Magashegyi Underground és Bocskor Bíborka

Vágólapra másolva!
A nemrég alakult Magashegyi Undergrund zenekar egészen új ötletekkel igyekszik megújítani a hazai popzenepiacot. Nemcsak különleges stílusuk, de szakmai elképzeléseik is azt bizonyítják, hogy ők haladnak a korral, és az internet igen komoly szerepet játszik ötleteik megvalósításában. A szeplős váll című honlappal, és a hozzá kapcsolódó versennyel máris egészen új online kultuszt teremtettek, így kíváncsiak voltunk arra, hogy az online művészet mennyire törhet előre a mobilinternet korában. Fodor Máriusszal és a Megasztárból ismert Bocskor Bíborkával beszélgettünk.
Vágólapra másolva!

- Elkészült a zenekari honlap, milyen célt szántok neki?

Fodor Máriusz: - Pontosítok: ami jelenleg fut, az speciálisan a dalnak készült honlap. Úgy gondoltuk, hogy az első dalunk - valamint a "vállszépségverseny" - megérdemel egy külön honlapot. Mikor elkezdtük Szájmonnal az oldal tervezését, azt tartottuk fontosnak, hogy a könnyen áttekinthető legyen, mégis a szokványostól eltérő szerkezetet kapjon. Így esett a választás a leveles témára. A zenekar honlapja várhatóan jövő év elején indul el.

- Mi a szerepe annak, vagy van-e egyáltalán, hogy az oldal olyan ősziesre sikeredett?

FM: - Hmmm. Jó kérdés. Az oldal tavasszal készült, bár igaz, hogy a dal így nyár végére-őszre érett be, és az oldal látogatottsága is most ugrott meg, már nem emlékszem pontosan, hogy miért ilyen színeket választottunk. Tavasszal voltunk őszi hangulatban... az szép!

- Szintén ehhez a projekthez találtátok ki az első országos vállszépségversenyt is, hogyan jött az ötlet?

FM: - Az egyik próbán Bíborka azzal bolondozott, hogy a dal éneklése közben lehúzogatta a válláról az ingjét, és mindenféle őrült grimaszt vágott. Ott mondta be valamelyikünk, hogy: Ááá..., ez micsoda ötlet! Csináljunk ebből egy versenyt! Aztán innen kezdtünk el tovább gondolkodni, hogy a honlapon ezt hirdessük meg, legyen országos, és legyenek nyeremények is. Teljesen elborult ötlet, de tetszik az embereknek. Eddig 40-50-en jelentkeztek, hamarosan zárul, aztán majd a honlapon lehet szavazni a nevezett fényképekre.
Bocskor Bíborka: - Marketingszempontból is jó, és az egész akció kemény emocionális történeteket takar, kezdve a szeplősvállú lánytól, fiúktól azokig, akik lefotózzák a vállukat és a saját kis életkéjüket vagy improvizációjukat elküldik. Ezek személyességet takarnak és engem ez például érdekel. De ez nem lelki perverzió.

- Miben változtatja meg, milyen szerepet tölt be a művészi tevékenységetekben az Internet?

FM: - Elsősorban az egymással való kommunikációt gyorsítja meg. Gondolj bele, nem kell mindig egy helyen lennünk, ha mondjuk komponálunk egy dalt. Mindennapi gyakorlat, hogy megírok egy új alapot, átdobom Janónak. Janó küldi vissza a szöveget, Bíborka meg már próbálgatja is a hangját rá. De a jövő még komolyabb dolgokat tartogat. Ismerek olyan programot, ami pluginként beépül a zeneszerző programba, majd azt megnyitva élő kapcsolatba tudok lépni otthonról mondjuk az énekesnővel. Elindítom a felvételt, ő meg bárhol is legyen a világban, egy mikrofonnal a kezében felénekli a dalt, én meg otthon rögzítem. Egyszer olvastam egy sci-fi regényt a hálón keresztüli közös tudatról. Nos, elég gyorsan haladunk efelé.

BB: - Ó, hát én szívesen lennék régi vadromantikus, hogy reggel hímzett terítős kis asztalkán kisujjamat kecsesen tartva kávéznék, és közben széles mozdulatokkal írnám a leveleket, ízlésesen kekszet majszolva, közben régi nehéz tárcsázós telefont emelve tartogatnám a kapcsolatokat... Ennek ellenére reggel megfőzöm a kávémat és lehuppanok a laptop elé, megnézem postafiókjaimat, megnézem mi történik a berlini kabaréban, olvasgatok. Ihletszempontból is működik, bár a legnagyobb ihletet a természet és az emberek nyújtják számomra.

- Ahhoz, hogy több emberhez is eljusson, amit csináltok, szerintetek jó eszköz a világháló?

