Új iPod-gyilkosok a Microsofttól

Vágólapra másolva!
A szoftvercég kedden mutatta be Zune nevű hordozható lejátszóinak legújabb típusait, s egyben azt is bejelentette, hogy az eszközhöz kapcsolódó online zeneáruházában két riválisához hasonlóan másolásvédelem nélküli formátumban is árusítani fog zenéket.
Vágólapra másolva!

A három új Zune zene-, és videolejátszó november közepétől lesz megvásárolható az Egyesült Államokban, az európai bevezetésről egyelőre nincs információ. Az Associated Press beszámolója szerint míg a korábbi modellel kapcsolatos fejlesztését a Microsoft partnerei végezték el, az új típusok esetében viszont az eszköz és a mellékelt PC-s szoftvereket a cég belsős fejlesztői írták újra, így azokat sokkal egyszerűbb lesz használni. A hírügynökség úgy értesült, az új szoftvert a régi Zune-okhoz is elérhetővé teszi majd a cég.

Javított szoftver, néhány új funkció

Méreteit és tömegét tekintve a fekete színű, 250 dolláros modell a legnagyobb, képernyőjének átlója is nagyobb, 3,2 colos lett - a tavaly bemutatott 30 gigabájtos típusnál viszont vékonyabb. Belsejében nem flashmemória, hanem egy 80 gigabájtos merevlemez található, amelyen a gyártó szerint mintegy 250 órányi videót tárolhat a tulajdonos. Az új Zune-nál ötven dollárral drágábban kapható az Apple új iPod Touch eszköze, amely ennyiért ugyan csak 8 gigabájtos tárhelyet kínál, viszont lehet róla wifin keresztül internetezni is.

Emellett egy másik, 4, illetve 8 gigabájt beépített flashmemóriával felvértezett, kisebb, könnyebb, vékonyabb, és olcsóbb (150, illetve 200 dolláros) Zune is felkerül a kínálatba novemberben. Mindkét új Zune előlapján újfajta, érintésérzékeny navigációs billentyű található, s új funkció, hogy a kütyük wifin keresztül automatikusan képesek lesznek letölteni memóriájukba a felhasználó PC-jén lévő médiafájlokat, s többek között a Media Center alkalmazással rögzített tévéműsorokat is.

A tavalyi modellhez hasonlóan az újonnan bejelentett eszközök is lehetővé teszik a zenefájlok megosztását más Zune-tulajokkal vezeték nélküli kapcsolaton keresztül, sőt, az új szoftverrel teljes albumok, lejátszási listák, képek vagy podcastok megosztása is lehetséges lesz. Az egyetlen megkötés: az átküldött zenét az ismerős legfeljebb háromszor tudja meghallgatni.

Részleges szakítás a másolásvédelemmel

A Microsoft Zune Social néven közösségi szájtot is épít a lejátszókat kiszolgáló online zeneáruházra, melyen ősszel egymillió darab dalt tesznek megvásárolhatóvá hagyományos, bárminemű másolásvédelmet nélkülöző mp3 formátumban, bár azt még nem nevezték meg, mely kiadó alkotásai lesznek elérhetők. A szoftveróriás egyébként nem az első, aki a digitális jogkezelő rendszerekkel való szakítással kísérletezik, hasonlóként cselekedett korábban az Apple nemrégiben pedig az Amazon.com is.

Forrás: [origo]
A nagy és a kisebb Zune-ok a második generációból

Nem ezzel nyomják le az iPodot

A Reuters által megkérdezett piaci elemzők nyilatkozatai szerint bár az új Zune-ok több újítást is tartalmaznak, ezek nem olyan súlyúak, hogy segítségükkel a cég csökkenteni tudná az Apple-lel szembeni lemaradását a digitális zenelejátszók terén. A rivális cupertinói cég iPodjai jelenleg nyolcvan százalék körüli részesedéssel bírnak az USA-ban, a Microsoft pedig 4,4 százalék körül ballag.

J. Allard, a társaság szórakoztató eszközeivel foglalkozó részlegének vezetője szerint az új Zune-ok esetében elsődleges céljuk az volt, hogy mind a hardver, mind pedig a szoftveres oldalt tökéletesítsék, "a piaci részesedés bővítése csak ezután következik". Allard elmondása szerint a vállalat egyelőre nem tervezi az iPhone-hoz hasonló Zune-mobiltelefon piacra dobását sem.