YouTube a zsebben, telefonnal

Vágólapra másolva!
Amikor először hallottunk róla, rögtön rávágtuk: ez a YouTube-mobil! Amikor viszont kipróbáltuk, az a vicces helyzet állt elő, hogy alig tudtunk filmet nézni rajta. Készíteni viszont annál inkább. LG Viewty-teszt.
Vágólapra másolva!

Amikor először hallottunk az LG érintőképernyős, kamerás, YouTube-lejátszós mobiljáról, azonnal meg akartuk nézni. Hogy mi volt a kezdeti lelkesedésünk oka? Nem, nem az érintőképernyő. Azóta, hogy az LG Pradát kipróbáltuk, tudjuk: az érintőképernyő látványos játékszer, és feltűnősködni is lehet vele, de nem a legpraktikusabb dolog. Vagyis van, amikor praktikus, de amit az érintőképernyős műfajban el lehet érni, azt az iPhone-nal érték el a kétujjas kezeléssel és a zseniális grafikus felülettel.

Az LG most annyit javított a koncepción önmagához képest, hogy a mobilos billentyűpad mellett QWERTY-billentyűzetet is elő lehet rajta csalni virtuális formában, és kézírás-felismerő is van a telefonon. A készülék pedig egy kis rezgőmotorral érzésre is visszajelzést ad róla, hogy megnyomtuk a virtuális gombokat - legalábbis elméletileg. Gyakorlatilag akkor is rezeg, ha a semmibe böködünk, és van, hogy akkor sem csinál semmit, ha egy gombra, ami nagyon bosszantó tud lenni. Mi ugyan még nem kaptunk hozzá, de cikkünk elkészülte után kaptuk az iformációt: egy érintőceruza is jár majd a készülékhez, ami nagyban megkönnyítheti a helyzetet.

Az érintős felület csak akkor jön jól, amikor - például fényképezés közben - egy sor beállítás ikonja jelenik meg a képernyőn, vagy a galériát böngésszük. A nagyobb munkafelületen ugyanis könnyebb kézzel matatni, bár ilyenkor is visszavethet minket a hibás érzékelés. Tapasztalataink szerint ha ujjbegy helyett kicsit keményebben, például körömmel tapizunk, akkor sikeresebb a dolog - sajnos azonban legtöbbször az ikonok egyszerűen túl kicsik ahhoz, hogy könnyen eltaláljuk őket.

Öt megapixel az öt megapixel

A telefonnal kapcsolatban inkább a beépített kamera érdekelt minket, hiszen azt már a bejelentés alkalmával megtudhattuk, hogy a Viewty 5 megapixeles felbontásban készíti a képeket. Ennél még jobban hangzik, hogy QVGA - vagyis széles vásznú - felbontásban lehet filmezni vele, és a felvételeket széles körben elterjedt, asztali lejátszókkal is barát DivX-kódolással tárolja el.


Forrás: [origo]
Virtuális billentyűzet: könnyű melléütni

A fényképező, már amennyire egy mobiltól ez elvárható, jól teljesített: egyedül a lassú exponálás zavart minket, ami miatt folyton azt hittük, bemozdult a felvétel, és a legtöbb kategóriatársához hasonlóan a beleépített miniatűr Schneider-Kreuznach (a Kodak gépekről lehet ismerős) optika sem szereti az ellenfényt, még szórt változatban sem. Egy egyszerű kompakt gép helyett viszont megteszi, köszönhetően annak is, hogy van benne képstabilizátor, autofókusz-segédfény és persze Xenon vaku, a vörösszem-effektust csökkentő programmal. Meg persze egy rakás beállítási lehetőséggel és üzemmóddal, amit alig győztünk végigpróbálgatni. A képeken az egyszerűbb szerkesztési feladatokat is egyszerűen el lehet végezni.

LG Viewty bemutató (Nagyobb méretben itt, WMV-formátumban)

Az érintőképernyős vezérlésért cserébe kapunk két hasznos külső kezelőeszközt, amelyek a maguk fizikai valójában sokat könnyítenek a sorsunkon. Az első az optika melletti tárcsa, amivel zoomolni tudunk, bár vigyázni kell vele, mert látványosan ront a képminőségen, és könnyű belenyúlni a felvételbe. A második egy aprócska kapcsoló, amellyel a fényképező, a filmfelvevő és a lejátszó üzemmód között válthatunk villámgyorsan.

