Nem csak lövöldözni lehet a PC-n

Vágólapra másolva!
Ha tetszik, ha nem, közeledik a szeptember, a nebulók hamarosan újból a padban találják magukat. A sulira való ráhangolódásban segíthetnek az általunk összeválogatott oktatóprogramok, melyek közt a matektól a csillagászatig egy sor érdekes témájú szoftvert találhat.
Vágólapra másolva!

A napokban debütált a Google Earth-höz a Sky nevű kiegészítés, amelynek segítségével a földgolyó mellett akár a csillagos eget is böngészhetjük a PC előtt ülve. Bár a Google szoftvere is számos érdekességgel bír, a Stellarium nevű ugyancsak ingyenes, nyílt forráskódú program a csillagászat iránt érdeklődők számára még érdekesebb lehet.

Az alkalmazás előnye, hogy magyar nyelvű felülettel is bír, és nagyon látványosan prezentálja a monitoron a csillagképeket. Kezelése nagyon egyszerű, mivel ha a bal alsó sarokban lévő ikonokra visszük a kurzort, megjelenik felettük a funkciójuk - például beállítható, hogy nappali, vagy éjszakai nézetet szeretnénk látni, a Beállítások menüpontban pedig a felhasználó azt is megadhatja, hogy a Föld melyik pontjáról, s milyen környezetből szemlélné a virtuális eget. A jobb alsó sarokban lévő nyilakkal az időt lehet meggyorsítani, mellyel elég látványos módon válik nyomon követhetővé az égitestek mozgása. Mi egy fél órát játszottunk vele, mindenképp érdemes megmutatni a gyereknek a Planetárium előtt, után - esetleg helyett.

3D MARS SPIRIT ROVER SIMULATOR

Forrás: [origo]
A szoftver teljes verziójának letöltése

Csupán egy megabájtos a telepítője a Spirit marsjáró működését szimuláló alkalmazásnak: ennek köszönhetően akár modemmel is le lehet tölteni, futtatásához pedig egy egyszerűbb grafikus gyorsítókártya is elegendő.

Annak ellenére, hogy a szimulátorhoz nincs köze a NASA-nak, érdemes egy próbát tenni vele, mivel szokatlanul nagy betekintést nyújt a Marsra küldött szonda működésébe. A program indítását követően a játékos a Spirittel landol a bolygó felszínén, s némi pattogást követően át is veheti az irányítást, amely a kurzormozgató billentyűkkel történik. A haladás közben a szimulátor az eredeti szondával kapcsolatos érdekes információkat jelenít meg, a jobb felső sarokban pedig a megtett utat, és az akkumulátor töltöttségi állapotát lehet leolvasni.

Próbáink során mi 53 métert tudtunk megtenni virtuálisan az éjszaka beállta előtt - ekkor ugyanis a Spirit ideiglenesen pihenő üzemmódba kapcsolja magát. Tegyen vele Ön is egy próbát!

MANÓ MATEK 4

Forrás: [origo]
A játék demójának letöltése

Leginkább egy mesefilmhez hasonlít a Manó Matek-sorozat negyedik darabját alsó tagozatosoknak szánják, 45 megabájtos demóját a Szoftverbázisról is le lehet tölteni. Rajzfilmekhez hasonló, kétdimenziós grafikájának köszönhetően futtatásához nem szükséges túl erős PC sem.

Ez az epizód az űrbe kalauzolja használóját, története szerint a manóosztály űrkirándulásra indul, ám véletlenül pilóta és tanár nélkül startolnak el, a hazajutáshoz pedig természetesen matekfeladatokat kell megoldaniuk.

Az ingyenes demó verzió használatát a bal felső sarokban lévő 1-es gombra kattintva lehet megkezdeni. Bevalljuk, mi sem tudtuk megoldani hibátlanul a feladatokat, ezért a főmenüből előhívható fogalomtárban olvastunk utána a rég elfeledett kifejezéseknek, gyakorláshoz pedig feladatlapokat is lehet nyomtatni a programból.

SEBRAN'S ABC

Forrás: [origo]
A játék teljes verziójának letöltése

A Sebran's ABC talán az egyik legjobban sikerült oktatóprogram gyerekek részére: telepítője egy megabájtnál is kisebb, rendszerigénye minimális, a végeredmény mégis hangulatos, amit jelentős részben a jól eltalált zenének köszönhető.

Ebben a programban a számolást és az ábécét lehet gyakorolni különböző feladatokban, s a nehézségi szint is állítható. Személyes kedvencünk az Akasztófa, illetve a Szó memória, ezeket feltétlenül érdemes kipróbálni.

MYHAMMER

Forrás: [origo]
A program demójának letöltése

Annak ellenére, hogy a MyHammer idei fejlesztés, kezelőfelülete még a Windows 3.1-es programokat idézi - cserébe viszont csupán négy megabájtos. A magyar fejlesztésű alkalmazással angol mondatokat lehet megtanulni: ezeket egy digitálisan rögzített hang formájában lehet meghallgatni, és írásban látni a képernyőn, a felhasználónak pedig be kell gépelnie őket a klaviatúrán.

