Duplázta netes kapacitását a UPC

Vágólapra másolva!
Kétszeresére növelte a hazai internetközponttal való összeköttetése sávszélességét a UPC. A korábbi 10 gigabitről 20-ra bővült az előfizetőket kiszolgáló internetes közmű UPC-s ága.
Vágólapra másolva!

Megduplázta internetes összeköttetését a UPC a hazai internet technikai központjával, a Budapest Internet Exchange-dzsel (BIX - budapesti adatkicserélő központ). A korábbi 10-ről 20 gigabitesre bővített kapcsolat redundáns, azaz nem is egyszer, hanem kétszer 20 gigabites kapcsolatot épített ki a szolgáltató - ha az egyikkel valami zűr történne, az ügyfelek alig vennék észre, mert üzembehelyeznék a másikat.

A 20 gigabit megítéléséhez talán jó példa, hogy ha egyetlen előfizetőre jutna ekkora sávszélesség, egyetlen másodperc alatt majdnem 4 CD-nyi adatot tudna letölteni az intrernetről. Ez azonban csak egy elméleti kapacitás, ezen a sávszélességen 260 ezer UPC-s előfizető osztozik (vélhetően nem egyszerre egyidőben persze).

A UPC ügyfeleinek az adatforgalma egyébként idén nyáron lódult meg jelentősen, és a BIX statisztikái szerint átlagosan 2 gigabitet használnak az ügyfelek a teljes sávszélességből - ez azonban alkalmanként felszökik akár 8 gigabitre is. Minden bizonnyal ezért döntöttek a korábbi 10 gigás kapcsolat bővítéséről, illetve - mint sajtóközleményében jelezte a szolgáltató, egy év alatt 40 százalékkal nőtt az ügyfelek száma.

A BIX-en egyébként nem ez a legnagyobb sávszélességű kapcsolat, egy másik szolgáltató 30 gigabittel kényezteti ügyfeleit.