Különleges karácsonyi kütyüparádé

Vágólapra másolva!
A kütyüimádat nem egy könnyű dolog. Az ember vagy egy rakás pénzt elszór a legmenőbb készülékekre, vagy örök sóvárgással telnek a napjai - főleg ilyenkor, karácsony tájékán. Mi most szeretnénk megnehezíteni olvasóink dolgát azzal, hogy bemutatjuk az év legmenőbb high-tech készülékeit.
Vágólapra másolva!

Ha az itt látottakat megveheti, vagy megkaphatja ajándékba, akkor érezze magát szerencsésnek - ha pedig nem, akkor csak élvezkedjen velünk. Ünnepi válogatásunk ugyanis teljesen önkényes: igyekeztünk kicsípni a mazsolát az ünnepi kalácsból, vagyis csak olyan kütyüket és egyebeket bemutatni, amire az ember tényleg felkapja a fejét valamiért.

Mobiltelefon infrahálóval

Az idei év mobilfronton is egy rakás újdonságot hozott: az egyre elképesztőbb fotós, multimédiás, érintőképernyős, és újabban GPS-es mobilok között már magasan van az ingerküszöbünk, még így is akadt azonban egy apró különlegesesség: a Neonode N2.

A svéd gyártó igazán rendhagyó megközelítéssel állt neki mobilt készíteni: ha jól sejtjük, csak valami jópofa apróságot akartak készíteni. Az N2-es ugyanis a többi korszerű mobilhoz képest nem tud semmi különöset, csupán a megjelenése nagyon egyedi: a miniatűr, gumis borítású mobilt ugyanis ujjbeggyel lehet vezérelni. A telefon kijelzőjén infravörös sugarak hálója tapogatja le a felhasználó kezének útját, és az egyes funkciókat az ujjbegy megfelelő sávban való elhúzásával lehet aktiválni.

Külön piros pont illeti a gyártót azért, mert az egyedi rendszert a Windows CE operációs rendszer kezelőfelületének átalakításával hozták létre, hiszen nem túl gyakori, hogy az egyedi kialakítású mobilokon igazán egyedi menüt találnánk. (Erre a legjobb példa a HTC Touch okostelefon, amelynek szintén kézzel vezérelhető főmenüjéből a megszokott, érintőpálcika nélkül használhatatlan Windows Mobile-os alkalmazások indulnak el.) A Neonode készülékét az igazán laza tulajdonosok akár egy lánc végén is pörgethetik, mint valami zsebórát.

Ár: 95 000 forint

Kamerás mobil valódi zoommal

A mobiltelefonok között, ha csak az említés szintjén is, de foglalkoznunk kell a Samsung G800-assal: ez az első olyan fényképezős mobil ugyanis, amelyben optikai zoom is van, nem csak a jól ismert, felbontást lerontó digitális. Az persze más kérdés, hogy mennyire érdemes a mobilos fotózgatás közben zoomolni, illetve magát a készüléket még nem volt alkalmunk kipróbálni, de annyit megállapíthatunk róla, hogy fém tokjának köszönhetően igen szép darab.

Forrás: Samsung

Jövő ilyenkorra már biztosan egész sor optikai zoomos fotósmobil lesz a piacon, akár nagyobb febontással is, mint öt megapixel, de most karácsony után még lehet villogni ezzel a koreai csodával, főleg a Xenon vakunak köszönhetően.

Ár: 110 000 forint

Sószórónak álcázott zenelejátszó

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Hordozható mp3- (zene-) és mp4- (zene- és video-) lejátszóból is tengernyi a választék: ma már több tíz giga memóriát és tenyérnyi kijelzőket vághat zsebre az ember pár tízezer forintért. Az átlagos zenelejátszó rendszerint nagyon kicsi, és USB-csatlakozó van a végén, vagy akkora, mint egy mobil, és színes/LED-es kijelzője is van, a videolejátszó pedig egy lapos, négyszögletes mini-TV, gombokkal az oldalán.

Nem csoda tehát, hogy az ember szeme az olyan vicces eszközökön akad meg leginkább, mint a Sansa Shaker. A készülék leginkább egy sószóróra emlékeztet, és nem hiába a shaker név, hiszen ha megrázzák, új zeneszámba kezd. A kütyüt elsősorban gyerekeknek szánták, akik, ha nem rázogatják vagy csavargatják (mivel a hangerőszabályzót és a tekerést ilyen formában helyezték el rajta), hanem csak nyugodtan hallgatják a zenét, akkor akár többen is körbeülhetik, hiszen saját hangszórója van.

Ha viszont a szülőket zavarja a hangos muzsika, akkor egyszerre két kölköt is lecsitíthatnak egy készülék mellett, mivel a Shakerre két fülhallgatót is rá lehet dugni. Ezek után maximum azon megy majd a vita, hogy melyik zene szóljon a lejátszóba dugott SD-kártyáról.

