Mobilnet blog: első napom az E90 Kommunikátorral

Vágólapra másolva!
Mint megrögzött Kommunikátor- és internetfüggő, én sem halaszthattam tovább: kellett nekem egy Nokia E90-es.
Vágólapra másolva!

Reggeli mellé friss hírek

Az első Nokia 9500 készülékem előtt, mint minden rendes ifjú polgár, napilapok olvasgatásával egészítettem ki a hajnali kakaómat, amely mellé még egy szelet kalácsot is el szoktam fogyasztani. Mivel ilyenkor az egyik kezem mindig szabad, így nyugodtan tudok másfelé is koncentrálni. A lakásomban lévő wifi-router beszerzése után lemondtam az újságelőfizetésemet, mivel gyakorlatilag ingyenesen tudtam hozzáférni a legfrissebb információkhoz a telefonomon keresztül. Miután egyre több vezeték nélküli eszköz kezdett működni a lakásban (tv, telefon, internet), és ezek a megoldások igen gyakran zavarták egymást, a wfi-routert csak drótokkal használtam a továbbiakban. A Nokia 9500 sajnos csak az EDG- technológiát ismeri, amellyel nem kifejezetten élvezetes komolyabb tartalmak megtekintése, és ezen még az igen okos Opera Mini II böngésző szoftver sem segített. Ma reggel azonban alapvetően másképpen indult. Az éjszaka alaposan feltöltött E90 szinte kínálta a lehetőséget az asztalomon.

Kissé álmosan kisétáltam az étkezőbe és hozzákezdtem a reggeli rutinhoz. Az élmény egyből felébresztett! A csodálatos TFT LCD kijelzőn egy az egyben azok az oldalak és olyan formában jelentek meg, mint az asztali számítógépemen, de ami igazán meglepett az a folyamatos és gyors adatletöltési sebesség volt. Hiába, ez már nem az elavult EDGE, hanem a 2007-es év igazi mobil kommunikációs durranása, a HSDPA. Már korábban is volt szerencsém ezt a már élvezhetőnek nevezhető sebességet kipróbálni, de az E90-es Kommunikátorral és annak fejlett Opera-alapokon nyugvó böngésző szoftverével gyakorlatilag egy az egyben azt az élményt adja vissza a felhasználónak, mintha egy laptop előtt ülne valahol a szabadban.

Az egyetemen unatkozni nem lehet...

Az egyetem felé a szokásos pesti dugó fogadott az Erzsébet hídon. Mivel még csak a 4. tanítási hétnél járunk a Fővám téri intézményben, nem beszélve arról, hogy még egy új épületünk is van, így még nem vagyok egészen tisztában azzal, hogy melyik teremben és mikor kell megjelennem. Mivel nem kellett kettesbe se kapcsolnom az autómat, és szemmel láthatóan nem készült a sor hirtelen fordulattal megindulni Pest felé, így bátorkodtam elővenni a telefonomat, és miután begépeltem a megfelelő felhasználói adatokat, az online elérhető tanulmányi rendszerbe egy pillanat alatt be tudtam lépni. Húsz másodpercen belül már tudtam, hogy Számvitel I szemináriumom lesz a C1.12-es teremben.

Miután nyolcvan percben megismerkedtem a főkönyvi kivonatok világával, Információrendszerek szemináriumra vezetett az utam, ahol negyven tanuló volt jelen harminc számítógépre. Mivel én a szünetemet a büfében töltöttem, így természetesen nem maradt számomra szabad PC. Az órán ellenben kötelező részt venni, így kínnal-keservvel beültem. Az első öt perc után eluntam magam, és újfent kézbe vettem a frissen szerzett finn terméket, és elolvastam a délelőtt folyamán beérkezett e-mailjeimet. Örömteli hírként szolgált számomra, hogy egy kedves ismerősöm is velem tart a két hét múlva esedékes passaui kiránduláson, ahonnan reményeim szerint a Kommunikátorral fogok újra jelentkezni, illetve a kifelé vezető úton a beépítet GPS fog utat mutatni számomra - a térképeket majd ráérek internetről frissíteni. Végezetül a Facebook közösségi oldalon megtekintettem a keddi egyetemi bulifotóit, és jókat derültem a kedves csoporttársakon.

A munkahelyen is váratlan segítség

Délután ebben a nyomasztó időben nem voltam túlzottan kreatív és tevékeny. A délután négy órára összehívott megbeszélés első percében az egész épületben megszűnt a hálózat, így az interneten keresztül elérhető online project manager szoftverünket sem tudtuk előhívni. Szerencsére a munkatársaim már jól ismerik ilyenkor azt a megnyugtató mosolyt, amikor nyugodtan előveszem az aktuális mobilkészülékemet, majd mintha mi sem lenne természetesebb a HSDPA-technológia segítségével a telefonomon keresztül léptem be a rendszerbe. Mellettem ülő kollégám kapva-kapott az alkalmon, és frissen vásárolt laptopjával egyszerűen felkapcsolódott az E90-re Bluetooth-on keresztül, és azt modemként használva élvezte a szélessáv nyújtotta szabadságot. Az irigy pillantásokat még napokkal később is meg fogom kapni.

Hamarosan újra jelentkezem:

Simon Péter