Teszteltük a világ legolcsóbb minilaptopját

Vágólapra másolva!
Bár az Asus olcsó minilaptopja, az Eee PC csak jövőre érkezik meg hazánkba, megvizsgáltuk, érdemes-e félretenni rá a pénzt karácsony utánra. Noha az eredetileg ígért kétszáz dollárnál többe fog kerülni, még így is jócskán a legkedvezőbb árú modell az egy kilogramm alatti noteszgépek között. Kipróbáltuk, mobilinternetezni különösebb gond nélkül lehet vele, cikkünkből viszont azt is megtudhatja, elboldogul-e egy mezei felhasználó a masinán futó Linuxszal.
Vágólapra másolva!

A furcsa nevű számítógépet a tajvani Asus még a nyáron jelentette be, ekkor a masina kétszáz dolláros laptopként szerepelt a hírekben. A szuperolcsó noteszgép gyakori szereplőjévé vált a informatikai sajtónak, megjelenését többször is elhalasztották, jelenleg háromszázötven dollár alatti áron egyik változatát sem lehet hazavinni. Egyelőre csak Amerikában és Tajvanon lehet megvenni az Eee PC-t, a jövő év első hónapjaiban a hazai boltok polcaira is felkerül majd, magyar billentyűzettel és honosított szoftverrel - ígérik a hazai képviseletnél. Mi egy angol nyelvű változatot kaptunk kölcsön az Asustól egy hétvégére, és mindent kipróbáltunk rajta, ami csak belefért ebbe az időbe.

Retikülben is cipelhető

Első ránézésre játéklaptopnak tűnik az Eee, ami egyrészt annak köszönhető, hogy a kütyü nagyon kicsi, másrészt pedig teljes gépháza műanyagból készült. Kivitele egyébiránt nem gagyi az olcsó laptopnak, annak ellenére sem, hogy szerzőnk a fehér/gyöngyházszínű változatot kaparintotta meg, itthon pedig elsőként feketében fogják majd árulni a minilaptopot, ami minden bizonnyal komolyabb külsőt kölcsönöz majd a gépnek. Az Eee PC méreteit (225x165x35 mm) tekintve nagyjából akkora, mint egy hordozható DVD-lejátszó (bár pont ilyen meghajtó nincs benne), tömege pedig még az egy kilót sem éri el.

Még azt is meg merjük kockáztatni, hogy a tankönyv nagyságú gép egy nagyobb női retikülben is elfér, ráadásul a hölgyek kifejezetten cukinak találták. Külön piros pont a mérnököknek azért, hogy a konnektorba dugandó tápegység is az átlagosnál kisebb, így ez is vígan elfér a masina mellett a táskában. Designjával kapcsolatban egyetlen komolyabb problémát találtunk: mivel a laptop nagyon könnyű, egyetlen nehezebb alkatrésze, az akkumulátor felé a képernyő felnyitásakor elég könnyen hátrabukik, akár a mérleghinta.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=94AIkrJmTK20px8J
Nézze meg működés közben az Eee PC-t!

Persze a törpe kivitelnek ára is van: a kis gép billentyűi még a laptopokhoz szokott júzereknek is túl kicsik, ráadásul a tabulátor, az Enter vagy a jobb Shift a szokásosnál kisebb, és nem is a szokott helyükön vannak. Ezek miatt nagyon könnyű elgépelni a szöveget, nagyjából két nap gyakorlás után tudtunk megírni az Eee-n egy közepes hosszúságú e-mailt, de akkor is meglehetősen koncentrálni kellett a feladatra. Elég picike az egeret helyettesítő érintőfelület is, ez utóbbi esetében azonban inkább a túlságosan pattogós gombja okozott kényelmetlenséget. Bár a képeken csak egyetlen egérgomb látható a touchpad alatt, ez valójában kétfelé billen, azaz nem hagyták le a jobb gombot sem róla.

Forrás: [origo]
Még több kép az Asus Eee PC-ről

Két PDA-nyi képernyő

A bekapcsolás a képernyő jobb alsó sarkában lévő gombbal történik, húsz-harminc másodpercnyi betöltődés után már használatba is lehet venni a rendszert. Nagyjából ebben a pillanatban tudatosul a felhasználóban, hogy az Eee képernyője bizony nagyon pici: nagyjából mint két PDA-é egymás mellé téve. A hagyományos noteszgépekkel ellentétben ugyanis ennél a kütyünél nem a teljes fedlapot foglalja el az LCD. A mindössze 7 col átlójú képernyő mellett még 5-6 centi széles sávok húzódnak, így még arra is volt hely, hogy két, aránylag nagy méretű hangszórót helyezzenek el két oldalán, fölé pedig egy VGA-felbontású webkamerát építsenek be.

