Lassan az egész emberiség felkerülhet a netre

Vágólapra másolva!
Az egész emberiség családfájának kirajzolódását remélik az egyre szaporodó családfakészítő honlapok szerkesztői.
Vágólapra másolva!

Nemrégiben interaktív oldallá alakult át az Ancestry.com, a digitalizált levéltárak gyűjtésének úttörője, amely azóta rendkívül sikeresen működik: 2006 júliusa óta több mint 3,8 millió családfa lombosodott ki rajta, 330 millió névvel, fotókkal, bemutatkozásokkal és beszkennelt dokumentumokkal.

Milliónyi rokon

A nyolc országban (Magyarországon sajnos nem) jelen lévő Ancestry.comnak 900 ezer előfizetője, 2,5 millió aktív tagja és a világon egyedülállóan magas számú - 8,2 millió - látogatója van. A hallatlan lelkesedés oka lehet, hogy a honlap archívumaiban megtalálhatók az 1970 óta az Egyesült Államokban tartott népszámlálások során összegyűjtött nevek, Amerikába érkezett hajók utaslistái, az afro-amerikai közösség levéltárai és az amerikai katonai akták is.

A családfakészítés jövedelmező vállalkozás: az Ancestry.com anyacégének, a The Generation Networksnek évente mintegy 150 millió dolláros forgalmat és bőséges hasznot hajt. A cégnek azonban máris számos komoly vetélytársa akadt. Az ingyenes családfakészítést és rokonkeresést kínáló kaliforniai Geni honlap indulása, 2007 eleje óta már 5 millió felhasználót hódított meg, és 100 millió dollárra gyarapította vagyonát. A levéltári kutatást meghaladó újítása, hogy az élők felé fordul: egymást nem ismerő rokonok között teremt kapcsolatot, és működtetői egy napon egyetlen családfában szeretnék egyesíteni a világ népességét.

Adatgyűjtögető mormonok

Ezt a célt tűzték ki az izraeli MyHeritage internetes oldal szerkesztői is, a honlapnak már 17 millió felhasználója és 180 millió nevet tartalmazó adatbázisa van. A 100 éven át összegyűjtött levéltári adatainak digitalizálását most végző mormon közösség szervezetének FamilySearch.org honlapján is már 640 millió név szerepel, és ez a szám havonta egymillióval növekszik.

Egyes honlapok automatikusan böngészik a levelezést és figyelmeztetik a felhasználót, ha egy rokona regisztrálta magát. Az új módszert alkalmazó versenytársak közé tartoznak a parókiák levéltárait gyűjtő FamilyInHistory és a FamilyRelatives angol honlapok, valamint a FamilyLink és a TreeX.com, továbbá a Facebook nemrégiben létrehozott családfarészlege.

Egy másik hatásos fejlesztés a genetikai családfakészítés. Az Ancestry.com a minap jelentette be, hogy elindította az ilyen jellegű szolgáltatásokat kínáló DNA.ancesty.com honlapot. A cég DNS-teszthez szükséges csomagot árul az ügyfeleinek, akik így feltérképezhetik genetikai kódjukat és levelezésbe kezdhetnek ugyanannak az ősnek más leszármazottaival.

Magyarok is családfáznak

Magyarországon az Oktatási Minisztérium által indított, az adatokat levéltári szervereken tároló csaladfa.emlekezet.hu oldalon is összegyűjthetők az adatok. Sajnos, a hazai adatvédelmi törvények nem teszik lehetővé, hogy az egymástól függetlenül kutakodó, és adataikat az oldalra felvivő rokonok egymásra bukkanjanak, de korlátozott keresési szolgáltatások elérhetők az oldalon.