A megismertetés mellett a MyHammer időnként azt is ellenőrzi, hogy használója emlékszik-e a korábban megtanult mondatokra, kifejezésrekre, és újabb, nehezebb szerkezeteket csak az alacsonyabb szint teljesítése esetén kezd adagolni. A szoftver egyszerre több tanuló eredményeit is képes külön-külön rögzíteni, így akár többen is gyakorolhatnak vele, nem befolyásolják egymás statisztikáját.

PROFITÖRI: ŐSKOR

Forrás: [origo]
A program demójának letöltése

A ProfiTöri nevű oktatószoftver már nem mai darab, öt évvel ezelőtt jelent meg: ennek köszönhetően mai szemmel nézve már kissé elavult, a kezelőfelülete, de a történelem tankönyvnél biztosan izgalmasabb.

Ha a gyermek nem jeleskedik e tárgyból, érdemes megmutatni neki ezt a szoftvert, bár jellegéből adódóban legfeljebb általános iskolásoknak ajánljuk kipróbálásra. Az Őskor mellett Az ókori kelet alcímű másik verzió demója is letölthető a Szoftverbázisról.

AD GEOMETRICAL CALCULATOR

Forrás: [origo]
A program teljes verziójának letöltése

Sajnos csak angol nyelven használható, viszont egy-egy bonyolult házi feladat megoldásában segítséget nyújthat az AD Geometrical Calculator. A teljesen ingyenes szoftverben különböző mértani testek térfogatát lehet kiszámíttatni méreteinek megadásával.

Extra lehetőség, hogy a test anyagának, anyagsűrűségének betáplálásával akár a tömeget is automatikusan kiszámítja az alkalmazás.

MACKÓ KALANDJAI: A DETEKTÍV

Forrás: [origo]
A játék demójának letöltése

Ugyan nem éppen a legkorszerűbb háromdimenziós megjelenítést használja, de azért a egy darabig elszórakoztatja a kisebb gyerekeket a magyar fejlesztésű Mackó kalandjai, melybőla detektíves részen kívül egy Tutaj alcímű verzió is készült, bár teljes verzióját már nem lehet megvenni - jelezte nekünk a szoftver egykori készítője.

A játékmenet a szokásos: a főszereplő mackót irányítva az erdő lakóit kell felkeresni, akik természetesen mi mást adhatnának feladványül, mint matematikai számításokat? Mivel a telepítő csupán 10 megabájt, és a játék gépigénye is alacsony, egy próbára ezt a játékos is merjük ajánlani - bár inkább csak kisebb gyerekek részére.

SHADOWS

Forrás: [origo]
A program teljes verziójának letöltése

Ez a program igazi unikum, különféle napórákat lehet vele nyomtatni, bár az árnyékvetőt manuálisan kell a lapra applikálnia a felhasználónak. A speciális időjelző legeneráláshoz elsőként ki kell választani, hogy melyik ország mely városában szeretnénk azt használni - szerencsére Magyarország is megtalálható az alkalmazás listáján.

A Shadows menüje magyar nyelven jelentkezik be, sajnos azonban nem lett honosítva minden egyes menüpont, így a programban jópár francia szóval találkoztunk, bár ez azért nem akadályozta túlságosan a használatot.

ROBOTPROG

Forrás: [origo]
A program teljes verziójának letöltése

Programozott már valaha robotot? Itt az alkalom: a RobotProg egy teljesen ingyenes szoftver, amelyben a fenti képen látható apró robot mozgását és viselkedését lehet leprogramozni. Szerencsére kódsorok írásáról szó sincsen, az utasítások sorozatát egy folyamatábrához hasonló formában lehet összerakni - egérrel.

Ha a kész programot a gyakorlatban szeretné tesztelni, kattintson az Execution menüpont Initialization pontjára, a felnyíló ablakban pedig a felső sorban lévő robotos ikonra. Ennek nyomán a gépember végrehajtja a megadott utasításokat.

STAMINA TYPING TUTOR

Forrás: [origo]
A szoftver teljes verziójának letöltése

Szeretne gyorsabban gépelni, mert már esetleg a gyerek is lekörözi? Itt az alkalom, hogy tréningezze képességeit! A Stamina Typing Tutor egy ingyenes szoftver, amely segíthet ebben. Használata egyszerű: indítás után le kell nyomni a Space gombot, melynek hatására karakterek sorozata jelenik meg a képernyőn, amelyeket lehetőleg hiba nélkül kell bepötyögni a billentyűzeten.

Ellenkező esetben az alkalmazás mindenféle vicces hangeffekteket játszik le a böfögéstől kezdve a kutyaugatásig, a tréningeket követően pedig értékelést is készít a hibaarányról.