Rendőri kísérettel költözött az iWiW

Vágólapra másolva!
Csütörtök hajnaltól délutánig állt az iWiW - mint az üzemeltetők tájékoztatásukban közölték: költözött a kapcsolati hálót kiszolgáló szerverpark.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb hazai internetoldal, az iWiW költözött át csütörtökön - nem egyszerűen egyik szerverről a másikra, hanem magukat a kiszolgáló számítógépeket hurcolták át a T-Online Adatparkjából a Dataplex szervertermébe. A fizikai költözés - melynek során Budapest Belvárosából Józsefvárosba, tehát alig több, mint öt kilométerre szállították át a szervereket - a szétszedéssel, szállítással, összerakással és újrabeállítással együtt több mint tíz órán át tartott. Ezidő alatt több mint száz szervert kellett kikábelezni, átszállítani, majd visszakötni az új helyen kialakított hálózatba. Lévén az ország lakossága egynegyedének számos adata fent van az iWiW-en, a költözést komoly biztonsági elképzelések mentén valósították meg: az átszállítás során például rendőri kíséretet vettek igénybe, és előzetesen sem átköltözést, hanem karbantartást emlegettek az iWiW-esek.

Az iWiW oldalát vélhetően a legnagyobb hazai szerverpark szolgálja ki: több mint száz számítógép dolgozik azon, hogy rendben megjelenjenek az adatok. A szerverekhez óránként 4,8 millió (másodpercenként 1300) oldallekérés érkezik, a kimenő forgalom másodpercenként közel egy gigabájt. A felhasználók 11 millió fotót tettek fel magukról, ami 2 terabájtnyi adatot jelent (azaz 2000 gigabájt, vagyis közel ötszáz DVD-t, vagy 3000 CD-t lehetne teleírni az iWiW-en őrzött képeinkből). A gigantikus forgalmat két szoftver igyekszik kiszolgálni, és például csak a két felhasználó közti legrövidebb út kiírásához öt, a képek megjelentetéséhez hét szervert kellett beállítani. Összesen 526 diszk tárolja az adatokat a felhasználókról.


Videó az iWiW költözéséről

IWiW történelem

A szolgáltatás indulásának évében készült cikkünkben még arról számoltunk be, hogy az akkor még WiW (Who is Who, ki kicsoda) néven ismert oldal felhasználói tábora elérte a 16 ezer főt. A siker jelentős részben annak volt köszönhető, hogy a honlapra a korábban általánossá vált becenevek helyett valódi névvel kellett regisztrálni, ami ekkor még nagyon egyedi dolognak számított. A bekerülésnek az ad "rangot" azóta is, hogy egy régi tagnak meghívót kell küldenie, hogy ismerőse vagy rokona bejuthasson az oldalra.

Az első év végén az WiW-esek még csak 22 ezren voltak, míg az ötvenezredik felhasználó 2004-ben, a 100 ezredik pedig 2005 májusában iratkozott fel a szájtra. 2006 júliusára már egymillióan használták a nevét időközben iWiW-re váltó szolgáltatást, amelyet két hónappal korábban az [origo]-t is kiadó T-Online Magyarország közel egymilliárd forintért vásárolt fel.

Forrás: [origo]
Korábbi cikkünk a szervertermekről

Az ötéves évfordulóra a felhasználók köre már a kétmilliót is meghaladja, a bejelölt ismeretségek száma pedig mintegy 220 millió, s nagyjából naponta 1 millióval növekszik - tudtuk meg az üzemeltetőktől. Míg az első években napi 50-60 fővel bővült az iWiW-esek tábora, napjainkban egy átlagos napon hatezer új taggal bővül a létszám.

486-os PC-ről indult

Természetesen a felhasználók számának rohamos bővülése nyomán a rendszert kiszolgáló infrastruktúra is jó párszor bővítésre, cserére szorult. Várady Zsolt, a WiW megalkotója - s legelsőként regisztrált felhasználója - egy régi, 486-os asztali számítógépen indította útjára a kapcsolati háló alapváltozatát, ráadásul a nem túl izmos gép erőforrásain több webszájt is osztozott.

Az első verzió még saját domainnévvel sem rendelkezett, egy számokból álló IP-címen lehetett elérni, melyet Várady először egy levelezőlistán publikált, így baráti társaságának tagjai voltak az első felhasználók.

Az első csúcsot két héttel indulását követően, nyolcszázas taglétszámnál érte el a WiW, ekkor egy időre a meghívók kiküldése is szünetelt. Ekkor egyébként háromdimenziós kapcsolati térkép megjelenítéséhez szükséges koordináták kiszámítása nem automatikusan történt, még a rendszer atyja maga futtatta le a programot manuálisan minden éjjel.

Kinőtték a helyet

Mivel hetente átlagosan két géppel bővül a szerverpark, az Adatparkban eddig biztosított helyet kinőtték, ezért egy nagyobb befogadóképességű, tovább bővíthető helyre volt szükség - ez lett a Dataplex szerverterme, ahová csütörtökön átköltözött az iWiW.