Nos, ilyen kis méret mellett a felbontás is a szokásosnál alacsonyabb, mindössze 800x480 pixelnyi képi információ tud megjelenni a képernyőn. Ilyen apró méret mellett persze álmodni sem lehet arról, hogy egy ablakban több alkalmazást futtasson a felhasználó, már egy csevegőkliens is elfoglalja az LCD csaknem egészét. Míg mondjuk szövegszerkesztés esetén a kicsiny monitor nem okoz gondot, webezés közben már zavaró lehet (például az [origo] jobb oszlopa is kilógott a képből), böngészni ezért teljes képernyős módra váltva érdemes (további két sornyi helyet nyertünk a FullerScreen nevű Firefox-bővítés telepítésével).

Szerencsére az Asus apró laptopját VGA-kimenettel is felszerelték, így otthonába vagy munkahelyi íroasztalához érve a tulaj a rendes monitorra is csatlakoztathatja a gépet, de akár USB-s egeret és billentyűzetet is dughat rá (ekkor még mindig marad egy szabad USB-je) bár a külső képernyő esetén a hivatalos szoftverrel a legnagyobb választható felbontás legfeljebb 1280x1024 pixel lehet.

Forrás: [origo]
Még több kép az Asus Eee PC-ről

Hackelhető oprendszer beégetett szoftverekkel

Eddig nem tértünk ki rá, de lényeges ismérve az Eee PC-nek, hogy alapesetben egy Linux-alapú operációs rendszerrel szállítja az Asus. Ennek előnye, hogy komponenseit kifejezetten a kis gép hardveres sajátosságaihoz igazították, így például nem problémáznak az alkalmazások a szokatlan felbontású képernyő miatt, s a masina alapját képező, gyengécske 900 megahertzes Celeron processzor ellenére is aránylag normális a sebesség. Komoly hátránya viszont, hogy alapesetben nem lehet semmiféle új alkalmazást telepíteni a gépre, bár az Asus-masina szorgos felhasználói már erre is találtak nem hivatalos megoldást - ez azonban túl bonyolult lehet egy átlagfelhasználó számára, s nem minden esetben garantál hibátlan működést. Szerencsére különösebb rizikó nélkül lehet barkácsolni a szoftverekkel, hiba esetén néhány másodperc alatt bármikor visszaállítható az eredeti rendszer egy rejtett partícióról.

A masina szoftveres lelkét egyébként a Xandros Linux operációs rendszer képezi, melyhez az Asus egy kezdők által is kezelhető, a fontos funkciókhoz ikonjait tartalmazó, némileg Windowsra hajazó grafikus felületet is készített. Ebben gyakorlatilag minden megtalálható, amire egy átlagos internetezőnek szüksége van, néhány a fontosabbak közül: Firefox webböngésző, Thunderbird levelező, az összes üzenetküldő hálózatot támogató Pidgin chatprogram, Skype-telefonkliens, OpenOffice irodai programcsomag, Adobe Reader a PDF-fájlok olvasához, Mplayer a zene- és videofájlok lejátszásához, Photo Manager a digitális képek menedzseléséhez, s külön alkalmazás a webkamera funkcióinak eléréséhez.

Ezek mellett a menüben jó pár olyan ikon van, amelyek csupán valamilyen online szolgáltatás (pl. iGoogle, Wikipedia) elérését biztosítják, illetve egy sor gyerekeknek szánt oktatószoftver is helyet kapott a gépen - ezek között a periódusos rendszert, illetve matektanító programokat érdemes kiemelni. Játékból is akad néhány az Eee PC-n, ezek zöme nagyjából a Windows hasonló programjainak színvonalát hozzák, a leglátványosabb háromdimenziós grafikájú pingvines lesiklóverseny viszont kissé szaggatva fut.

Forrás: [origo]
Még több kép az Asus Eee PC-ről

Multimédiában nem is rossz

Multimédiás képességeit tekintve viszont pozitívan csalódtunk az Eee PC-ben, másoltunk rá zenefájlokat, dokumentumokat, de még netről letöltött filmet is, mindegyikkel gond nélkül elboldogult - egyedül HD-felbontású filmeket nem lehet rajta nézegetni. Még nyomtatni is tudtunk róla kapásból az egyik hálózati printeren, és webkamerájával is készítettünk felvételt - bár a mikrofon bizarr módon az alján található. Az általunk tesztelt gépben 512 megabájt memória volt, ezzel különösebb teljesítménybeli problémánk nem is akadt.

Létezik az Eee-nek konfigurációja fele- és duplaekkora memóriával szerelve is: nekünk elégnek bizonyult a fél gigabájt ram, ennél kevesebbel viszont lehet, hogy már döcögős lesz a rendszer. A géphez adott kézikönyvben egyébként azt is leírják, hogy miként lehet egy USB-s optikai meghajtó birtokában Windows XP-t telepíteni a gépre, a szükséges illesztőprogramokat egy DVD-n az alapcsomagban is mellékeli a gyártó.

