Két laptop áráért egyet vihetnek haza karácsonyra az amerikai vásárlók a százdolláros néven elhíresült, fejlődő országoknak szánt XO-1-es laptopból. Az akció keretében a második kifizetett masinát egy szegény országban élő gyermeknek juttatják el a projekt életre keltői.

A Give 1, Get 1, vagyis Adj egyet, kapj egyet címet viselő program keretében az amerikai vásárlók 400 dollárért vásárolhatják meg a jelenleg 188 dollárért előállítható "százdolláros" laptopot, azaz a vevő által befizetett összegből egy másikat is vesznek egy harmadik világbeli gyermek számára.

Az akció csak Egyesült Államokban és Kanadában lesz elérhető november 12-től 26-ig az alábbi honlapon. Az első 25 ezer vásárlónak azt ígérik, hogy karácsonyra kiszállítják részükre a strapabíró, zöld-fehér színű, speciális, PC-t sohasem használt emberek igényeihez igazított Linuxot futtató masinákat.

Forrás: [origo]


A XO-1-es laptopokat októberben kezdi gyártani a tajvani Quanta Computer, de a vártnál, vagyis a hárommilliónál jóval kevesebb megrendelés alapján. Olaszország például 50 ezret vásárol, s ezeket az első hullámban Etiópia kapja meg. Carlos Slim multimilliárdosról úgy tudni, hogy 25 ezret vesz meg, és mexikói gyermekeknek ajándékozza őket. A programot irányító közhasznú társaság alapvető célja, hogy más, főleg európai és ázsiai országok is nagy tételben rendeljenek a masinákból.

A program ötletgazdája, Nicholas Negroponte (aki a legnagyobb tekintélyű amerikai műszaki egyetem, a MIT kutatója, és  az amerikai külügyminiszter-helyettes, John Negroponte fivére) 2005 szeptemberében azt mondta, hogy 2006-ban valószínűleg 5-15 millió XO laptopot fognak legyártani, és a következő évben 100 millió lesz készen. Ehhez képest előre láthatólag 250-300 ezer kerül ki a gyárból 2007 végére.