Jelszavak helyett rajzolni fogunk

Vágólapra másolva!
Egy brit egyetem kutatóinak fejlesztése komolyabb biztonságot kínál a jelenlegi jelszavas, PIN kódos védelmeknél: elgondolásuk szerint rajzokkal sokkal hatékonyabban lehet azonosítani a felhasználókat, mint bárki által bepötyöghető szám- és betűkódokkal.
Vágólapra másolva!

A Newscastle University-n kidolgozott Draw a Secret (rajzolj egy titkot) nevű technológia legfőbb ismérve, hogy alfanumerikus karakterek helyett rajzokat használ a felhasználók azonosítására. Jelenlegi változata egyelőre okostelefonokkal, PDA-kkal és más mobil eszközökkel használható, de különösebb nehézség nélkül egyéb területeken is alkalmazni lehet majd.

A firkálmány biztonságosabb lehet

Alkotóinak tesztjei szerint az újfajta rendszer ezerszer biztonságosabb, mint hagyományos betű-szám-kombinációkból álló jelszavak használata, ráadásul a felhasználók sokkal könnyebben képesek megjegyezni egy saját maguk által rajzolt ábrát, mint egy bonyolult, kis- és nagybetűket is tartalmazó, hosszú kódot. Mivel ez utóbbiakat nehéz fejben tartani, a legtöbben rövid, létező szavakon alapuló jelszavakat használnak, ami azért nem szerencsés, mert ezeket könnyű feltörni.

Dr. Jeff Yan PhD diákjaival közösen ezért fejlesztette ki a grafikus jelszavakkal operáló technológiát, melynek használatához egy négyzetrácsos mezőbe kell rajzolniuk a felhasználóknak a később saját maguk azonosítására szolgáló ábrát. A rendszer a rögzítés során memorizálja az érintőceruzával húzott vonalak irányát, sorrendjét és többek között azt is, hogy hányszor emelték fel az ábra elkészítése során a pálcát a képernyőről.

A vonalak sorrendjére is figyelni kell

Ennek eredményeként a grafikus jelszó sikeres beviteléhez nem csak magát az ábrát kell pontosan reprodukálnia, hanem a megfelelő sorrendben kell a rajz vonalait behúznia - például ha a jelszó egy házikó, amelyet a tetejénél kezdve firkált a képernyőre, akkor nem kezdheti az ajtónál.

Bár ez jelentősen nehezítheti a használatot, a négyzetrácsos felület mögött elhelyezett háttérkép alkalmazása megkönnyíti a sorrend felidézését, illetve az ábra pozícionálását. A kutatók nyilatkozatai szerint azon tesztek alatt, amikor a felhasználók egy háttérképre rajzolhatták rá grafikus jelszavaikat, sokkal bonyolultabb - azaz biztonságosabb - ábrák születtek. A próbák során egyébként a felhasználók 95 százaléka képes volt az eredetileg rögzített ábrát reprodukálni legfeljebb három próbálkozásból.

A nagyobb biztonság mellett a vizuális jelszavak használata például diszlexiás emberek számára is segítséget nyújthat, akik nehezen, vagy nem képesek hagyományos, szöveges kódokat megjegyezni.

Forrás: [origo]

Már most is lehet vizuális jelszava

Bár nem rajzos jelszavakat használ, de a felhasználók vizuális memóriájára épít a Vidoop.com címen elérhető ingyenes szolgáltatás is. Az oldalon regisztrációt követően olyan könnyen megjegyezhető jelszavakat lehet létrehozni, amelyek megjegyzéséhez nem kell semmilyen karaktereket megjegyezni. A regisztráció során a Vidoop kéttucatnyi témában jelenít meg képeket a legkülönfélébb témakörökben (például kutyák, felhőkarcolók, órák, számítógépek, autók), ezekből kell kiválasztani három-öt szimpatikusnak vélt témát.

A későbbiekben a belépéskor a rendszer a fent látható, négyszer három soros, mindig változó képmátrixot jelenít meg, minden fotón egy-egy betű szerepel, a felhasználónak pedig azokat a betűket kell bepötyögnie, amelyek az általa korábban választott témák mellett szerepelnek - tehát például kutya, felhőkarcoló, óra, számítógép, autó látható rajtuk. A megoldást éles üzemben bárki kipróbálhatja, bár egyelőre csak az OpenID nevű webes beléptetőrendszert alkalmazó oldalakon lehet használni. Ezt a megoldást egyes szakértők kritikával illették, mondván, felhasználói könnyen adathalászok célpontjaivá válhatnak, mások szerint pedig biztonsági gyengeségektől is szenved a technológia.