Ár: 10 000 forint

Brutális játékgép

Forrás: Dell
Forrás: Dell

Tudjuk jól, PC-t vásárolni úgy éri meg, ha az ember összeszedi minden szakértelmét, hosszasan nyálazgatja az alkatrész-árlistákat, és darabonként rakja össze magának a kívánt konfigurációt, vagy találja meg azt a legolcsóbb kereskedőnél. Mi sem tennénk máshogy, ha erre kerülne sor, pedig nagyon utáljuk csinálni, és lássuk be: ki a fenének van kedve az ilyen bogarászáshoz és rohangászáshoz, ráadásul az ünnepek alatt? Éppen ezért, ha tehetnénk, inkább csak fognánk egy rakás pénzt, és elballagnánk a legközelebbi számítógép-kereskedésbe, ahol tartanak raktáron a Dell XPS-sorozatába tartozó bivalyerős, egyedi külsejű gépeiből, hogy boldogan hazavigyünk mondjuk egy 720 H2C-t.

Ezzel minden gondunk egy csapásra megoldódna: egy olyan masinát tehetnénk le otthon boldogan az asztalra, amelyik úgy néz ki, mint egy sugárhajtású vadászrepülőgép hajtóművének légbeömlő-nyílása, és ha ez nem lenne elég, még színes ledek is világítanak rajta. Ami pedig a hardvert illeti, egy ideig a bővítésen sem kellene aggódnunk, hiszen a masinákban négy magos Core 2 Extreme processzorok dolgoznak, ráadásul gyárilag túlhajtva. Hogy ezek ne robbanjanak szét, arról a speciális, két fázisú thermo-elekromos folyadékhűtés gondoskodik, az elképesztő számítási kapacitás bitéhségét pedig akár 4 gigabájtnyi memória elégíti ki. A grafikáról se feledkezzünk meg: a gépet választhatnánk a legerősebb ATI- vagy Nvidia-kártyákkal, igény szerint, amelyek mellé kötelezően jár az Ageia PhysX élethű fizikai szimulációra képes kártyája.

A játékoknak, és/vagy filmeknek, zenéknek pedig az akár 2,7 terabájtig bővíthető merevlemez-kapacitás biztosít helyet a gépen, amelyeket akár 7.1-es hanggal is élvezhetünk. Nos, még gondolkodunk egy kicsit rajta, hogy eladjuk-e az autónkat, hogy vegyünk az árából két XPS-t - csak hogy a partnerünknek is legyen esélye az egymás ellen játszott multiplayerben.

Ár: körülbelül 1 200 000 forint, konfigurációtól függően

Letöltőközpont otthonra

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Annak, aki folyton a fájlcserélőn lóg, manapság már nem kell emiatt non-stop járatnia a számítógépét a háttérben futó kliensprogrammal, hogy kivárja, amíg minden le- vagy feltötltődik. Ezt a feladatot ugyanis már rá lehet bízni akár egy erre a célra kialakított speciális eszközre is, ami nem más, mint egy merevlemezzel egybeépített wifi-router.

Az Asus WL700GE egy otthoni vezeték nélküli útválasztó, amelyet csak rá kell dugni az ethernet-kábelre, be kell állítani rajta, hogy bittorrentről vagy FTP-ről töltöget-e az ember, és hagyni, hogy csorogjanak a bitek megállás nélkül a beépített, 160 gigabájtos winchesterre. Sőt, a készüléket akár webszervernek is be lehet állítani, a sebessége pedig még kicsit jobb is, mintha PC-ről művelné ugyanezt a felhasználó.

Ár: 60 000 forint

Nem kávéfőző, lejátszó

Elavultnak tartja a CD-t és a DVD-t? Hardcore letöltő, és minden filmjét a netről szerzi be? Ebben az esetben jó választás lehet a Tvix M-5100SH nevű médialejátszó. A kávéfőzőre hasonlító, távirányítós kütyü az otthoni hálózaton keresztül a PC-vel is képes kommunikálni, belsejében pedig egy Serial-ATA csatlakozós winchestert lehet elhelyezni, amelyet külön lehet megvenni hozzá, hasonlóan a wifis átvitelt biztosító modulhoz.

A koreai gyártmányú eszköz alapvetően egy filmekkel, zenével és képekkel elboldoguló médialejátszó, bár opcionális kiegészítőként tévétuner-egységet is lehet venni hozzá. Sajnos ez utóbbiból egyelőre csak földi sugárzású digitális adások (DVB-T) fogadására alkalmas típust árulnak, amely itthon egyelőre csak tesztüzemben működik, néhány év múlva várható bevezetése.

Forrás: [origo]
Filmet és zenét játszik le, kávét nem főz

A Tvix M-5100SH előnye, hogy akár full HD (1920x1080 pixeles) felbontásban is képes a lejátszásra, a standard Windows Media és az Mpeg-2, XViD, DivX formátumok mellett pedig olyan, még kevésbé ismert típusokkal is elboldogul, mint az MKV, a H-264 vagy az AVCHD.