A különböző weben publikált cikkek tanúsága szerint egyébként a Microsoft operációs rendszere sem fut olyan rosszul a kis masinán, mint ahogy azt az ember gondolná - valószínűleg ennek az Asus is tudatában van, mert eleve XP-t futtató változatot is tervez kiadni a Eee-ből - bár ez biztosan drágább lesz a linuxos modelleknél. Mivel egy standard PC-ről van szó, akár a gyáritól eltérő Linuxot is lehet telepíteni rá, de a fanatikusok akár Windows Vistát vagy Mac OS X Leopardot is elindíthatnak rajta - kérdés, érdemes-e.

Kevés a hely rajta

A gyakorlatban egy komoly limitbe ütköztünk az Eee-n, mégpedig a rendelkezésre álló tárhely korlátjába. A kis gépet ugyanis a hagyományos winchester helyett könnyebb, kevesebb energiát fogyasztó, a rázkódást, esést is jobban tűrő flashmemóriával szerelik. Ez ugyan számos pozitívummal bír, de drága, ezért a standard típusba csak 4 gigabájtos tárhely kerül, amelynek több mint felét operációs rendszer el is foglalja, nagyjából másfél gigabájt hely marad a felhasználó adatai számára.

A problémára több megoldás létezik: vagy csak dokumentumokat, kisebb fájlokat tárolni a kütyün, vagy a drágább, 8 gigabájtos verziót kell megvenni a gépből (ez jövőre elvileg már a boltokban lesz), vagy egy egy SD-kártyát kell beszerezni hozzá extra tárhelynek - utóbbiból egy 8 gigabájtos bruttó 25 ezer forint körüli extra költséget jelent.

Forrás: [origo]
Még több kép az Asus Eee PC-ről

Durván két órán át lehet netezni róla

Kompakt méretű akkumulátorát látva kissé félve mertünk belevágni a wifin keresztüli internetezésbe a konnektortól távol, ám félelmünk végül alaptalannak bizonyult: egy töltéssel több mint két órán át böngészte tesztelőnk a webet az Eee-n, amit elfogadhatónak tartunk, bár az előfordult, hogy a Firefox menet közben befagyott, és újra kellett indítani a browsert.

A sikeren felbuzdulva egy T-Mobile web'n'walk box HSPDA-modemet is rádugtunk az USB-portra, és második-harmadik próbálkozásra sikerült működésre bírnunk (az elérési ponthoz alapból eltárolt jelszó mezőjét kellett kitörölnünk, ami rosszul szerepelt). Valószínűleg a többi hazai szolgáltató modemeivel is lehet használni az Eee-t, mert a szoftverében benne vannak a Pannon és a Vodafone mobilnetes beállításai is - pedig a tesztkészülékünk nem is volt magyarítva. Az USB-s használat valamelyest jobban merítette az akkumulátort, de így is tudtunk vele 90-100 percet böngészni, online videókat is nézegetve. Nem szerettük viszont az akkumulátor töltöttségét jelző indikátort: ez ugyanis nem a hátralévő perceket, hanem csak a töltöttség százalékos értékét mutatja.

Fotó: Pályi Zsófia
Még több kép az Asus Eee PC-ről

Második gépnek ideális

Minden túlzás nélkül állíthatjuk, hogy az Eee PC az idei év legnagyobb meglepetése, rendkívül egyedi, egyelőre rivális nélküli versenyző a kétmagos processzoros, szupervékony és extra dizájnos modellek között.

Mindazonáltal korlátozott teljesítménye és tárkapacitása miatt az Asus olcsó laptopját inkább második számítógépnek javasolnánk a meglévő asztali vagy nehéznek bizonyult 15 colos hordozható számítógép mellé. Annak viszont abszolút jó vételnek tűnik, mert bár korlátozott a tárkapacitása, eléggé melegszik, és csak komplikáltan lehet rá programokat telepíteni, minden fontos alkalmazást tartalmaz, amire egy átlagos internetezőnek szüksége lehet.

A gyártó eredetileg kisiskolástól egyetemista korú felhasználóknak és háziasszonyoknak szánja a gépet, de geek olvasóink számára is kitűnő hobbigép lehet, de akár egy az íróasztaltól távol gyakran netezni kívánó vállalkozóknak is érdmes megvizsgálniuk közelebbről. Bár az USB-portról lelógó HSDPA-modem kicsit tényleg béna, de még mindig élvezetesebb így böngészni, mint bármelyik okostelefonon. Noha zsebre vágni nem lehet, cserébe egy kisebb táskában is elfér, és nem is kerül annyiba, mint egy üzleti kategóriás laptop.

Az USA-ban nettó 60-70 ezer forintnak megfelelő összeget kérnek el az általunk is tesztelt (s egyelőre kizárólagosan árusított) típusból, hazai ára még nem ismert, itthon egy bruttó 85 ezer forint körüli árcímke láttán valószínűleg elkezdenénk spórolni rá.