Itthon is debütált a mini iPhone-klón

Vágólapra másolva!
Bár nagyon sok dologban eltér az Apple mobiljától, leginkább az iPhone kisöccsének tekinthető a svéd Neonode cég N2 típusjelzésű parányi mobilja, amelyen nincsenek számbillentyűk, vezérelni a láthatatlan infravörös fényhálóval operáló érintőképernyőn keresztül lehet.
Vágólapra másolva!

Az idei 3GSM mobilkongresszuson már szemrevételezte kollégánk az egyelőre nem túl ismert, feltörekvő gyártó új készülékét szerdán este mutatta be a hazai forgalmazó. Ezúttal alaposabban megvizsgálhattuk a készüléket: a leginkább szembetűnő dolog az N2-es könnyűsége, a mobil ugyanis nagyjából 60 grammot nyom a mérlegen.

Tetszetős divatmobil

Külsőre a Neonode-mobil tetszetős, gumiszerű borítással rendelkezik, egyedül a képernyő alatti navigációs billentyűt találtuk túl keménynek - ennek funkciójára egyébként rá sem jöttünk, mivel a rövid próbálgatás alatt nem is találtunk olyan részt a menüben, ahol használni lehetett volna.


Így működik a Neonode-mobil

A telefon menüje egyébként annak ellenére teljesen egyedi megjelenésű, hogy a Windows CE 5.0 operációs rendszer szolgál az alapjául, ezt viszont alaposan testreszabták a fejlesztők, megjelenését pedig letölthető skinekkel lehet megváltoztatni.

Infravörös fénnyel érzékel

A legegyedibb tulajdonsága a készüléknek a speciális érintőképernyő, amely a PDA-kban, okostelefonokban alkalmazott megoldásoktól eltérően az öt centiméteres LCD széleibe beépített, láthatatlan szenzorok segítségével érzékeli a felhasználó ujjának mozgását - ez a gyártó képviselőjének tájékoztatása szerint egyébként nem befolyásolja negatívan az akkumulátoros üzemidőt. A hazai forgalmazó meghívójában "lézeres érintőképernyős" készülék szerepelt, a gyártó honlapján lévő információk - illetve egy szemfüles olvasónk - jelzése nyomán kiderült, nem lézert, hanem infraförös érzékelőket alkalmaznak a telefonon.

Bár a megoldás valóban szükségtelenné teszi a számbillentyűk alkalmazását, elsőre egyáltalán nem olyan egyszerű használni a Neonode-ot, mint mondjuk egy iPod Touch érintőképernyőjét. A menürendszer fülei között például az LCD tetején az ujjunkat jobbra vagy balra elhúzva lehet mozogni, a többi funkciót a képernyő aljáról, különböző helyen és irányba történő mozdulattal lehet előhívni, ahogy az a lenti képen is látszik.

Forrás: [origo]
A képernyő egyes részei szolgálnak vezérlésre

Mindez elég egyszerűen hangzik, azonban a gyakorlatban sokszor nehézkes volt elérni a megfelelő funkciókat, bár az N2-est bemutató hostess szerint fél-egy óra alatt meg lehet tanulni a kütyü használatát - kérdés, hogy a felhasználók örülnek-e annak, ha frissen vásárolt telefonjuk kezelését gyakorolniuk kell.

Multimédiában erős, internetben nem

A kis méret és a parányi képernyő ellenére a Neonode N2-es elég komoly multimédiás funkciókat kínál. 2 megapixeles integrált digitális kamerával rendelkezik, lejátssza az mp3 és wma formátumú zenéket (Sennheiser fülhallgató is jár az alapcsomaghoz), illetve az mpeg és wmv videókat - a bemutatón a mozgóképek szaggatás nélkül jelentek meg a képernyőn.

Memóriáját miniSD-kártyával lehet bővíteni, ezekből az eszköz elvileg akár a 32 gigabájtos típusokkal is kompatibilis lesz, bár a hazai boltokban egyelőre nem találkoztunk 2 gigabájtosnál nagyobb kapacitásúval. Adatokat kábelen vagy Bluetoothon keresztül lehet a készülékre tölteni.

Forrás: [origo]
A valóságban nem látszik az infravörös rács

A windowsos alap ellenére az N2-es nem Internet Explorert, hanem egy saját fejlesztésű böngészőt tartalmaz, ám ezt csak vészhelyzetben érdemes használni: a mobil ugyanis a manapság már lassúnak számító GPRS technológiát támogatja (az iPhone a némileg gyorsabb EDGE-et használja, de az legalább wifi hotspotokra is képes csatlakozni). Bár a gyártó képviselői hivatalosan nem erősítették meg, a bemutatón azért utaltak rá, hogy az N2-es utódja valószínűleg a gyorsabb 3G-t is támogatni fogja, noha véleményük szerint egy ilyen apró divatkészülék esetében nem elsősorban ez a legfőbb vevőcsalogató paraméter.

A Neonode N2 átlagosnak mondható, 200 óra körüli akkumulátoros használati, és 4 órás beszélgetési idővel bír, kártyafüggetlenül bruttó 95 ezer forintért lehet majd megvenni, két év garanciával. Azt azonban még nem tudni, hogy a hazai mobilszolgáltatók kínálatában is megjelenik-e a készülék.