Konferencia a telekommunikációs konvergenciáról

Vágólapra másolva!
Szeptember 27-e és 29-e között a Magyar Tudományos Akadémia és a T-Mobile "A 21. század kommunikációja" címet viselő programjának keretében a világ 18 országából érkező szakemberek úttörő jelentőségű nemzetközi tudományos konferencián vitatják meg a különböző kommunikációs eszközök és szolgáltatások konvergenciájának társadalmi hatásait.
Vágólapra másolva!

A Magyar Tudományos Akadémián az Ausztráliától Kanadáig a világ minden tájáról érkező szakemberek "A telekommunikációs konvergencia filozófiája felé" című konferencián, az első, a kérdéskörrel foglalkozó nagyszabású nemzetközi rendezvényen a mobiltelefon, a vezetékes telefon, az internet és a digitális tartalomszolgáltatás napjainkban zajló összeolvadásának kérdéseit bölcsészettudományi, azon belül filozófiai nézőpontból elemzik.

A nyitóelőadást a vezető amerikai kognitív tudós Mark Turner tartja, akinek tézise szerint emberi önmagunkat kommunikációs technológiáink tükrében értjük meg. A záró előadó az úgyszintén amerikai Anthony Townsend lesz, aki a mobilkommunikáció és a városi lét kapcsolatáról már 2000-ben klasszikus tanulmányt tett közzé. A konferencia felszólalói között lesz többek között a Bostonban dolgozó világhírű magyar fizikus, a hálózattudomány kimagasló alakja, Barabási Albert-László, Csepeli György szociálpszichológus, Maradi István, a Magyar Telekom információs rendszerekért felelős vezérigazgató-helyettese, Kövecses Zoltán kognitív nyelvtudós, Pléh Csaba, az MTA főtitkárhelyettese, pszichológus, és Sándor Klára nyelvész is.

A telekommunikációs konvergencia összetett jelenség, számos konvergens folyamat egymásra épüléséből alakul ki. A sokféle jelenség közül megemlíthető pl. a digitalitás közegből adódó alapvető konvergencia, a technológiák konvergenciája, a tartalmak, piacok és üzleti modellek konvergenciája, a felhasználás-alkalmazás során megnyilvánuló társadalmi-kulturális konvergencia is. Emellett a tevékenységi terek konvergenciája, a testünkön viselt tárgyak funkcionális konvergenciája - pl. a mobiltelefoné, amely egyre több funkciót egyesít -, beszéd, írás és kép konvergenciája, s mindezek alapzatán a tudományos diszciplínák-elméletek egyfajta konvergenciája egyaránt téma lesz a konferencián. A különböző konvergenciák kölcsönhatása nem ellentmondásmentes, a konvergencia jelensége beható társadalom- és bölcsészettudományi feldolgozást igényel.

A konferencia programja, valamint az előadások rövid összefoglalásai - angolul és magyarul - hozzáférhetők. Az előadások, sokszorosított kötet formájában, a regisztrált résztvevők rendelkezésére állnak. Ez a kötet a telekommunikációs konvergencia társadalomtudományi kutatásának jelentős dokumentuma. A konferencia anyagaira alapozó válogatott kötet - a T-Mobile-lal közös 21. század kommunikációja projekt keretében közreadott hetedik tanulmánygyűjtemény - 2008 tavaszán jelenik meg.