Nonstop internetet a laptophoz

Vágólapra másolva!
Manapság már aki teheti, nem asztali PC-t, hanem laptopot vesz magának. Egy hordozható számítógéppel önmagában is lehet egy sor hasznos dolgot művelni, ám minden előnyét csak akkor nyújtja, ha az otthontól távol is rá lehet róla kapcsolódni a világhálóra. Áttekintjük az összes lehetséges mobilinternetes megoldást, amit egy notebookkal használni lehet.
Vágólapra másolva!

A nappaliban villogó ADSL-modemtől elszakítva a masina félkarú óriás, bár egy-egy wifi-hotspot közelében időnként újból erőt meríthet: ezeket például a Hotspotter.hu országos adatbázisában lehet keresgélni. A wifi azonban csak az elérési pontok legfeljebb százméteres hatósugarán belül működik, attől távolabb nem.

Ilyen esetben nincs más hátra, a mobilinternetet kell segítségül hívni: cikkünkben összegyűjtöttük, milyen megoldásokkal csatlakoztathatja noteszgépét a világhálóra a mobilhálózaton keresztül. Levelezésre, vészhelyzetben való netezésre már egy sima GPRS-es telefon is megteszi, egy EDGE-essel már akár böngészni lehet, ahol 3G- vagy HSDPA-szolgáltatás is elérhető, már

1. lehetőség: mobiltelefon+adatkábel

Az utóbbi években boltokba került készülékek döntő többségéről elmondható, hogy támogatják a csomagkapcsolt (azaz nem percdíjas hívás ellenében használató) adatátvitelt, még az alsókategóriás típusok közül is csak a legolcsóbb modellek nem képesek erre. A biztonság kedvéért azért érdemes felkeresni a gyártó honlapját, vagy ügyfélszolgálatát ahol arról kell információt kérni, hogy a telefon alkalmas-e arra, hogy egy PC-hez kapcsolva mobil modemként működjön.

Ha igen - ez egyébként több mint valószínű -, akkor nincs más hátra, mint elmenni egy mobilos szaküzletbe, és vásárolni egy megfelelő USB-adatkábelt a készülékhez. Bizonyos mobilokhoz több fajta drótot is lehet venni, a választásnál érdemes lehet arra is figyelni, hogy a telefon akkumulátorának töltésére is alkalmas fajtát válasszunk.

Forrás: Nokia



Ahhoz, hogy a mobiltelefont modemként lehessen használni, a kábel csatlakoztatásán kívül általában valamilyen kliensprogram telepítésére is szükség van (ezeket ráadásul sokszor még a drót csatlakoztatása előtt kell feltelepíteni), Apple számítógép esetén pedig vásárlás előtt azt is érdemes ellenőrizni, hogy a Mac OS X-szel kompatibilis-e az.

Bár a kábelekhez, illetve a mobilokhoz is többnyire mellékelik az adatátvitelhez szükséges szoftvereket, érdemes mindig a legfrissebb verziót levadászni a gyártó honlapjáról - ezzel esetenként sok felesleges idegeskedéstől mentheti meg magát a felhasználó. Egy átlagos kábelt 2-3 ezer forint körüli összegért lehet megvenni, így manapság csak annak érdemes ezt a megoldást választania, aki a Bluetooth szabványt nem támogató készülékkel rendelkezik, mivel kicsivel drágábban már a vezeték nélküli technológiát használó adaptert is be lehet szerezni.

2. lehetőség: mobiltelefon+Bluetooth

Ennek a megoldásnak pedig az a nagy előnye, hogy nem készülékfüggő, míg egy-egy kábel többnyire csak korlátozott számú mobillal használható még azonos márkájú modellek esetén is. Szerencsés esetben a meglévő laptop alapból támogatja a Bluetooth-t, ilyenkor elég a szokásos beállításokat elvégezni: például a PC és a mobil párosítását, de kommunikációs szoftver telepítésére is szükség van.

Forrás: [origo]

A Bluetoothon keresztüli mobilinternetezés hátulütője a konnektortól távol jelentkezik, a vezeték nélküli adatátvitel lebonyolítása ugyanis egyaránt extra terhelést ró a laptopra és a mobiltelefonra, így mindkét eszköz akkumulátora hamarabb lemerül.

