Telefonon lehet beszélni a Google-lal

Vágólapra másolva!
Április óta telefonon is Google-ozhatnak az amerikaiak, a telefonos tudakozóhoz hasonló kereső viszont csak mostanra készült el teljesen. Igaz, cserébe kicsit többet tud, mint a 198.
Vágólapra másolva!

A GOOG-411 névre keresztelt szolgáltatás valójában egy telefonon keresztül kereshető szaknévsor, amelyet élő szóban lehet vezérelni, és még áprilisban indult el a Google Labs-en, a cég "webes laboratóriumán" belül. Azóta tökéletesítették és tanítgatták a szoftvert a beszédfelismerésre, és mostanra lett belőle kész termék. Az ingyenesen hívható szolgáltatás egyelőre csak az USA-ban működik.

A kereséshez az 1-800-GOOG-411 telefonszámot kell beütni, a hívásra pedig egy beszédfelismerővel ellátott automata válaszol. A gép megkérdezi, melyik államban és városban tartózkodik a hívó (ilyenkor az irányítószám is elég válaszként), majd azt, hogy mi a keresett cég neve, vagy milyen tevékenységet végez. A cikkünkben is látható videón például pizzát szeretne rendelni a Google fejlesztője, ezért annyit mond: Pizza.

http://www.youtube.com/v/cN0q8SvlQAk&rel=1

Így működik a telefonos Google

A telefonos Google ezek után elkezdi "felolvasni" a környékbeli cégeket, amelyek megfelelnek ennek, amelyek közül a sorszámuk alapján lehet kiválasztani a legszimpatikusabbat. A GOOG-411-től sms-ben is lehet információt kérni a cégről, vagy térképes útmutatást kérni, ha a telefon alkalmas netezésre: ezeket ugyanis a Google Maps mobil változatán jeleníti meg a rendszer a webböngészőben.

A cég munkatársai által készített klipben a GOOG-411 "hangja" is látható, bár nem árulják el, ki az - ezt a nézők feladata kitalálni.