Digitális kamera Blu-ray-jel

Vágólapra másolva!
A japán Hitachi olyan nagyfelbontású videokamerát mutatott be, amely már nem hagyományos DVD-re, hanem Blu-ray-lemezekre (BD) rögzíti a felvételeket. 
Vágólapra másolva!

A Blu-ray-es kamkorder kétféle változatban lesz megvásárolható, a DZ-BD70-es változatba 8 cm-es átmérőjű BD-lemezeket lehet helyezni, míg a DZ-BD7H változatba egy 30 gigabájtos merevlemezt is beépítenek.

A hagyományos Blu-ray-lemeznél kisebb, 8 cm-es BD-R optikai lemezekre 7,5 gigabájtnyi adatot lehet tárolni, ez nagyjából egyórányi videó raktározására elegendő. Ehhez képest a merevlemezes változat összesen négyórányi anyagot képes rögzíteni nagyfelbontásban. A BD-re felvett anyag lejátszásához Blu-ray-kompatibilis eszközre van szükség.

Az új Hitachi kamkorderek 1920x1080i maximális felbontásban tudnak mozgóképet rögzíteni, alternatívaként azonban 1440x1080i-s felbontás is kiválasztható, ezt választva duplaannyi videót lehet eltárolni, mint eredetileg. A kamerák szoftverével egyszerűbb vágási, szerkesztési feladatok is elvégezhetők. A 2,07 megapixeles mozgókép mellett a két új kamkorder 4,32 megapixeles állóképeket tud rögzíteni, mindkettőt 2,7 col átlójú, szélesvásznú LCD-vel szerelik fel, optikai zoomjuk pedig tízszeres.

Forrás: [origo]

Akkumulátoros üzemidejüket tekintve a Blu-ray-es kamkorderek egyelőre nem számítanak világbajnoknak: a merevlemezes típus, 100, olcsóbbik társa pedig csak 90 percen át használható egyetlen töltéssel. A Hitachi Japánban augusztus végén, a világ többi részén októberben kezdi árulni a kamerákat, amelyek 250-300 ezer forintnak megfelelő összegbe kerülnek majd.