Motorola Q 9h: a HSDPA-s pingpongütő

Vágólapra másolva!
A Motorola az elmúlt évek során az innovatív megoldások helyett a pengetelefonok divatjának bevezetésében töltött be úttörő szerepet. A már hazánkban is elérhető Motorola Q 9h ellenben kárpótolja az okostelefonok rajongóit is.
Vágólapra másolva!

A telefont, amikor ismerőseim kezébe adtam, mindenki egyből azt kérdezte: ez ugyanaz, mint a Nokia pingpongütője? A Nokia E61 és E61i efféle felemlegetése nem alaptalan, bár az érdekes volt számomra, hogy egy esetben sem a Blackberry, vagy hasonló formákat már jóval korábban alkalmazó Palm Treo okostelefonok jutottak az emberek eszébe. Hiába, a piacvezető, az piacvezető.

Szövegbevitel

Az első problémám ezen a téren akkor támadt, amikor egy webcím beírása közben az alsóvonás gombját kerestem. Szerencsére ezt a kérdést már több felhasználó is feltehette, mert a Motorola weboldalán a 15. leggyakrabban ismételt kérdés volt. A megoldás: az Alt és a Shift billentyűket nyomjuk le egyszerre, és erre megjelenik a speciális karakterek teljes tárháza.

Az elegáns megjelenésű Q9 elsőre akár egy széltében kilapított Motorola L7-re is emlékeztethet, köszönhetően a V3-tól megörökölt funkcióbillentyűknek. A szövegbevitel esetén elsőre furcsa lehet, hogy a bal oldalt található Alt billentyű lenyomásával tudunk extra karaktereket előcsalogatni a Motorola kijelzőjére, de a valódi érdekességet az adja, hogy a megszokottakkal ellentétben a pluszkarakterek ikonjai a gombok tetején, és nem az alján jelennek meg. Így például egy sima vesszőt első használatkor nehezen találtam meg, mert az "M" betűvel elérhető karaktert idézőjelnek néztem.

A telefon használata közben több igen furcsa jelenségre lettem figyelmes. Ezek között elsőként szerepelt, hogy ha maximumra állítottam a csengőhangok hangerejét, még akkor is csak egyméteres távolságon belül vettem észre, ha éppen kerestek. A következő, izgalmasnak aligha nevezhető anomália a rezgésfunkció kalibrálásánál ért, mivel a nálam lévő Q9 egyáltalán nem volt hajlandó megrázni az akkumulátorát. Végül, pedig ha lendületesebben tettem le az asztalra a telefont, az szinte azonnal kikapcsolt és újraindult. Az akkumulátor foglalatának megigazítása után ez a probléma már nem jelentkezett többet.

Adatkommunikáció

Az adatkommunikációs lehetőségek között ért egy újabb sokkoló meglepetés. A szokásos reggeli mellé ezúttal a Motorola Q9-el ültem le és a jól megszokott wifi-zés helyett ezúttal a 3G hálózatra kellett bíznom magam. Igen, a Q9 nem tartalmaz beépített WLAN-adóvevőt, ennek megfelelően a HSDPA, az UMTS, az EDGE és a jó öreg GPRS "maradt" nekünk. A 240x320 kijelző szerencsére vízszintesen szélesebb, így némileg könnyebb feladatunk van, amikor egy amúgy szoftveresen, egy oszlopba rendezett weboldalt tekintünk meg a telefon LCD-jén. A telepíthető szoftverek között az Opera Mini legújabb verzióját is megtaláljuk, amely némileg tovább növeli a szörfölés élményét. Az text.dslreports.com/mspeed weboldal segítségével több ízben is teszteltem a telefon letöltési sebességét: hegytetőn a fővárosban 403 kbit/sec-nél jobb értéket nem sikerült elérnem, ellenben a belvárosban már 5-600 kbit/sec-et is mutatott a kijelző.

Gmail

A Gmail mobilos applikációjának letöltése egyből egy kellemes meglepetéssel indult. A Google kapásból felismerte, hogy Windows operációs rendszerű telefonom van, sőt, még a program különféle nyelvi változatai közül is válogathattam - sajnos magyar verziót nem találtam. A szoftverletöltés és a gyors telepítés után megadtam az adataimat, de már az első lépésnél furcsa volt, hogy nem lehetett elmenteni ezeket az adatokat. A beállítások elvégzése után a program egy igen érdekes lehetőséget kínált fel nekem: engedélyezem a kapcsolatot, de csak most az egyszer; engedélyezem a kapcsolatot, de később újra választanom kell; most nem engedem; sohasem engedem.

