Offline szoftverrel erősít a Google

Vágólapra másolva!
A Google 2008-as terveiről beszélt egy kisvállalkozásoknak rendezett Ann Arbor-i konferencián Scott Johnston. A tervek közt szerepel a cég szövegszerkesztőjének és táblázatkezelőjének felkészítése az internetkapcsolat nélküli használatra.
Vágólapra másolva!

A dokumentumkezelő alkalmazásokban tárolt anyagok számítógépre szinkronizálását házon belül oldotta meg a Google. Ez év nyarán mutatták be a Google Gears-t, amely a Firefox és Internet Explorer böngészőkbe beépülve lehetővé teszi az ezt támogató webes alkalmazásokban a netkapcsolat nélküli munkát. A támogatott szoftverekben képesek egy, a felhasználó gépén tárolt SQLite adatbázisba menteni a használt dokumentumokat, így azokat wifi kapcsolatot nem kínáló kávézókban, vagy akár a vonaton is szerkeszthetik a felhasználók. Az internetre való következő csatlakozáskor a változtatásokat a Gears szoftverre szinkronizálja a weben található verzióval.

Eddig csupán a Zoho Writer szövegszerkesztő, a Remember The Milk tennivalómenedzser és a Google RSS olvasó szolgáltatása, a Reader volt képes kihasználni a Gears által kínált funkciókat. Ezek közül a legerősebb a a Zoho által kínált megoldás volt, amely profi verziójelölést is tartalmazott. Várható, hogy az ilyen megoldások elterjedtebbek lesznek, ha a Google elkezdi beépíteni a technológiát az összes saját alkalmazásába.

Oldalkészítés bárkinek: Sites

Új szolgáltatást épít a 2006 októberében megvásárolt JotSpot köré a jövő év folyamán a Google. A JotSpot vállalati környezetben használható közösségi szoftvereket és wikiket szolgáltatott olyan ügyfeleknek mint az Intel vagy az eBay, míg ezév nyarán fel nem vásárolta a keresőcég.

A Google Apps eddig is tartalmazott egy egyszerű weboldalkészítő alkalmazást, a Page Creator-t, azonban a csomag sokkal komolyabbá válik a közös munkát segítő szoftverek integrálását követően. Ha ezek a fejlesztések elkészülnek és magyarításra kerülnek, a megoldás talán vonzóbbá válik a hazai kisvállalkozások számára is. Segítségével spórolhatnának a közösségi munka szervereken, és azonos felületen történhetne az online és offline munka. Ehhez persze az kell, ahogy Johnston fogalmazott, hogy a Google-ben ugyanúgy megbízzanak, mint egy netes felületen is elérhető bankban is tennék.

Távlati tervek

A GMail fejlesztése a jobb offline elérést és okosabb szortírozást lehetővé tevő IMAP protokoll bevezetésével nem ért véget. Johnston szerint folyamatban van a levelező böngésző alapú offline munkára való felkészítése, és hasonló változások várhatóak a cég naptár alkalmazása körül is.

Johnston a JotSpot nevű startup-cég termékfejlesztésért felelős igazgatóhelyese volt, a cég 2006 végi felvásárlásáig. Most a termék projektmenedzsere a Google-nél. Az elhangzottakról eseményről tudósító Andrew Miller hozzátett, hogy bár a konferencián elhangzottak nem számítanak a cég hivatalos bejelentésének, jól jelzik a várható fejlesztési irányokat.