Egységesítik a mobilok töltőit

Vágólapra másolva!
A legnagyobb mobilgyártókat tömörítő iparági szervezet bejelentette, hogy a jövőben egységesítik készülékeik töltőit, így a cégek különböző telefonjainak hálózati adapterei bármely rivális termékkel működni fognak - bár azt még nem tudni, mikortól.
Vágólapra másolva!

A többek közt az LG-t, a Nokiát, a Motorolát, a Samsungot és a Sony Ericssont is tagjai között tudó Open Mobile Terminal Platform (OMTP) nevű iparági szervezet pénteken jelentette be, hogy szabványosítaná a mobiltelefonok töltésére és PC-hez kapcsolására szolgáló csatlakozót.

Forrás: Wikipedia

Az OMTP tagjai a szervezet közlése szerint tagjai a micro-USB csatlakozótípust fogadták el a jövőben megjelenő telefonjaik univerzális illesztőjeként, hasonlóan a PC-ken található USB-hez. Ez a csatlakozó leginkább a digitális fényképezőkön, mp3-lejátszókon széles körben alkalmazott mini-USB-illesztőhoz hasonlít, de még kisebb a mérete (a képen a baloldali csatlakozó), így kis méretű készülékekben is alkalmazni lehet majd.

A micro-USB-csatlakozót jelenleg csupán elenyésző számú telefonon alkalmazzák. A porton keresztül megfelelő kábellel a telefonokat a PC-hez, autós kihangosítóhoz, headsethez vagy egyéb perifériáról, de a port egyben az akkumulátor töltését is lehetővé tesz hálózati adapterről. Bár a cégek egyelőre nem nyilatkoztak arról, hogy konkrétan mikor tervezik bevezetni készülékeiken a szabványos csatlakozót, annak elterjedése jelentősen egyszerűsíti majd a felhasználók dolgát.

Ugyanakkor Dean Bubley, a a Disruptive Analysis elemzője a ZDNet-nek úgy nyilatkozott, ezzel a lépéssel a gyártók jelentős bevételektől eshetnek el, jelenleg ugyanis minden cég jelentős profittal értékesítheti kizárólag saját készülékeivel kompatibilis kábeleit, melyekből többszáz fajta létezik. Emellett egyes szakértők szerint a csupán 2 mm vastag csatlakozó bevezetése a későbbiekben megkötheti a gyártók dizájnereinek kezét: ha pedig a szabványos port alkalmazása miatt nem valósulhat meg egy-egy egyedi ötlet, könnyen lehet, hogy a cégek újfent visszatérnek az egyedi illesztők alkalmazásához.