Az első két lehetőség közti különbséget nem sikerült megértenem, sőt, egyáltalán nem tudom felfogni, hogy egy ilyen esetben, mint például egy PC-s tűzfal beállításainál, miért nem lehet állandó jelleggel jóváhagyni egy ilyen kapcsolatot. Miután a kapcsolat állandóan megszakadt a szerverrel, és mindig újra meg újra feljebb említett idegesítő kérdést tette fel a telefon, a próbálkozást meguntam, és a továbbiakban a hibátlanul működő webböngészőn keresztüli elérést választottam, amely mindig gyorsan és kényelemesen működött.

Skype

A másik külön kívánságom a Skype mobiltelefonra szánt verziójának kipróbálása volt. Tekintve, hogy a Skype jelenleg direktben nem támogatja a Motorola termékeit, így a Q9 testvérének megfelelő HTC S620 változatot töltöttem le a telefonra. A 4 MB-os fájlt lehet, hogy nem ebben a formában kellett volna telefonom memóriájába másolni, mert a hosszú-hosszú percekig tartó folyamat közben váltig attól tartottam, hogy a kapcsolat meg fog szakadni. A fáradalmaimat sikertelenség koronázta, mivel a Skype valóban nem támogatja a Motorola telefonját, így a telepítés után nem volt hajlandó elindulni a Q9-en.

ActiveSync

A Motorola Q9 dobozában legnagyobb bánatomra nem találtam telepítő CD-t és mivel az okostelefon nem plug and play ezért a külső szoftver telepítése elkerülhetetlen. A weboldalon a Támogatás menüre klikkelve egy angol feliratot kaptam vissza: "Page you requested doesn't exit." - az Ön által megtekinteni kívánt weboldal nem elérhető.

Miután a magyar oldalról nem tudtam beszerezni a megfelelő programot, a Motorola weboldalára vezetett az utam Itt külön microsite fogadja a felhasználókat, ahol sajnos a Support (Támogatás) linkre kattintva magyar nyelvű tartalom nem érhető el. Végül a Microsoft ActiveSync weboldalára érkeztem, amely már tökéletesen tud magyarul. Az ActiveSync 4.5 telepítése után újra kell indítani a számítógépünket, majd a következő csatlakoztatás alkalmával már hibátlanul felismerte a PC-m a Motorola okostelefonját és a Gmail-es postafiókomat is sikerült beállítanom az Outlook-on keresztül.

microUSB

Az USB-re csatlakoztatott Motorola Q9 egyszer csak üzenet formájában jelezte, hogy az akkumulátor vészesen közeledik a teljesítőkapacitása végéhez: ebben az esetben azonnal kihúztam az adatkábelt, és kicseréltem az akku töltőjére. Ezzel a lendülettel a Q9 merevre fagyott, de pár másodperc múlva helyrerázódott a szituáció, így nem kellett az akkumulátort kivenni a mobil hátlapjából.

A telefon bal oldalán található microUSB-kimenettel nem sikerült megbarátkoznom. Az átlagos miniUSB szabványméretnél némileg vékonyabb foglalatba csak a Motorola saját töltőjét és adatkábelét lehet beledugni. A PC-re kötött USB sajnos nem tudja az akkumulátort feltölteni - a HTC hasonló jellegű készülékei ezt a szolgáltatást már igen régen tudják.

Összegzés

Összességben élveztem a Motorola Q9 használatát, de a wifi hiánya egy üzleti okostelefon esetében 2007 őszén már több mint kínos. Arról nem is beszélve, hogy a Motorola magyar oldalán nem sok segítséget találtam, illetve az ActiveSync-, a Gmail- és az e-mail-beállítások olyannyira agyon vannak bonyolítva, hogy aki nem szán rá egy teljes szombatot minden opció végigrágására, annak hamar el fog menni a kedve a készüléktől. Arról nem is beszélve, hogy a Skype nem támogatja ezt a típust. Ettől függetlenül az aránylag dinamikus működés, a gyors szövegbevitel lehetőség és a vékony kialakítás némileg kárpótolja a vásárlókat.

Simon Péter