A legjobb űrhajós játékok

2007.10.04. 19:12

Csütörtökön ötvenéves az űrkorszak, a jubileum apropóján összegyűjtöttük a Szoftverbázisról letölthető legjobb űrhajós játékokat a pittyegő Invaderstől a modern szimulátorig.

ORBITER 2006

Forrás: [origo]
A játék letöltése

Teljesen ingyen lehet letölteni az Orbiter című szimulátort, amely jellegét tekintve leginkább a Flight Simulator űrbéli kiadásának tekinthető. Az élethű, ám ennek köszönhetően nem túl egyszerűen irányítható űrszimulátor menürendszeréből számos küldetés kiválasztható, az ismerkedést célszerű a Demo mappában lévő missziókkal kezdeni (a játék indításakor lehet választani a betöltendő missziókat), itt többek közt betekintést nyerhetünk a MIR és az ISS űrállomások virtuális másaiba, míg a Playback mappában pedig többek közt az Atlantis űrrepülőgép kilövését lehet végigkövetni a monitoron.

A küldetések közt egyébként nem csak valódi, de számtalan képzeletbeli misszió is helyet kapott. A fejlesztők honlapján ingyenes kiegészítőkkel extra funkciókkal bővíthető ki a játék: aki mélyebben is meg szeretné ismerni a programot, annak érdemes átolvasnia a játék wiki-oldalát.

SPACE INVADERS

Forrás: [origo]
A játék letöltése

Válogatásunkat egy igazi veteránnal kezdjük: a Space Invaders című játékot a japán Taito cég fejlesztette ki, s a játékot futtató automaták 1978-ban láttak napvilágot. Bár mai szemmel a négyzet alakban támadó szörnyek (melyek az eredeti terv szerint egyébként emberi katonák figurái lettek volna), illetve az űrhajónak nevezett hasáb nem tűnik túl érdekesnek, a program akkoriban hihetetlen nagy sikert aratott.

A jövőre harmincéves Space Invaders egy sor folytatást megélt, és az automatákon kívül az Atari, a Nintendo konzoljaira, majd később gyakorlatilag mindennemű digitális eszközre megjelent a számítógéptől a mobiltelefonig, dollárszázmilliós bevételeket generálva. Bár az idő tagadhatatlanul eljárt a játék felett, még ma is élvezetes vele egy-két menetet lenyomni vele, ráadásul a letölthető ingyenes remake-je csupán 1 megabájtos, s bármilyen PC-n elindul. Háromdimenziós, grafikailag feltuningolt változatát, a Hyperspace Invadert innen lehet letölteni.

LUNAR LANDER 7K

Forrás: [origo]
A játék letöltése

Egy retró klasszikus új feldolgozásban: a csupán hét megabájtos, bármilyen ócska PC-n is elfutó Lunar Lander 7k-ban egy holdjárót irányíthat a játékos, mellyel a labirintusszerű pályák egyik végétől kell eljutnia a másikig. Mindez persze koránt sem egyszerű, a rendelkezésre álló üzemanyag ugyanis gyorsan fogy, a manőverezéshez pedig csak egyetlen hajtómű erejét kell okosan kihasználni. Tegyen egy próbát vele, tíz perc után vagy megszereti, vagy annyira megutálja, hogy örökre letörli PC-jéről!

GRAVITY NEO LUXOR

Forrás: [origo]
A játék teljes verziójának letöltése

Előző társához hasonlóan ugyancsak a Space Taxire hajaz a Gravity Neo Luxor játékmenete: adott egy űrhajó, egy labirintusszerű kétdimenziós pálya sok akadállyal. Ennek a programnak azonban némileg szebb a grafikája, és nem űrkompot, hanem egy lövöldözni is képes űrhajót irányíthat benne a játékos.

A feladat: program tizenöt pályáján felszedni az összes begyűjtendő tárgyat, s közben figyelni, ki ne fogyjon az üzemanyag.

EAGLE LANDER 3D

Forrás: [origo]
A játék demójának letöltése

Ha a Lunar Landinget gyerekjátéknak találta, próbálja ki az igazi holdraszállást! Az Eagle Lander egy teljesen profi szimulátor, melynek működése valósághű fizikai szimuláción alapszik, és egy eredeti űrkompon rögzített hangok teszik élvezetessé.

Az ingyenes játék grafikája is elég szép, viszont realisztikussága miatt hihetetlenül nehéz irányítani, a fedélzeten ugyanis temérdek mutató és kapcsoló található, a sikeres leszálláshoz érdemes alaposan átolvasni a program súgóját!

SPACE STATION SIM

Forrás: [origo]
A játék demójának letöltése

A NASA közreműködésével készül űrállomás-szimulátorban egy komplett bázis felépítése és működtetése a játékos feladata. A programban akár saját űrállomást is létrehozhat a játékos, s az egér segítségével annak minden zugja bejárható. Űrkompok fogadása, űrhajósok kiképzése, laboratóriumok működtetése, és számos egyéb érdekes tevékenység szerepel a Space Station Simben.

Sajnos az ingyenesen letölthető, 111 megabájtos demós nem tartalmaz minden küldetést, és menteni sem lehet benne0. Jellegéből adódóan ez a játék sem gyerekeknek való, hanem komoly szimulátor, a irányítás mikéntjét ezen az oldalon lehet megtekinteni.

WING COMMANDER - PRIVATEER GEMINI GOLD

Forrás: [origo]
A játék teljes verziójának letöltése

Ez a játék a hasonló című 1993-es, még DOS-ra megjelent Wing Commander-epizód átdolgozása, mely az eredetinél szebb - bár manapság már kissé elavult - grafikai megjelenést és néhány extra missziót kínál.

A Privateer Gemini Gold alcímű program 2669-ben játszódik, és egy csempészhajó kapitányaként tevékenykedhet benne a játékos. Bár az egyes csillagrendszerek közötti utazgatás során jópárszor kerül sor űrharcra, fontos szerephez jut a játékban a kereskedelem is.

FLYING RANGE II - LONG WAY HOME

Forrás: [origo]
A játék demójának letöltése

A kissé kacifántos angol cím egy teljesen magyar nyelvű játékot takar, még ha a 20 perces időlimittel ellátott, ingyenes demó telepítője maga is angol nyelven jelentkezik be. Az alaptörténet a következő: 2026 a Lowis And Clark csatahajót megépítik a Földön és felszerelik az első térhajtóművel. A teszt folyamán a hajó és legénysége eltévednek a galaxisban, és nem találják a szülőbolygójukhoz vezető utat.

Ennek az anyahajónak a játékos lesz a kapitánya, a cél pedig nem más, hogy épen hazavigye szülőbolygójára embereit.