Forrás: [origo]
A valódi gombok a leghasznosabbak

Ezért különösen azért voltunk hálásak, mert sok fényképezős mobilon előfordult már, hogy egy gyors fotó helyett véletlenül a filmfelvevő indult el, mert vagy túl bonyolult a váltás, vagy annyira útban van a kapcsolója/menüpontja, hogy folyton beleakad az ember keze. Nos, itt ilyen nincs. Meg kell említenünk az okosságok sorában a billentyűzár számára dedikált gombot is, ami nagyban megkönnyíti az életet az érintőképernyő mellett.

Filmezéshez jó igazán

Ami azonban igazán értékessé teheti a készüléket, az a videofelvevő funkció. A méregdrága Nokia N93-ason kívül ugyanis mindeddig ez volt az egyetlen olyan telefon, amelyik értékelhető minőségben tud filmezni, és arra, amire ezt a funkciót kitalálták - a videomegosztókra való "filmtermelés" -, tökéletesen alkalmas. VGA felbontásban 20, széles vásznú QVGA-ban akár 120 képkocka/másodperc sebességgel filmezhetünk vele, és a felvételt egyből fel is lehet tölteni róla a YouTube-ra HSDPA-n.

Forrás: [origo]
Opciók a filmszerkesztéshez - nagyon bő

Sőt, a felvételt vágni, feliratozni is lehet a telefonon, és még utószinkronnal is elláthatjuk, ha az eredeti hang nem lett elég jó. Persze a filmezésnek is vannak korlátai: a gyors mozdulatokat célszerű kerülni vele, és itt is ügyelni kell a jó megvilágításra, de még így is ez a legjobb videós mobil, amit ebben az árban megkapunk. A készüléknek nagy előnye, hogy DivX-kompatibilis, és nem valamilyen saját, semmilyen más szoftver által nem ismert formátumot használ: vele rögzített 3gp-fájlokat a PC-re lementve is könnyedén vághatjuk, konvertálhatjuk tetszőleges formátumba. Sőt, ez teszi lehetővé azt is, hogy kedvenc DivX-videóinkat is magunkkal vigyük a telefonon.

Forrás: [origo]
A Google Maps mindig jól megy

A Viewtyt Google-szoftverekkel is ellátták: a böngészhetjük rajta a Google Maps térképeit, illetve nem csak készíthetünk, de nézhetünk is YouTube-videókat - bár mi inkább maradtunk a filmezésnél. A YouTube mobilos kliense ugyanis "élesben" nem nyerte el túlzottan a tetszésünket, mivel HSDPA ide vagy oda, tíz próbálkozásból kilencszer nem volt olyan szerencsénk, hogy meg tudtunk volna nézni a kiválasztott filmet, miközben ugyanott a Google Maps tűrhetően futott.

Így nem tudjuk, mit hibáztassunk inkább: azt, hogy a szerkesztőségünkben gyenge a lefedettség, vagy a mobilos szoftvert, esetleg a YouTube leterhelt szervereit (gyanítjuk, leginkább utóbbinak lehet köze a dologhoz). Egy wifis iPhone-on (vagy iPod Touchon) ez simábban megy (és persze adatforgalmi díj nélkül...), de filmezésben az LG a nyerő, főleg, hogy a nagy rivális csak fotózni tud, azt is csak 2 megapixellel.

Kettős imázs, kettős benyomás

Az LG Viewty a filmezéshez, fotózáshoz 100 megabájt beépített memóriát kínál, amit microSD kártyán 8 gigáig lehet bővíteni. Az viszont nem valami praktikus, hogy a kártyát csak a készülék szétszedése árán lehet kicserélni - így, ha a felvételeket le akarjuk menteni, praktikusabb az adatkábeles manőver (vagy a közvetlen online feltöltés).

Forrás: [origo]
YouTube: legtöbbször csak eddig jutottunk

A mobilnak két arca van: az egyik egy klasszikus fényképezőgépet mutat fekete fém- és műanyag borításaival, krómszínű szegélyével, fényes gombjaival, a másik pedig egy látványos kis divatkütyüt az érintőképernyővel és a rajta úszkáló virtuális aranyhallal. A benyomásunk is ugyanilyen kettős a Viewtyval kapcsolatban: sokszor idegesített a kezelőfelület hektikus működése. Ha viszont szeretnénk, hogy egy megfizethető árú (105 ezer forint kártyafüggetlenül), bármikor előkapható, okos kis videós/fotós eszköz lapuljon a zsebünkben, akkor igen jó választás.