Kötelezettséget vállalt 3G hálózatának fejlesztésére a Pannon és a T-Mobile

Vágólapra másolva!
A T-Mobile és a Pannon 2016-ig meghosszabbította a 900 Mh-zes GSM jogosultságát.  A nettó 10 milliárd forint egyszeri díj kifizetése mellett a két cég vállalta, hogy további 20-20 milliárd forintot költ szélessávú fejlesztésre.
Vágólapra másolva!

Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter, a Magyar Telekom Távközlési Nyrt. és a Pannon GSM Távközlési Zrt. vezetőivel aláírta a 900 MHz-s GSM frekvenciahasználati jogosultság 7,5 évre (2016. május 4-ig) szóló meghosszabbításáról szóló szerződést.

A meghosszabbítás feltétele, hogy a szolgáltatók nettó 10-10 milliárd forint egyszeri díjat fizessenek, továbbá hogy az elkövetkező két évben előre betervezett fejlesztéseiken túl, nettó 20-20 milliárd forint értékű beruházást valósítsanak meg. Az utóbbi összeg érdekesség, hogy a két telekommunikációs cég nem vehet igénybe gyakorlatilag semmilyen hazánkban elérhető kedvezményt (adókedvezmény, Nemzeti Fejlesztési Terv). A fejlesztésekkel a tervek szerint a lakosság 98 százaléka számára válik hozzáférhetővé a mobilszélessáv 3G, EDGE és HSDPA formájában.

A Magyar Telekom Távközlési Nyrt. és a Pannon GSM Távközlési Zrt. 1993-as koncessziós szerződése a 900 MHz-es GSM frekvenciahasználati jogosultság jövőre, egészen pontosan 2008. november 4-én jár le. A 2007 tavasza óta folyó tárgyalások a napokban értek véget.

A szerződések meghosszabbításával egy időben a szolgáltatók - a társadalmi mobilitás és a digitális szakadék felszámolása érdekében - aláírtak egy, a közérdekű célok megvalósításáról szóló együttműködési szerződést is. A szolgáltatók vállalták, hogy 2008-2009-ben a meglévő üzleti tervükön túlmenően jelentősen fejlesztik mobilszélessávú hálózatukat az ország hátrányos helyzetű régióiban. A beruházások teljesítésének felügyelete a minisztérium vezetője és a két telekommunikációs cég könyvvizsgálói jelentése fog szolgálni.