Tűzveszélyes akkukat cserél a Nokia

Vágólapra másolva!
A finn mobilgyártó bejelentette, hogy világszerte összesen 46 millió darab tűzveszélyes mobiltelefon-akkumulátorát cseréli ki.
Vágólapra másolva!

A Nokia anyacége kedden honlapján publikált egy közleményt, melyben bejelentette, hogy világszerte 46 millió darab, mobiltelefonjaival használatos akkumulátora szorulhat cserére, mert azok töltésük közben túlmelegedhetnek. A vállalatnak eddig mintegy száz ilyen esetről van tudomása, melyeket ötven különböző mobilkészülék produkált, komoly sérülést vagy kárt szerencsére egyik alkalommal sem okoztak.

46 millió akkumulátort cserélnek

Hasonló esetről nemrég mi is beszámoltunk: Kecskeméten felrobbant egy éjszakára töltőhöz csatlakoztatott Nokia-mobil. A gyártó hazai képviseleténél azonban egyelőre nem tudták megmondani, hogy annak a mobiltelefonnak az eldurranását a mostani cserében érintett típusú akkumulátor okozta-e.

A Nokia közlése szerint a hibás akkuk a BL-5C típusjelzést viselik, és a japán Matsushita gyártotta őket 2005 decembere és 2006 novembere között. A gyártó más beszállítói által vagy ettől eltérő időpontban készült 250 millió darab BL-5C-akkumulátort nem érint a mostani csere.

Forrás: [origo]
Ezt a számot kell ellenőrizni a weben


A honlapon lehet ellenőrizni

A gyártó jelenleg piacon lévő készülékeiben tizennégy fajta különböző akkumulátort alkalmaznak, a most cserére szoruló típust 52 fajta Nokia mobilban alkalmazzák, ezek listája itt olvasható. E sorok írásakor még csak az akkumulátorcsere angol nyelvű weboldala él, szerdára azonban várhatóan a magyar fordítás is elérhető lesz, illetve a cég itthoni telefonos ügyfélszolgálatán (06 1 382-1155) is érdeklődhetnek a problémáról a tulajdonosok.

Ezen az oldalon keresztül az áramforrás alján lévő azonosítószám begépelésével bárki leellenőrizheti, Nokia telefonjának akkumulátorát szükséges-e cserélni. Amennyiben ez indokolt, webes regisztációra van szükség, melyet követően futárral küldik ki a tulajdonosnak a biztonságos akkumulátort - a régit pedig vissza kell küldeni a gyártónak - tudtuk meg a hazai képviseletnél.