Kímélő vekker hétalvóknak

Vágólapra másolva!
Önnek is pokoli nehéz volt reggel felkelnie? Lehetséges, hogy a Philips mesterséges napfénnyel és természethangokkal operáló ébresztőórája könnyebbé tette volna a hét első óráit. Kipróbáltuk, beválik-e.
Vágólapra másolva!

A Philips Wake-up Lighttal elsőként a külföldi kütyüblogok híreiben találkoztunk közel egy éve: a dizájnos külsejű eszközről azt lehetett tudni, hogy a mérnökök egy lámpával kombinálták. Izzója fél órával a felkelés időpontja előtt izzani kezd, s fokozatosan erősödő fénnyel stimulálja tulajdonosát, hogy annak a reggel beköszönte ne a kénköves pokol eljövetelével legyen egyenértékű.

Menő design - műanyagból

Bár azt egyelőre nem tudni, mikortól lehet majd kapni a hazai boltokban az ébresztőlámpát, de a Philipstől szerencsére kölcsön tudtunk kérni egyet belőle, amit több kollégánk is tesztelt hetekig. A szokatlan vekker jókora dobozban érkezett, s nagyjából akkora, mint egy átlagos asztali lámpa: nagyobbik részét a középen lévő izzót körülvevő műanyag búra foglalja el, a hangszórót, az elektronikát, a kijelzőt és a gombokat az alsó részbe építették.

Sajnos a Wake-up Light az általunk vártnál gyengébb minőségű, tapintása túlságosan játékszerű, a gombok pedig túlságosan pattogósak, a tekerők is nehezen mozdulnak, noha az eszköz designja egyébként teljesen rendben van.

Napfény és madárcsicsergés

Mivel tulajdonképpen egy hétköznapi ébresztőóráról beszélünk, kezelése nem túl bonyolult: a tetején lévő gombokkal a beépített lámpát lehet aktiválni, egy másik billentyűvel pedig az integrált FM-rádiót lehet be- és kikapcsolni. A pontos idő és az ébresztés beállítása ugyanúgy történik, mint bármely más digitális kijelzős vekker esetében, viszont a reggeli keltés során pozitív tapasztalatokat szereztünk vele.


Nézze meg rövidfilmünkön is! (lejátszás teljes képernyőn)

Az eszköz ugyanis reggel, a beállított időpont előtt fél órával szépen fokozatosan egyre erősebb fényt bocsát ki, a riasztás hangjaként pedig nem csak a rádióban szóló zenét vagy szirénaszerű hangot, hanem tengermorajlást, madárcsicsergést és távoli békabrekegést is lehet választani - ráadásul ezeket az effekteket is emelkedő hangerővel, halkan kezdi el játszani. Bár a beépített hangfal erősen dobozhangú, ennek ellenére még mindig nagyságrendekkel jobb érzés volt a trillázásra, mint agresszív csörgésre ébredni, s meglepő módon az idegeket kímélő hangeffektek miatt egyetlen tesztelőnk sem aludt el (az átlagosnál többször).

Fotó: Hajdú D. András

A kütyü leírásában szerepel, hogy az optimális használat érdekében a fejhez közel, az ágy mellé célszerű elhelyezni. Ezt magunk is megtapasztaltuk, amikor ugyanis az ágy végénél helyeztük el, a mesterséges napfény nem tudta kifejteni ébresztő hatását.

Nem gyógyít, komfortot növel

Szakemberrel is megvizsgáltattuk a Philips ébresztőlámpáját: G. Németh Györgyöt, a SomnoCenter alvásdiagnosztikai központ vezetőjét kértük meg, próbálja ki a kütyüt. Elmondása szerint a Wake-up Light leginkább egy komfortérzetet növelő eszköznek tekinthető. Meglévő alvászavarra gyógyírként nem lehet használni, bár a fényeffekt és a természethangok kétségkívül kellemesebb ébredést biztosítanak egy hangosan csörgő vekkernél.

Fotó: Hajdú D. András
Ez még csak a "napfelkelte"

G. Németh úgy véli, a lámpa városban élők számára stresszoldó hatással bírhat, s olyanok vehetik hasznát, akiknek valamilyen oknál fogva megrendült a nappal-éjszaka ritmusa. Nem biztos, hogy mindenkinél beválik a mesterséges napfény ébresztő hatása, amelyet csak teljesen elsötétített szobában érdemes alkalmazni.

A kütyü tetszett, az ára nem

A Wake-up Lightot kipróbáló kollégák mindegyikének elnyerte tetszését a "kímélő" ébresztés, páran venni is akartak volna az itthon még nem kapható termékből, bár zömük elállt szándékától amikor jeleztük, az napfényes vekkert a briteknél mintegy 36 ezer forintnak megfelelő összegért árulják.

Mivel tulajdonképpen egy relatíve egyszerű eszközről van szó, ezt az árat túlzónak tartjuk, mivel sem az FM-rádió, sem a beépített lámpa nem indokolja azt, legfeljebb, ha digitális zenelejátszó, netán wifi-támogatás vagy beépített időjárásjelző lenne benne, akkor adnánk érte ennyi pénzt - már ha egyáltalán hajlandóak lennénk ennyit áldozni egy ébresztőórára, vagy feleennyiért vinnénk haza a jelenlegi modellt.

Fotó: Hajdú D. András
És amikor beköszönt az ébresztő

Mindenesetre a kínai piacon vett, tűzriadóhoz hasonló hanggal keltegető digitális vekkerünket a teszt után a fiókba hajítottuk, mp3-lejátszós mobiltelefonra töltött természethangokkal próbáljuk átvészelni a kíméletlenül beköszöntő reggeleket. Ha Önnek van ennél is jobb ötlete, írja meg nekünk kommentben!