Jön a gazdaságos letöltés mobilon

Vágólapra másolva!
A többek közt a Nokia mobiltelefonjain is használatos Symbian operációs rendszert fejlesztő cég bejelentette, hogy szoftverének új verziója képes lesz arra, hogy akár adatok letöltése közben is gond nélkül átváltson a HSDPA- és a wifi-alapú internet-elérések között.
Vágólapra másolva!

Ez a funkció a FreeWay nevet viseli, és a Symbian 9.5-ös verziójának részét képezi majd. Az újítás lényege, hogy a többféle adatátviteli technológiát - például wifit, 3G-t, HSDPA-t vagy akár WiMaxot - támogató készülékek automatikusan képesek lesznek váltogatni az internetelérés típusát.

Mindez azért hasznos, mert például otthon, vagy egy kávézó hotspotján keresztül a felhasználó ingyen is nagy sebességgel érheti el a világhálót. A FreeWay segítségével a hatósugáron kívül érve is automatikusan folytatódik a letöltés a rendelkezésre álló mobilinternetes platformon keresztül. A fejlesztők közlése szerint a váltást a szoftver bárminemű megszakadás nélkül meg tudja majd valósítani, azaz akár a levelek letöltése, vagy internetes hanghívás közben is át lehet majd állni például wifiről 3G-re.

Az új Symbian szoftverben debütáló funkció használatához nem lesz szükség a jelenlegi alkalmazások átírásához, ígérik a fejlesztők, s a szolgáltatás kikapcsolható lesz, ez például a külföldre utazó, a magas roamingdíjak miatt csak wifin böngésző felhasználók számára lehet fontos.