Csináljon magából bolondot!

Vágólapra másolva!
Nem elég izgalmas a családi fénykép, vagy unatkozik munka közben? Próbálja ki a legpoénosabb webkettes fotószerkesztő oldalakat, amelyeken akár afro-frizurát szerkeszthet digitális portréjára, de akár 3D-s beszélő testépítővé is alakíthatja főnökét.
Vágólapra másolva!

Legyen sztár 3D-ben!

Figyelemreméltó technikai teljesítmény, amit a Gizmoz nevű izraeli vállalat vitt véghez. Egy saját fejlesztésű szoftverrel bármilyen fényképből, igazolványképből háromdimenziós modellt generálnak néhány másodperc alatt, sőt az ajakszinkront is profin megoldják.

Az új szolgáltatás egyre népszerűbb, a PCMAG-en volt már a hét weboldala, elismerően írt róla a Financial Times, ráadásul a legutóbbi MTV Video Music Awards díjátadón egy ilyen technológiával készített klipet is lejátszottak. Az oldalra már olyan hírességek is felkerültek, mint Britney Spears, Beyonce, 50 cent, Borat, Paris Hilton, és Ronaldinho. Közülük néhányan már saját MySpace oldalukon is használnak gizmozós üzenetrögzítőt - ezt azonban regisztrációt követően bárki megteheti.

A hírnévhez rövid út vezet a Gizmozon: az arckép feltöltése után pár másodperc alatt elkészül a 3D-s modell, amit ízlés szerint lehet öltöztetni és hátteret adni hozzá. Kipróbálná, hogyan állna a göndör haj, netán a bundesliga-frizura? Megnézné magát más szemszínnel, esetleg szakállal, piercinggel? Szépfiúvá vagy könnyűvérű macává alakítaná magát, családtagjait vagy kollégáit?

Forrás: [origo]
Próbálja ki a Gizmoz-t!

Itt megteheti, de vigyázzon: alapesetben a kész művek a publikus listára kerülnek, így bárki megtekintheti őket. Ha belsős használatra szánja figuráját, a My Profile menüben a gizmók melletti Edit gombra kattintva állíthatja ezeket privátra: ekkor csak az férhet hozzá a kreálmányhoz, akinek a linket elküldi, nem égeti le a delikvenst ország-világ előtt.

Videókat, rövid klipeket szintén lehet készíteni az arcképből kreált virtuális karakterrel, és még arra is lehetőség van, hogy a PC-re dugott mikrofonnal saját hangot mondjon alá. Ha nincs mikrofonja, használható a beépített beszédszintetizátor is, bár ez egyelőre csak az angol szöveget értelmezi helyesen, illetve lehetőség van az üzemeltetők által rögzített hangok alkalmazására. Az elkészült filmet aztán a YouTube-ra feltöltve és reklámozva bárki sztárrá válhat.

Lehetséges még úgynevezett widgeteket készíteni, vagyis olyan kiegészítőt, amit blogba, vagy valamelyik közösségi oldalra lehet befűzni. A MySpace, a Facebook, az Orkut, a Hi5 és rengeteg más szájt található az opciók között.

Külön izgalmas, hogy a Skype-ba épülve webkamera nélkül is lehet videokonferenciát rendezni. A saját háromdimenziós karakter, egy mások által készített mókás alak, vagy híresség viszonylag élethűen mozog beszélgetés közben, pislog, ráncolja a szemöldökét, a szoftver pedig automatikusan szinkronizálja az ajakmozgást a beszédhez, bármilyen nyelven. Profi szolgáltatás, bár csak részben ingyenes: extra kellékek használatával könnyen elfogy a regisztrációhoz járó ingyenes kredit, de ez sem okoz gondot, egy újabb e-mail címmel regisztrálva további figurákat hozhat létre ingyen.

Mókás portrémanipulálás webkettőben

A Gizmoz.com-hoz hasonlóan haszontalan, de szórakoztató egy kaliforniai kezdeményezés, a Graphita. A rendkívül könnyen kezelhető, Flash-alapú webkettes oldalra tetszés szerinti méretben lehet fényképeket feltölteni, vagy megnyitni a Flickr képmegosztóról. A képmanipuálás lehetőségét a Live Studio elnevezésű, fejlesztés alatt álló webes szoftver szolgáltatja.

Az egyszerű kezelőfelületű ablakban alapvetően festeni, és szövegbuborékokat írni lehet, bár van némi lehetőség a "modell" öltöztetésére is. Ez utóbbi téren jóval profibb a Pikipimp nevű szájt, viszont azt el kell ismerni, hogy a Graphita sokkal szebb megjelenésű, ráadásul az elkészült képeket eredeti méretben engedi letölteni a gépre, vagy feltölteni egy képmegosztóra.


Forrás: [origo]
Csináljon bolondot magából a Graphitán!

A közösségi oldalak közül elméletileg egy tucatnyit ismer, többek között a Flickrre, a Facebookra vagy a MySpace-re egyaránt feltölthetők a csinosított fotók, de ez a szolgáltatás nekünk valami miatt nem működött, kizárólag a Webshots nevű tárhelyre engedte küldeni a fényképeket.

Aggasszon magára vicces dolgokat - Pikipimp

A Graphitához hasonlóan a Pikipimpel szövegbuborékokat lehet elhelyezni a feltöltött fotókra, itt viszont temérdek módon lehet öltöztetni a fotóalanyokat is. Az ausztrál tervezők által létrehozott oldalon hatalmas választék van szemüvegekből, bikinikből, szakállakból és bajuszokból, hogy a különféle hajstílusokról, fülekről és orrokról ne is beszéljünk. A testi jegyek átformálása után új cipőt, ruhát, illetve ékszereket aggadhat a modellre a látogató.

Külön érdekesség, hogy minden egyes új elem mérete, átlátszósága szabályozható. Erre ugyan a Graphita is képes, ám ennél a megoldásnál bármikor változtatható a tárgyak egymáshoz viszonyított helyzete, melyik mit takar ki, ugyanis mindegyik külön réteget kap. Ez elsőre talán furcsának tűnik, de első használat után pofonegyszerű lesz, és aki használt már képszerkesztő programot, találkozott ezzel a funkcióval.

Forrás: [origo]
Virtuális jelmezbál a Pikipimpen

Ha már mindenki kellően kiszórakozta magát, és elkészítette a képet, ezt eredeti méretben letöltheti a számítógépre, vagy feltöltheti valamelyik képmegosztóra. Sajnos nem derült ki, itt milyen lehetőségek vannak, ugyanis folyamatosan a homokóra pörgött, nem jelent meg a szájtok listája.

Akinek még ez sem lenne elég, az pólót, bögrét, táskát vagy egérpadot rendelhet a jól sikerült alkotásokból, bár természetesen ezeket inkább a tengerentúli vásárlóknak találták ki, ott ugyanis a legtöbb esetben ingyenes a szállítás. Magyarországon erre ugyan még várni kell, így is sok kellemes percet el lehet tölteni ezeken a képszerkesztő weboldalakon.