Csak ilyen újításokkal tudunk versenyképesek lenni" - fogalmazott, kiemelve, hogy az utasok az új rendszer segítségével már mobiltelefonjukkal is informálódhatnak a buszok indulásáról és érkezéséről.

Korábban már írtunk a tömegközlekedési vállalatok terveiről: Debrecen villamosvonalán már bevezették a fővárosban most még csak tesztelt utastájékoztató rendszert. Ott a villamosok mindegyikében GPS működik, és az utasok a megállókban leolvashatják mennyit kell várni a következő szerelvényre - igaz, térképen nem követhetik nyomon a járművek helyzetét.

Az új rendszerek nem elhanyagolható előnye, hogy az utasok mellett a diszpécserek is pontosabb képet kapnak a buszok, villamosok helyzetéről. Feloldhatják a járműtorlódásokat, vagy akár jelezhetik is a vezetőnek, ha késésben van a menetrendhez képest.