Hazai warezszervert foglaltak le

Vágólapra másolva!
Budapesti szervertermekben razziázott a rendőrség csütörtökön: a hatósági akció hírére számos hazai warezoldalt ideiglenesen lekapcsoltak üzemeltetőik. Pontosan nem tudni, mely szervereket foglalták le a nyomozók. A kényszerszünetet követően péntek reggelre már egy sor warezoldal újra él.
Vágólapra másolva!

Információink szerint csütörtökön több fővárosi szerverközpontban is razziáztak a rendőrök, s ennek hatására az ország internetes adatforgalma is érzékelhetően visszaesett. Az akció áldozatául esett a Bithumen, az egyik legnépszerűbb hazai torrentoldal, amelynek honlapján a működtetők maguk közölték a hírt a felhasználókkal egy rövid üzenetben, péntek reggel pedig már a visszatérést ígérik a látogatóknak.

Az oldalon nem magukat a szerzőijog-sértő állományokat, hanem az ezek letöltéséhez szükséges információkat tartalmazó torrentfájlokat tárolták. A működtetőkhöz közel álló forrásunk úgy vélte, a hatóságok elsődleges célpontját nem a Bithumen képezte, mert a szájtot kiszolgáló szervert csak az utolsók közt foglalták le. Ezen egyébként állítólag nem volt bekapcsolva a naplózás, így valószínűleg nem lehet hozzáférni egykori felhasználóinak adataihoz sem.

Forrás: Asva.info
A razzia nyomán ennyivel esett vissza a hazai netforgalom (Asva.info)

Az Asva.info címen elérhető - s a jogvédő szervezettel csak nevében azonos - honlapon a razziát követően csütörtök éjjel folyamatosan friss hírek láttak napvilágot: az itt olvasható, nem megerősített információk szerint a rendőrség mintegy nyolcvan számítógépet foglalt le, melyeket a hálózati forgalom monitorozásával, IP-címek alapján választottak ki. A honlap ismeretlen szerzője úgy értesült, a torrentoldalak mellett FTP-szerverek és fizetős sms-warezoldalak gépparkját is lefoglalták a rendőrök, és további razziákat jósol péntekre és szombatra is.

Az ASVA gratulál a rendőröknek

Fórumokon terjedő információk szerint a csütörtöki akciót a BSA kezdeményezte, ezt azonban érdeklődésünkre tagadta Sarlós Gábor, a jogvédő szervezet szóvivője. Sarlós elmondása szerint maga is az internetes hírekből értesült a razziákról. Nagy Lászlót, az ASVA képviselőjét is megkerestük a razziák kapcsán, ő lapunknak úgy nyilatkozott, lehetséges, hogy a hatósági akciót az alapítvány korábbi feljelentései nyomán hajtották végre. Hasonlókat említett nekünk Horváth Péter, a ProArt szövetség igazgatója is: elmondása szerint a főváros minden kerületében eszközöltek már egy vagy több feljelentést. Konkrétumokkal azonban egyikük sem tudott szolgálni, mivel a folyamatban lévő nyomozásokról a rendőrség a jogvédő szervezetek számára sem nyújt tájékoztatást.

Nem sokkal megkeresésünket követően az ASVA közleményt adott ki, melyben hírt ad a tegnapi akcióról (és gratulál annak sikeres levezényléséhez), ám az információ forrásaként nem a rendőrséget, hanem - a nem hivatalos - Asva.info webszájt értesüléseire hivatkozik. Korábbi beszámolónkkal ellentétben az lefoglalásokat nem a Nemzeti Nyomozó Iroda csúcstechnológiai bűnözés elleni osztálya, hanem a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai végezték, a BRFK pedig hétfőn tart sajtótájékoztatót a razzia eredményeiről, addig nem adnak ki semmilyen információt az ügyről.