A németeknek nem tetszik az uniós távközlésszabályozás

Vágólapra másolva!
Szerdán több uniós tagország is bírálattal illette az Európai Bizottságnak kedden Brüsszelben előterjesztett javaslatcsomagját a távközlési piac reformjáról. A leghangosabban Németország tiltakozik, elsősorban a piacot ellenőrizni hivatott páneurópai csúcshatóság létrehozatala miatt.
Vágólapra másolva!

A német gazdasági minisztérium álláspontja szerint semmi szükség nincs arra, hogy újabb központosított csúcsszervet hozzanak létre az Európai Unióban, tovább növelve a bürokráciát. A kedden az illetékes bizottsági tag, Viviane Reding által előterjesztett másik javaslat szerint a jövőben a nemzeti távközlési felügyeleti hatóságok előírhatnák a szektor meghatározó cégei számára, hogy tevékenységüket szervezetileg is kettéválasszák: a távközlési infrastruktúra működtetésére és a szolgáltatások nyújtására.

A szétválasztást ellenző szolgáltatók szerint egy ilyen lépés visszafogná a jövőbeni befektetéseket. Mindkét javaslatot még jóvá kell hagynia az Európai Parlamentnek, illetve a miniszteri tanácsnak, jóváhagyás esetén az új szabályozás 2010-ben léphetne életbe.