Vágólapra másolva!
ICQ, MSN, Google Talk - három program, amiről mindekinek ugyanaz jut eszébe: a chat. Az akár több ezer kilométerre tartózkodó ismerőssel gépelve csevegni manapság ugyanolyan természetes, mint feltárcsázni egy telefonszámot. Manapság már nem is feltétlenül kell az asztal mellett ülve chatelni, az újabb mobilok is használhatók erre - ingyenes csevegőprogramokat próbáltunk ki.
Vágólapra másolva!

A technika fejlődésével a használók köre szélesedett, megjelentek a helyi hálózatok, később pedig az internet, a chatelők száma pedig robbanásszerű növekedésnek indult. Bár az idei év első felében végzett közvélemény-kutatás szerint a hazai internetezők fele chatelés helyett már inkább telefonál a világhálón keresztül, a mobiltelefonok által biztosított mozgásszabadság új lendületet adhat a chat terjedésének, ráadásul ehhez még széles sávú mobilnetre sem feltétlenül van szükség.

Chat kontra sms

Miért chat, és nem sms? - kérdezhetik sokan. A válasz egyszerű: a mobilinternet használatával a csevegés - egy telefonbeszégetéshez hasonlóan - interaktívabb, illetve gyorsabb és olcsóbb. Ráadásul a rövid szöveges üzenetektől eltérően a chat során nem kell ügyelni a karakterszámra, gyakorlatilag bármilyen hosszú lehet a mondanivalónk.

Mindezért pedig csak annyit kell fizetni, amennyi a szöveg által generált adatforgalomból adódik, ellentétben az sms-sel, ahol minden egyes üzenetért ugyanannyit kell kicsengetni, legyen az 5 vagy 159 karakter hosszúságú. Arról nem is beszélve, hogy egy chatszobába belépve egyszerre több emberhez is szólhatunk, ahhoz hasonlóan, mintha egy asztal körül ülve vitatnánk meg többen egy témát. Bár egy sms-t is elküldhetünk több címzettnek, ez mégsem olyan érzés, mintha több ember beszélgetne egymással.

A legnépszerűbb chatkliensek a markunkban

Az első, már grafikai felhasználói felülettel is rendelkező, PC-s futtatható chatklienst 1996-ban az ICQ adta ki. Egy évre rá az AOL is jelentkezett a saját programjával, majd később többek között a Yahoo!, az MSN és a Google is piacra dobta a saját alkalmazását. A mobiltechnológia fejlődése a közelmúltban már azt is lehetővé tette, hogy az említett alkalmazások mobilos változata is elkészüljön. A teljesség igénye nélkül most bemutatunk néhányat a hazai chatelők körében népszerű kliensek közül, elemezve azok előnyeit és hátrányait.

Google Talk, a legkedveltebb

Forrás: [origo]
GoTalk, a mobilos GTalk-kliens

Nem reprezentatív magyarországi felmérések szerint az egyik legtöbbet használt azonnali üzenetküldő program a Google Talk. Ez talán nem is véletlen, hiszen ez a kliens számos társával ellentétben ingyenes, a tesztjeink szerint mégis ez nyújtja a legtöbb szolgáltatást. Az alkalmazás telepítése előtt - ha még nincs - célszerű készíteni a gmail.com weboldalon egy postafiókot, hogy a csevegőprogram használata mind számítógépen, mind mobiltelefonon problémamentes legyen.

Az alkalmazás elvileg nem gmail-postafiókkal - például freemailessel vagy hotmailessel - is használható mobilon, tesztjeink során azonban az ilyen címeket a kliens valamiért nem kedvelte, és a számtalan hibajelzés után az agyvérzést elkerülendő a csatlakozási probálkozásokat felfüggesztettük.

A Google Talk mobilra történő telepítésére két lehetőség nyílik: wapról közvetlenül a készülékre letölteni az alkalmazást, vagy webről előbb az asztali számítógépre menteni, onnan pedig adatkábelen, Bluetoothon vagy infrán keresztül a mobilra másolni. Az előbbi esetben a telefon wapböngészőjébe a http://wap.gotalkmobile.com címet érdemes bepötyögni. A portálon ki kell választani az érintett mobil típusát, majd a Java-klienst letölteni - ez a szoftver egyébként nem a Google, hanem egy külsős cég fejlesztése. Aki a webről kívánja leszedni a programot, annak a www.gotalkmobile.com oldalra kel ellátogatnia. Itt a felső sorban található menüpontok közül válasszuk a Download-ot, ezen belül pedig ismét ugyanezt. A megjelenő listán kattintsunk az érintett mobil márkájára, majd az újabb felsorolásban a típusára, és indulhat is a letöltés. A program egyébként 27 márka mintegy 150 típusához tartalmaz egyedi kezelőfelületet, a felsorolásban nem szereplő mobilokhoz pedig egy univerzális változatot.

A kliens telepítése közben a telefon képernyőjén felpattanó kérdéseket le kell okézni, illetve az Agree, vagyis elfogadás gombra kattintani. Ezután be kell állítani a gmail-postafiók címét és a hozzá tartozó jelszót, majd a mobilinternetes kapcsolat segítségével kezdődhet is a chatelés.

Küldhetünk szöveget és képeslapot, de megnézhetjük a gmailes címre érkezett e-mailjeinket is. Hangulati jeleket viszont - csakúgy, mint a számítógépes változatból - innen sem lehet küldeni a chatpertnernek. A menüben számos hasznos funkciót lehet beállítani, például azt, hogy telefon hanggal és rezgéssel jelezze-e, ha új üzenetünk jött, illetve egy ismerősünk elérhetővé vált.

