Huszonöt éves a CD-lemez

Vágólapra másolva!
Egy Hannover melletti gyárban nyomták a világ első, kereskedelmi forgalomba került CD-lemezét, amelyre ABBA-számok kerültek - de a fejlesztéséhez volt némi köze Beethovennek is, a sikeréhez pedig egy fejpántos, magyar származású úriembernek.
Vágólapra másolva!

Augusztus 17-én lesz 25 éve, hogy 1982-ben a Royal Philips Electronics legyártotta a világ első kompaktlemezét a Philips Langenhagenben lévő gyárában, Hannover közelében, Németországban, megalapozva ezzel az analógról a digitális zenei technológiákra való átállást. A CD elsősorban kiemelkedő hangminőségének és karcállóságának köszönhetően lett sikeres, vagyis annak, hogy nem sercegett, mint a bakelit, és jól bírta a hordozást.

Az a gyár, ahol az eslő CD-lemez készült, a Polygram zenekiadóhoz tartozott, amelyet akkoriban a Philips birtokolt, és elsőként az ABBA "The Visitors" című albuma került kompaktlemezre. A premierre azonban elsősorban komolyzenével készült a gyár, így az elsőként legyártott 150 címből álló szortiment főleg klasszikusokból állt. Az első kompaktlemezeket és CD-lejátszókat - beleértve a Philips által készített CD100-ast - Japánban mutatták be 1982 novemberében, amit az amerikai és európai bevezetés 1983 márciusában követett.

Beethoven miatt lett 74 perces

A Philips és a Sony 1979-ben meg a közös munkát a CD-lemezen, amelynek során, ahogy ez lenni szokott, egy sor fontos kérdésben kellett megállapodniuk. Az egyik ilyen a lemezek méretére vonatkozott: az eredeti cél az volt, hogy egy órányi hanganyag ráférjen a korongokra, amihez elegendő lett volna a 115 milliméteres átmérő. Végül mindkét fél a kapacitás 74 percre való bővítése mellett döntött, mégpedig azért, hogy Beethoven 9. szimfóniáját ki lehessen adni egy lemezen - így a CD-lemez 12 centiméteres lett (amire ma már 80 percnyi hanganyag is ráfér). A két cég 1980 júnusában fektette le a szabványokat az úgynevezett "Vörös könyvben", amely mind a CD, mind a CD-ROM specifikációit tartalmazta.

Forrás: [origo]
Lézer és lemez...

A siker egyik kulcsa éppen a közös, nyitott fejlesztésben rejlett, amellyel a gyártók el tudták kerülni, hogy rivális formátumokat dobjanak piacra, felesleges versengést gerjesztve. Igaz, ez a fajta együttműködés akkoriban még idegen volt a Philips számára is, bár, mint kiderült, nagyon kifizetődő - derül ki Piet Kramer visszaemlékezéséből. "Az 1970-es évek végén és az 1980-as évek elején soha sem gondoltuk volna, hogy egy nap a számítógép és a szórakoztató elektronikai ipar egyaránt a digitális CD-t választja a számítógépes programok és filmek egyre növekvő mennyiségű adatának tárolására" - nyilatkozta a fejlesztésről a Philips optikai csoportjának egykori tagja.

Hogyan működik?

Az 1,2 milliméter vastag kompaktlemez szinte teljes egészében műanyagból, egészen pontosan polikarbonátból készül, amelyre egy fényvisszaverő alumínium- vagy arany réteget visznek fel, és karcvédő lakkbevonattal is ellátják. A lemezen az információkat a polikarbonát-rétegbe égetett, átlagosan 100 nanométer (a milliméter tízezred része) mély gödröcskék tárolják, amelyek spirális alakban helyezkednek el rajta. Az olvasó lézersugara a polikarbonát-réteg mélyén fut végig a trackek mentén, és a gödrökből, illetve a gödrök közötti területről visszaverődő fény intenzitásának különbségéből olvassa ki az adatokat.

A lemez azért bírja jól a koszolódást vagy a sérüléseket, mert az adatokat hordozó gödröcskék közelebb vannak a korong címkés feléhez, mint az írotthoz, ezért az alsó felét érő szennyeződések vagy karcok rendszerint kívül esnek a lézer fókusztávolságán. A lemezt ezért úgy könnyebb tönkretenni, ha a felső oldalát (és a fényvisszaverő fémréteget) sérti meg az ember.

A Dire Straits is besegített

Forrás: [origo]
Knopfler itt fejpánt nélkül

Amikor a CD-k forgalmazását a zeneipar világszerte megkezdte, már több mint 1000 lemez volt a piacon. 1985-ben a világ egyik legismertebb együttese a Dire Straits is a CD-n való megjelenésre tért át, ami jelentős lökést adott a formátum elterjedésének.

A banda "Brothers in Arms" című albuma ugyanis amellett, hogy egyike volt az első teljesen digitális (DDD) felvételeknek, az akkori idők egyik legnagyobb példányszámban eladott lemeze lett - és az egész nyolcvanas évek harmadik legnépszerűbb korongja. Az album az USA-ban kilencszeres, az Egyesült Királyságban 13-szoros platinalemez lett - immár CD-n. (Az együttes frontembere, Mark Knopfler, bár Angliában látta meg a napvilágot, de magyar apától származik.)

Eddig 200 milliárd

A Philips és a Sony által közösen kidolgozott kompaktlemez az elődje a napjainkban oly elterjedt optikai korongoknak, így például a CD-ROM, a CD-R és CD-RW, DVD, DVD R, DVD RW és Blu-ray formátumoknak. A Philips becslései szerint az elmúlt 25 évben, amióta a Philips az első CD-t nyomta Hannoverhez közeli gyárában, több mint 200 milliárd CD-t adtak el világszerte. Bár a CD mindössze 1,2 mm vastag, de ha minden valaha gyártott lemezt egymásra tennének, együttes vastagságuk hatszor körbeérné a Földet - és mind a mai napig a zenekiadás sztenderd eszköze, amelyet csak a zeneletöltéseket kínáló webáruházak tudtak némileg visszaszorítani.