Európában a Blu-ray vezet

Vágólapra másolva!
A nagyfelbontású verzióban kiadott filmek piacán Európában a Blu-ray áll nyerésre: ilyen formátumban értékesítik a kontinensen a legtöbb nagyfelbontású filmet.
Vágólapra másolva!

A Blu-ray Disc Association a Media Control Gfk International cég eladási adataira hivatkozó közleménye szerint a Blu-ray-lemezen (BD) eladott filmek száma Európában nemrég lépte át az egymilliós darabszámot. A kontinensen a nagyfelbontású DVD-filmek 73 százalékát ilyen formátumú lemezen értékesítik, míg a rivális HD DVD formátum csupán 27 százalék körüli részesedéssel bír - számolt be a Reuters. A sikerhez minden bizonnyal hozzájárul az is, hogy a Sony PlayStation 3 konzolgépe alapból elboldogul Blu-ray-filmekkel, sőt, a játékgép a piacon kapható legolcsóbb lejátszó.

A BD-lemez mögött álló iparági szervezet közleménye szerint a legnépszerűbb három HD-felbontású filmjük a 300, a Pókember 3, illetve a Karib-tenger kalózai - A világ című alkotások voltak. A filmstúdiók és a szórakoztatóelektronikai eszközök gyártói számára az új generciós videoformátumok remek lehetőséget jelentenek arra, hogy feltornázzák csökkeni eladásaikat az otthoni DVD-k piacán. A vásárlók dolgát azonban nehezíti, hogy két különböző formátumban, HD DVD-n és a Blu-ray-en adják ki a filmeket, s egyelőre csak kevés olyan eszköz van, amely mindkét típussal elboldogul, ráadásul ezek meglehetősen drágák is. A hazai piacon gyakorlatilag egyeduralkodó a Blu-ray, ezen a formátumon magyar kiadású filmek is megjelennek, míg a HD DVD-ből csak néhány külföldi importból származó példánnyal lehet találkozni.