Yahoo!, a letisztult

Forrás: [origo]
Yahoo Messenger a mobilon

A Yahoo! Messenger mobilos változatát használni némileg egyszerűbb, mint a Google Talkét. Mindenekelőtt azonban kell hozzá egy yahoo-s e-mail cím, így, ha ilyennel még nem rendelkezünk, akkor regisztrálnunk kell magunkat a yahoo.com weboldalon. Ezután a mobiltelefon böngészőjébe elég beírni a http://m.yahoo.com címet, majd a webes belépésnél is használt felhasználói nevet, valamint jelszót, és már bent is vagyunk. Itt megtekinthetjük a postafiókunkba érkezett leveleket, vagy a Messengerbe belépve chatelhetünk az ismerőseinkkel.

Első lépésként érdemes a Find Contact, majd pedig az Add Friend menüpont alatt rögzíteni a szintén Messengert használó ismerőseinket, és felvenni a listára. Ezután kiválaszthatjuk, hogy valamennyi chatpartnerünket lássuk-e, esetleg csak olyanokat, akikkel a közelmúltban csevegtünk, esetleg kizárólag azokat, akik éppen elérhetők. Ez utóbbit a weben már megszokott sárga, mosolygós arc jelzi. A szmájlik a chatelésből sem maradtak ki, hiszen beszélgetés közben a szöveg mellett hangulatjelek is küldhetők.

A program menüje jól átlátható, kevésbé tűnik bonyolultnak, mint a Google Talké, mivel csak a legszükségesebb funkciókat tartalmazza. A kliensnek azonban van egy apró negatívuma is: ha valakivel csevegésbe kezdünk, a partner által mondottak csak azután jelennek meg a telefonunk képernyőjén, ha a Refresh menüpontra kattintunk. Egy hosszabb chatelés során így a válaszra való várakozás kissé bőszítő kattintgatásorozatba csaphat át.

MSN, az egyszerű

Forrás: [origo]
Mobilos Messenger

Az MSN Messenger mobilos verzióját - a korábban bemutatott "rokonaival" összehasonlítva - a legegyszerűbb elérni és használni. A telefon wapböngészőjébe csak be kell írni a http://mobile.live.com címet. Az MSN Mobile főoldalára jutva a listából ki kell választani a Messenger funkciót, majd rögzíteni a felhasználói nevet és a jelszót. Ezt követően egy meglehetősen puritán felület fogadja a látogatót: mindössze egy Options és egy OK menüpont közül lehet választani. Az előbbi legördítve az Add Contact alatt kereshetjük meg az ismerősinket, majd a listába felvéve azonnal chatelhetünk is a kiválasztott személlyel.

Ezen az oldalon már elérhető a legújabb mobilos Messenger beta verziója is, amely már grafikailag látványosabb, mint az alapverzió, és több menüpont közül választhatunk. Itt már változtathatjuk például az oldal megjelenését, és egy kattintással elérhetjük az MSN Mobile hírportálját is.

Morange, az univerzális

A Morange nevű, nem kizárólag csevegésre használható program legnagyobb pozitívuma, hogy univerzális. Ez azt jelenti, hogy a weben futó Meebóhoz hasonlóan több gyártó alkalmazását is képes párhuzamosan használni. A program általunk tesztelt 3.03-as változata konkrétan öt platformot támogat: az MSN-t, a Google Talkot, a Yahoo Messengert, az ICQ-t, valamint az AOL Messengert.

Az alkalmazás a Morange.com weboldalról tölthető le mind Windows Mobile-t futtató, mind Java-kompatibilis mobilokhoz, ez utóbbiakhoz ráadásul két féle - teljes vagy mini - verzióban. Az asztali gépre lementett fájlt ezután adatkábelen, Bluetoothon vagy infrán át kell tenni a mobilra, és telepítés során felpattanó kérdéseket jóváhagyni. Az alkalmazás közvetlenül a készülékre is letölthető a http://wap.morange.com wapoldalról. Itt csak a Download menüpontra kell kattintani, majd minden kérdést leokézni.

A már telepített Morange indítása után itt is jóvá kell hagyni, hogy az alkalmazás használja a mobilinternetes kapcsolatot. Ez a program ráadásul a csevegés mellett számos hasznos funkciót is tartalmaz, például e-mail olvasási lehetőséget, RSS-t, internetes telefont, naptárt és jegyzetfüzetet, ezek között jobbra-balra mozogva lehet válogatni.

Forrás: [origo]
A Morange dögös menüje

Miként kell konfigurálni? A chat megnyitása után kattintsunk az Add Account/Add a new chat account menüpontra, és a megfelelő kliens(ek) kiválasztása után állítsuk be a webes változatnál használt felhasználói nevet és jelszót, majd ezeket mentsük el. Ha ezt követően belépünk a kiválasztott kliensre, akkor néhány másodperc után megjelenik az online lévő ismerőseink listája. Ebből egy kattintással ki kell választani azt, akivel beszélgetni szeretnénk, és kezdődhet is a csevegés. A chat megkezdése előtt a menüt legördítve több hasznos funkció is elérhetővé válik, így például keresgélhetünk új ismerősöket, e-mailt írhatunk a kiválasztott címzettnek vagy törölhetjük a barátok közül. Csevegés közben a szöveg mellett küldhetünk a partnerünknek hangulatjeleleket, illetve képet is.

Melyiket is válasszam?

Mindent összegezve, tapasztalataink szerint a bárhol chatelni kívánóknak a Morange-ot érdemes a mobiltelefonjukra telepíteniük. Legnagyobb előnyét a többi klienssel szemben a már említett univerzalitása adja, vagyis ezzel öt legyet üthetünk egy csapásra. Arról nem is beszélve, hogy a program a chat mellett számos egyéb hasznos funkcióval is kecsegtet.