Ifjú PC-zsonglőrök legjobb munkái

Vágólapra másolva!
Idén először nem volt kézzelfogható darab a benevezett pályaművek között a 19 év alattiakat célzó számítógépes verseny ötéves történetében. 2007 legjobbjai szoftverek, képek, zenék, rövidfilmek, és honlapok lettek, sokszor felnőtteket meghazudtoló profi kivitelezésben.
Vágólapra másolva!

Játékprogram és operációs rendszereket párhuzamosan futtató szoftver, rajongói és személyes honlap egyaránt bekerült a <19 szabadfogású számítógépes verseny díjazottai közé. Először fordul elő, hogy egyetlen kézzelfogható darabbal sem pályáztak - így a nyertes munkák mindegyike bitekből áll. A versenyt kiíró C3 kulturális központ évek óta meghirdeti 19 évnél fiatalabbak számára a számítógép segítségével készült, egyébiránt minden más kötöttségtől mentes alkotásokra szóló pályázatát.

Idén az [origo] ösztöndíjat, melyet lapunk ajánlott fel, és egy éven át havi 100 ezer forintot jelent a díjazottnak, megosztva kapta két pályázó. Glázer Ádám és Gutema dávid (mindketten 16 évesek) egy-egy animációs filmmel pályáztak. Glázer Ádámnak, a R.U.B.E. című film készítőjének a technika iránti vonzalma tükröződik alkotásában. A cím utalás Rube Goldberg karikaturistára, aki a nagyon egyszerű feladatot rendkívül bonyolult módon megoldó gép kiötlője - egyébként a cím az angol Robotic Ultimate Bear Eliminatorból képzett mozaikszó. Maga a film egy robot és játékmackó közt kalandos módon végigfutó golyók útját mutatja be.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=tg5eqLLd7BWfDg09

Glázer Ádám: R.U.B.E.

A másik [origo] ösztöndíjas, Gutema Dávid ezzel szemben épp nem technikai, hanem társadalmi problémát próbál megfogni Mai Mese című filmjében. A valójában csak állóképekből álló mű egy nagyvárosban elvesző, droghoz, majd az öngyilkossági kísérletbe menekülő fiú kálváriáját, majd életének helyes vágányra terelődését mutatja be. Mindkét mű igen alapos dramaturgiai felkészültségről, és animációs jártasságról tanúskodik.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=cWyTVu3WJMX6VbYD
A Mai Mese c. film

A legfiatalabb alkotó, a tízesztendős Dombi Botond, aki testvérével, a 13 éves Dombi Szabolccsal készített animációs filmet Kaszás György: Amit a medvékről feltétlenül tudni kell című meséjéhez. A szöveg és a zene adott volt, ezek animációval való kiegészítése azonban az ifjú szerzőpáros érdeme, az eredmény pedig - ahogy a zsűri fogalmazott - akár a könyv népszerűsítésére is alkalmas bájos mesejáték lett.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=cp6Fu2CK7QSferBV

Dombi Botond és Szabolcs: Amit a medvékről feltétlenül tudni kell

A verseny történetében ritka tematikával jelentkezett a 18 éves Bálint Ábel. A Fény és Tér című, háromdimenziós látványvilágba illesztett és kívül-belül bemutatott épület - voltaképpen egy videó - a kevés díjazott építészeti alkotások egyike. A zsűri szerint a szerző érett építészeti látásmódjáról is árulkodik. Gazdag világát tárja a látogatók elé Móder Barbara weboldala, a Site by Endorphins. A tizenhat éves szerző, alkotó korához képest érett képeit és írásait tárja elénk. Az éppen nagykorú Felvidéki Miklós Noname című alkotásában egy párkapcsolat kialakulásának groteszk stációit rajzolta meg sajátos stílusú képregényében.

Forrás: [origo]

Felvidéki Miklós: Noname

Szintén igen ötletes Petneházi Gábor Hotel Menthol nevű internetes gazdasági társasjátéka. Itt virtuális szállodákat kell létrehozni (mely nem más, mint egy-egy weboldal), ahol a bevételt biztosító szállóvendégek az internetes látogatók. A bevéltelből személyzet alkalmazására, a hotel bővítésére, vagy más szállodákban való tapasztalatszerzésre lehet költeni. A weboldal ugyan még bővítésre, csiszolásra vár, de az ötletesség mindenképpen díjat érdemelt.

Forrás: [origo]
Czentnár Simon: Booga-boo (letöltés)

Több mint negyed évszázados, még a Commodore és a Spectrum idejéből származó ősi játékprogramot írt alapjaiból újjá Czentnár Simon. A Booga-boo ősénél nagyságrendekkel jobb grafikával bír, és egy bolhát kell benne hazavezetni a kurzorgombokkal, elkerülve a pályán lévő húsevő növényeket és más bolhahúsra vágyó ellenfeleket.

Forrás: [origo]
Csirmaz Dávid: Air Pool (letöltés)

A 18 éves készítő játéka egyedi ötleten alapul: vajon milyen lenne súlytalanságban biliárdozni? A mindössze háromszáz kilobájtos játékban a golyók lebegnek, és 360 fokban, azaz akár alulról és felülről is meg lehet lökni őket, hihetetlen kombinációkat produkálva.

Nézze meg a többieket is!

Sok esetben nem csak a mű, hanem a mögöttes koncepció is érett, nyitott világlátást tükröz a többi alkotó esetében is. Számos más díjazott munkája érdemes tehát a figyelemre: a verseny weboldalán valamennyi alkotó, és műveik megtalálhatók.