A Greenpeace szerint veszélyes az iPhone

Vágólapra másolva!
Az Apple mobiltelefonja a Greenpeace környezetvédő szervezet szerint veszélyes vegyi anyagokat - többek között PVC-t -tartalmaz - melyet a rivális mobilgyártók már száműztek termékeikből.
Vágólapra másolva!

A Greenpeace egyik munkatársa még júniusban vásárolt egy iPhone-t, s az Apple népszerű mobiltelefonját egy független brit minőségellenőrző céggel vizsgáltatta meg. Mint az a környezetvédők honlapján publikált képsoron jól látszik, a készüléket szétszedték és minden egyes darab összetételét elemezték. A vizsgálat során kimutatták, hogy a 18 belső és külső alkatrész közül 9 tartalmaz a környezetre és az egészségre ártalmas anyagokat.

Bróm és PVC az iPhone-ban

A beépített antennában például brómot találtak, a maró hatású és mérgező anyagot más telefongyártó cégek már nem alkalmazzák termékeikben. Az Apple telefonjában, több alkatrész is tartalmazza a veszélyes műanyagot, amelynek gyártása során is környezeti kár keletkezik, ha pedig megég, akkor súlyosan egészségromboló dioxin szabadul fel. A Greenpeace szakértői azt is kifogásolták, hogy az iPhone beépített akkumulátorát beragasztották és forrasztották a készülékbe, ami a későbbi újrahasznosítást nehezíti meg.

Az iPhone már a harmadik Apple-termék, amelyet a Greenpeace 2006 óta bevizsgáltatott. Az iPod Nano médialejátszó és a MacBook Pro laptop vizsgálata is veszélyes vegyi anyagok jelenlétét mutatatta ki. A környezetvédők azt is kifogásolják, hogy egyetlen iPod modell akkumulátorát sem lehet cserélni és nincs ez másképp az iPhone esetében sem. A rendkívül modern és innovatív cég hírében álló Apple az elavult vagy kidobott termékek újrahasznosításában sem jeleskedik - áll a jelentésben.

Forrás: [origo]
Darabokra szedték az iPhone-t

Perbe fogják az Apple-t

Az Apple rendre az utolsók közé kerül a 14 legnagyobb elektronikai gyártót ökológiai szempontból rangsoroló listán, amelyet a Greenpeace negyedévente publikál. A legfrissebb rangsorban az amerikai cég a 12. helyet foglalja el a Hewlett Packard (13.) és a Panasonic (14.) között. A leginkább környezetbarát cég a Greenpeace szerint a Nokia, utána a Sony Ericcson és a Dell következik. Az Apple nem fogadja el a Greenpeace elemzési szempontjait, a cég szerint termékeik környezeti szempontból is kiválóak.

A PC World híre szerint egyébként a Greenpeace vizsgálatai nyomán az amerikai Center for Environmental Health (CEHCA) szervezet perbe fogja a számítógépgyártót egy kaliforniai törvény megsértéséért, amelynek értelmében az Apple-nek fel kellett volna tüntetnie az iPhone-ok dobozán, hogy a termék milyen potenciálisan veszélyes anyagokat tartalmaz.