3. lehetőség: USB-s modem

Lehetséges megoldásként szóba jöhet még egy kizárólag mobil adatátvitelre alkalmas eszköz megvásárlása is. Mindhárom hazai szolgáltató kínálatában találhatók ilyen modemek többféle típusban is, és a cégek kimondottan internetezésre alkalmas előfizetéseket is kínálnak hozzájuk. Az operátoroknál az új mobilnet-hozzáférés vásárlásakor hűségszerződés aláírása esetén részletre, kedvezménnyel lehet megvenni a használathoz szükséges eszközöket. Ezekhez a csomagokhoz egy külön SIM-kártyát is adnak, aminek az az előnye, hogy nem szükséges a beszélgetésre használt telefonból folyton átrakosgatni a lapkát a modembe.

Forrás: [origo]

A jelenlegi kínálatból a leguniverzálisabb választásnak az USB-portra csatlakoztatható modemek tűnnek. Laptop esetén ezeket kissé kényelmetlen használni - mivel a lejjebb taglalt adatkártyáktól eltérően nem lehet bedugni őket a gépházba, cserében sokkal jobb kompatibilitást biztosítanak, akár egy asztali PC-vel is lehet használni ezeket, ha mondjuk műszaki hiba miatt leállna a vezetékes internet otthon.

USB-s vagy adatkártya-formátumú modem vásárlása esetén is érdemes olyan típust választani, ami vagy eleve, vagy egy jövőbeli szoftveres frissítéssel képessé tehető a 7,2 megabit/s-os sebességű HSDPA-s letöltésre - a standard típusok legfeljebb durván feleekkora, 3,6 megabit/s-mal tudnak letölteni adatokat. Annak ellenére, hogy ezt a letöltési tempó még a hazai mobilhálózatoknak csupán egy részén érhető el, érdemes a gyorsabb modemeket választani, hiszen ezeket a kütyüket az ember valószínűleg több évig tervezi használni.

4. lehetőség: laptopos adatkártya

Ha valaki sokat utazik, és gyakran van szüksége internetre a konnektortól távol, annak lehet jó választás egy laptopos adatkártya megvásárlása. A mobilnetes modemek ezen típusának kétségkívül az az előnyük, hogy csak minimálisan zavaró mértékben lógnak ki a laptopból, bizonyos típusaik esetén legfeljebb egy kis antennát kell kihajtani, másoknál még erre sincs szükség.

Forrás: [origo]

Adatkártya vásárlásánál mindenekelőtt azt kell megvizsgálni, hogy a meglévő laptopon milyen típusú csatlakozó található. A notebook-iparág tagjai ugyanis kissé félresikerült módon vezették be a legújabb, ExpressCard névre hallgató gyorsabb és fejlettebb csatlakozótípust: már azelőtt elkezdték új laptopjaikat ilyen csatolóval felszerelni, hogy bármilyen eszközt is lehetett volna vásárolni ezekhez, a tulajdonosok másfél-két évet várhattak ezek megérkezésére.

A régebbi PCMCIA/PC Card típusú foglalatot támogató eszközök (és adatkártyák) még most is sokkal elterjedtebbek, bár e sorok írásakor a szolgáltatók kínálatában még nem, de a s szaküzletekben már felbukkantak az ExpressCard-foglalatú modemek is. A lényeg: vásárlás előtt nézze meg, hogy az Ön noteszgépébe melyik fajta kártya illik!

5. lehetőség: HSDPA-s noteszgép

Sok pénze van? Netán eleve most akarja lecserélni elavult laptopját? Ugyan az új notebookok mindegyikét sem szerelik fel HSDPA-modemmel, több gyártó számos modelljénél - például a képen látható új Dell Inspironoknál is - már rendelhető extra a beépített széles sávú modem.

Forrás: [origo]

Ennek a megoldásnak az az előnye, hogy az eszköz egyáltalán nem lóg ki a gépházból, ráadásul az adatkapcsolat is optimálisabb lehet, ha a modem antennáját kijelző mögé építik be. Bár a hazai árlistákat böngészve a beépített mobilnetes modem 40-50 ezer forintos árával jóval drágább a szolgáltatók ártámogatott akciós típusainál, cserébe viszont bármelyik mobilcég SIM-kártyájával működnek.