FM: - Feltétlenül. Sokan szidják az internetet, de mi már egy újabb generációhoz tartozunk - például egyáltalán nem ítéljük el a letöltést. Sőt. Kirakjuk a dalokat a honlapra, a myspace oldalunkra, a Youtube-ra, hogy ne kelljen a fájlmegosztóval bénázni, meg hogy a kedves rajongónak ne kelljen már bíróság elé állni, ha lehúzza kedvenc zenekarának szerzeményeit. Maradi dolognak tartom, mikor zenészek azon kárognak, hogy "Jajj, ne töltsétek le a dalaimat illegálisan, mert akkor éhen halok...". Mint minden más a világban, ez is megváltozott, bár aláírom, hogy igen rövid idő alatt. Ahhoz legalábbis elég gyorsan, hogy a lassabb felfogású zenészek, de főleg a kiadók nem tudtak időben váltani, és most pislognak, hogy miből is termeljenek bevételt, mert a lemezeladásból már nem lehet Egy magyar banda, a Kaukázus zenekar legutóbbi Amerika Nem Hazudik albumának megjelenését reklámozták valahogy így: Megjelent CD-n és DC-n... ez tetszett! És amit a Kaukázus már 3 éve csinál, történetesen, hogy az összes eddig megjelent albuma ingyen letölthető a honlapjukról, azt pár hete a Radiohead is megtette - és remélhetőleg a jövőben sok követője lesz még ennek az irányzatnak.

- Máriusz, csak Te blogolsz? Fontosnak tartod, hogy így kommunikálj a rajongókkal?

FM: - Érdekes, hogy a rajongók felől közelítesz, én meg eddig nem is így gondoltam erre a blog dologra. Inkább, mint egy napló, amibe beleírom a titkos dolgaimat, gondolataimat - persze várható, ha felrakom az internetre, akkor mások elolvassák, aztán hozzá is szólnak. Ha jobban belegondolok, akkor azért fantasztikus ez a blog, mert kinyitsz magadon kis ablakokat, amin a rajongók beléd láthatnak. Ezáltal közelebb kerülsz hozzájuk. Ha kommentelnek, akkor ők is közelebb kerülnek hozzánk, ez meg jó alapja lehet egy zenekar körüli közösség kialakításának. Hej, micsoda mosolyok vannak egy egy koncert után, mikor az álnév mögé bújt emberek odajönnek, és bemutatkoznak! Amúgy mindannyian blogolunk. Biborka a TV2 honlapján, Janó a kaukázus főoldalán, nekem meg - bár nem így indult - jutott a Szeplős Váll.

- Honnan merítetek ihletet, ötleteket? Ebben mekkora szerepe van az internetnek?

FM: Mivel ma már az internet az egyik legfontosabb kommunikációs csatorna - ott olvasom a híreket, ott levelezek, beszélgetek, zenét hallgatok, filmet nézek. Tehát a bennünket ért impulzusok is nagyrészt onnan jönnek. Az impulzusokat átfolyatjuk magunkon, feldolgozzuk, aztán összekeveredik a már bennünk lévő dolgokkal, majd ebből megszületik az ihlet. Egyszóval egyre fontosabb a szerepe.

- Tudnátok-e alkotni/dolgozni internet nélkül, és a mobil internet segítségével kiülnétek-e egy padra a szabadba, hogy ott gondolkozzatok az ötletek megvalósításán?

FM: Alkotni természetesen lehet internet nélkül is. Sőt, biztos sokan nem hiszik el, de áram nélkül is. Ami a mobilinternetet illeti, évről évre jobb árban van, és lassan olyan komoly sávszélességet tud biztosítani, hogy pár éven belül biztos olyan megszokott lesz, mint ma a mobiltelefonálás. A parkban, vagy egy hegyoldalban való komponálás szimpatikus, jövő nyáron kipróbálom.

BB: - Én tudnék online világ nélkül élni, de az internetes generációhoz alkalmazkodtam valamilyen szinten. Viszont az interneten a színpad, az élő műfaj nem működik tökéletesen, mert a pillanat hangulatát nem tudja visszaadni mondjuk egy egy youtube-os, telefonnal rögzített koncertfelvétel. Nagyon ritkán sikerül az, hogy az "együtt" hangulatát és a lélektől lélekig katarzisát megfogja egy ilyen felvétel.

- A Szeplős váll című klip teljes egészében rajzolt képi anyag, miért döntöttetek emellett?

FM: - Érdekes, de bennünk fel sem merült, hogy más lesz, mint animált klip. Valahogy a dal szövege, hangulata annyira ezt igényli, hogy most hirtelen el sem tudom képzelni, mit forgattunk volna erre a dalra. Gróf Balázs bohókás rajzai teljesen illenek a Szeplős Váll, és így a Magashegy világába, örülünk, hogy egymásra találtunk. Emlékszem, annakidején a Heaven Street Seven klipjét is ő csinálta, az is nagyon tetszett.

- Hogyan látod, a myspace mire jó?

FM: - Az egy őrületes gyűjtőhely. Emberek, zenekarok, rajongók, filmesek. Mindenki ott van. Elképesztő, ahogy ki tudod alakítani a saját profilodat, a megjelenített oldalad - a cyberlenyomatod. És bizony fontos pont lett egy zenekar infrastruktúrájában is: sokan itt hozzák nyilvánosságra az új dalokat, az új albumot. Videókat lehet nézni, képeket, és a többi rajongóval is meg lehet ismerkedni. A Magashegy is megtalálható, igyekszünk mi is mindig valami érdekességgel fent lenni - máshol nem hallható mixek, próbatermi, illetve koncertfelvételekkel, videókkal.