Feltörték az iPhone-t

Vágólapra másolva!
Az Apple telefonját egy hatfős hackercsapatnak sikerült feltörnie, akik a mobil premierje óta dolgoztak a hálózatfüggetlenítés módszerén. Az Engadget blog szerzői szerint a telefon szétbontását nem igénylő, pusztán szoftveres megoldás valóban működik.
Vágólapra másolva!

Az egyelőre ismeretlen kilétű hackerek az iPhoneSimFree.com címen indított honlapján jelentették be, hogy megtalálták a módját annak, miként lehet Apple első mobiltelefonját az amerikai AT&T mellett bármely más szolgáltató SIM-kártyájával használni.

A csapat tagjai egy olyan szoftvert készítettek, amelyet ha lefuttatnak az iPhone-on, az kiiktatja a készülékbe épített védelmet, amely alapesetben megakadályozza az idegen szolgáltatóktól származó kártyák használatát. Mindez azért jelentőségteljes, mert az iPhone-t hivatalosan csak az AT&T-nél lehet megvenni kétéves hűségszerződést aláírva. A telefont az Egyesül Államokon kívül még sehol sem árusítják, igaz a Financial Times értesülései szerint az Apple már tárgyal európai szolgáltatókkal a készülék bemutatásáról.

Tesztelték a feltört mobilt

Az iPhone-t feltörő hackerek az Engadget technológiai blog munkatársainak a gyakorlatban is demonstrálták a törés működőképességét. Az Engadget szerzői az oldalukon publikált cikkben megerősítik a védelmet kiiktató szoftver hatásosságát, amelyről egy rövid videót és fotókat is publikáltak. Ezen a bloggerek egy amerikai T-Mobile-os SIM-kártyát helyeznek a készülékbe, amellyel gond nélkül működik az iPhone, egyedül a telefon visual voicemail névre hallgató hangposta-funkcióját nem lehet használni. A telefon funkciói közül az integrált YouTube-videonéző alkalmazás külön aktivációt igényel (de erre is van megoldás), azonban a főbb telefonfunkciókat, továbbá a böngészést vagy a Google Maps használatát nem befolyásolja a nem hivatalos módosítás.

Mivel a bejelentést egyelőre sem az Apple, sem pedig az AT&T nem kommentálta, arról egyelőre nincs információ, hogy a jövőben kiadott szoftverfrissítésekkel el tudják-e lehetetleni a feltöréseket, mindenesetre az Engadget szerint az iPhone rendszervisszaállítás funkcióját nyugodtan lehet használni egy hálózatfüggetlenített készüléken.

Az már bizonyos, hogy a készüléket feltörő hackerek jó üzleti lehetőséget látnak a dologban, mivel honlapjukon már - igaz, ismeretlen áron - eladásra kínálják szoftverüket, amely egyelőre csak ötszáz licences tételben, a jövő héttől azonban akár egy példányonként is megvásárolható lesz - legalábbis amíg az Apple jogászai meg nem keresik az oldal működtetőit.

http://www.youtube.com/v/tvJ1RGlxe8Q
George Hotz bemutatja feltört iPhone-ját

Van barkács-megoldás is

A napokban egyébként egy 17 éves amerikai tinédzser, George Hotz is publikált blogján egy feltörési megoldást, ám ennek alkalmazása bonyolult, mivel többek közt a készülék belsejében való forrasztást is igényel. Kidolgozása mintegy 500 munkaórát vett igénybe - nyilatkozta a Hotz a Technewsworldnek.

A tinédzser számos sajtóorgánumnak nyilatkozott már, elmondása szerint az általa kidolgozott megoldást az Apple semmilyen szoftverfrissítéssel nem tudja ellehetetleníteni. Egyes szakértők szerint a gyártó az iPhone áramköreinek áttervezésével próbálhatja megóvni a módosításoktól a jövőben piacra kerülő készülékeket.

A csehek szuper SIM-kártyája

Az iPhoneworld.ca beszámolója szerint két hete a cseh Bladox cég is előrukkolt egy olyan - eredetileg nem erre a célra szánt - megoldással, amely az AT&T-n kívül egyéb szolgáltatók hálózatán is lehetővé teszi az iPhone használatát. A társaság egy Turbo SIM névre hallgató adaptert fejlesztett ki, amelybe bármilyen más cég GSM-kártyáját bele lehet helyezni, s az egy AT&T-s típust imitál a készülék felé.

Az adaptert 60 euróért, vagyis 15 ezer forint körüli összegért árulják, hátránya, hogy alkalmazásához szükség van egy eredeti AT&T-s kártyára, illetve egy SIM-kártyák írására és olvasására alkalmas, számítógéphez csatlakoztatható eszközre, amely bár beszerezhető, nem tipikus eszköz az otthonokban.

Forrás: [origo]

Van aki a jogászoktól fél

Időközben egy harmadik blogon is az iPhone-t hálózatfüggetlenítő szoftver megjelentését publikálták. Az Iphoneunlocking.com oldalán lévő bejegyzés szerint újabb társaság rukkolt elő azApple-mobilok védelmét kijátszó szoftverrel. Az alkalmazást azonban egyelőre nem kezdik árulni, mivel " egy, az AT&T-t képviselő Szilícium-völgyi ügyvédi irodától való telefonos megkeresés hátráltatja a megjelenést".

A társaságnak ugyanis meg kell vizsgálnia, lehetséges-e egy ilyen jellegű szoftvert legálisan árusítani az USA-ban. A New York Times cikkében olvasható vélemény szedrint egyébként az amerikai digitális szerzői jogi törvény, a Digital Millennium Copyright Act értelmében nem törvénysértő, hogy a felhasználók kikódolják mobiltelefonjukat.

Ám mivel a törvényben foglalt legális függetlenítés nem pontosan a mostanihoz hasonló esetekre vonatkozik, elképzelhető, hogy az AT&T vagy az Apple jogászai találnak olyan jogcímet, amelyen beperelhetik a kikódoló szoftverek készítőit.