Országos tiltakozás Németországban az adattárolási tervek ellen

Vágólapra másolva!
Tiltakozó megmozdulások kezdődtek kedden Németországban a kormány biztonsági célokat szolgáló adattárolási tervei ellen.
Vágólapra másolva!

A különböző társadalmi, elsősorban adatvédelmi szervezetek által hirdetett országos tiltakozó nap keretében mintegy negyven városban kerül sor tüntetésekre, így egyebek között Berlinben a Bundestag épülete előtt is. A "Félelem helyett szabadság" jelszóval szervezett megmozdulások résztvevői az ellen tiltakoznak, hogy a hatóságok a terrorizmus elleni harcra hivatkozva fél évre tárolhassák a magánszemélyek közötti telefonbeszélgetésekre, illetve az internet-kapcsolatokra vonatkozó adatokat.

A Bundestag a tervek szerint pénteken dönt a törvénytervezetről. Ennek értelmében a távközlési vállalatokat köteleznék arra, hogy fél évig tárolják a telefonálással, illetve internet-használattal kapcsolatos adatokat. Konkrétan azt, hogy ki kivel beszélt akár vezetékes, akár mobiltelefonon, továbbá ki kivel és mikor állt internet-összeköttetésben. A hatóságok állítása szerint az adatrögzítés a "kommunikáció tartalmára" nem terjed ki.

A kormány szerint az említett adatok átmeneti tárolására a terrorizmus elleni harc érdekében, Németország megnövekedett terrorfenyegetettsége miatt van szükség. A hatóságok mindennek alapján terrorista tevékenység gyanúja, illetve büntetőjogi eljárás esetén hozzáférhetnének a tárolt adatokhoz. Az igazságügyi miniszter arra hivatkozik, hogy a tervezetben foglaltak összhangban állnak az uniós jogszabályokkal.

Az országos tiltakozások kezdetével egy időben a szervezők közös állásfoglalásban szólították fel a kormányt, hogy álljon el a törvénytervezettől. A képviselőket pedig arra hívták fel, hogy a tervezet beterjesztése esetén szavazzanak ellene. Utaltak arra: az emberek a jövőben "kétszer is meggondolják majd", hogy telefonon kivel és miről beszélnek, illetve mire is használják majd az internetet.

Tiltakozott a törvénytervezet ellen a Német Újságírók Szövetsége (DJV) is. Michael Konken, a szövetség elnöke keddi nyilatkozatában annak a nézetnek adott hangot, hogy a tervezetben foglaltak durva támadást jelentenek a sajtószabadság ellen. Konken szerint a kormány a terrorveszélyre hivatkozva valójában megsérti az alapvető emberi jogokat.