A kütyüt gyakorlatilag minden fontos csatlakozóval rendelkezik: HDMI, komponens és S-video-csatlakozóval, a térhatású hangrendszerhez való illesztéshez pedig optikai kimenettel is felszerelték. Extra perifériákat - például külső winchestert, kártyaolvasót, pendrive-ot vagy DVD-írót - pedig USB-portján keresztül lehet csatolni hozzá.

Ahogy a HD-felbontást támogató eszközök manapság, a Tvix-lejátszó sem olcsó, winchester nélküli alapváltozata is 106 ezer forintba kerül, ötszáz gigabájtos merevlemezzel együtt pedig 128 ezer forintért mérik idehaza.


Ár: 106-128 ezer forint

Cuki kis laptopok vidám színekben

Ha az ember nem egy szigorú harci gépet szeretne látni az asztalon, hanem valami szexi kis laptopot szeretne a táskájába csúsztatni, akkor is van megoldás - ráadásul ez megfizethető. Az MSI változatos színekben, felhasználóbarát, 225 ezer forint körüli áron kínálja a megabook Pr200x sorozatot. A gépek igen elegáns megjelenésűek, és, ami szintén nem elhanyagolható, kicsik: 12 hüvelykes méretben lehet őket haza, vagy bárhová elvinni, hiszen ez a méretkategória már igazán nem szab korlátot a hordozhatóságnak.

Forrás: [origo]

Ráadásul minden bennük van: az 5 gigahertzes Intel processzor, 2 giga RAM, wifi, Bluetooth, 160 gigabájtos winchester és az apró széles vásznú WXGA kijelző már tényleg elég a boldogsághoz, főleg, ha sikerül kiválasztani a megfelelő színt. Igaz ami igaz, a fényes MSI-logó kissé nőiessé teszi a gépek megjelenését, de ez legyen a legnagyobb baj.

Ár: 225 000 forint körül

Nyomtató a zongora mellé

A lézernyomtató sokáig a neve ellenére sem tartozott az izgalmasabb elektronikai készülékek közé: a név hallatán a leginkább valami biliszínű irodai eszköz ugrik be, ahogy tompa zúgással ontja magából a papírlapokat. A Samsung viszont úgy döntött, változtat a dolgon, is kihozott egy igazán dögös kinézetű típust, egyből két változatban: az SCX-4500-asból van sima nyomtató és multifunkcionális, lapszkenneres verzió is.

Forrás: Samsung

A készülékek annyiban számítanak egyedinek, hogy nem csak a hagyományos készüléket dobták fel valami kiszínezett külső burkolattal, hanem teljesen egyedi kialakítást adtak nekik. A lakkfekete nyomtatók megjelenésükben a koreai gyártó zenelejátszóit idézi a fényes felület alá ültetett fényes kék lámpácskákkal.

Ár: 45 000 forint, a multifunkciós változat 75 ezer forint

Univerzális távirányító

Ha a lakás már tele van hifivel, DVD-lejátszóval, házimozi-rendszerrel és nagyképernyős tévével, akkor garantált a kényelmes szórakozás, attól eltekintve, hogy folyton át kell túrni a nappali legeldugottabb zugait a megfelelő távirányítókért. Sok cég gyárt univerzális távvezérlőt, a műfaj egyik leglátványosabb darabja viszont a Logitech Harmony 1000-es készüléke, ami ugyan kicsit nagyobb, mint a sima távvezérlő, de érintőképernyő is található rajta a jobb áttekinthetőség kedvéért.

Forrás: Logitech

Aki ezzel a kezében mászkál otthon, az tényleg a ház urának érezheti magát, ráadásul 175 000 különböző távvezérelhető készülék szerepel a gyártó adatbázisában, amelyekből tizenötöt lehet egyszerre beleprogramozni, beleértve a játékkonzolokat vagy az otthoni világítást is.

Ár: 75 000 forint

Digitális léggitár házibulikhoz és magányos hősöknek

A tévére köthető játékkonzol manapság többet jelent egy szürke/fekete doboznál és a hozzá tartozó, színes gombokkal ellátott kontrollernél, amely miatt órákig lehet a képernyőre meredve kigúvadt szemekkel nyomkorászni. Újabban az ilyen kütyük ugyanis inkább kirobbantják az embert a fotelből, sőt, akár még társaságban is jó szorakozást nyújtanak. Tavaly a Nintendo Wii-je volt nagy szám: hiába a primitív grafika, a puttyogós zene, mindenki az újfajta kütyü fehér kontrollerével akart hadonászni.


Idén pedig mindenki gitározni szeretne: az Xbox 360-on és Playstation-ön elérhető Guitar Hero lett az egyik legsikeresebb ünnepi termék, ami nem is új találmány: a játéksorozat már a harmadik résznél jár. Hogy miről van szó? Nos, a léggitár digitalizált változatáról. Ha valaha is állt a szobájában az ágy közepén, kedvenc rockegyüttese legvadabb szólamait lekövetve a semmi köré görbített ujjaival, akkor ön a játék célközönségébe tartozik. A Guitar Hero, vagyis Gitárhős ugyanis ennek újraélését teszi lehetővé, de valahogy úgy, mint ahogy a karaoke-bulin énekelhet az ember.

Egy műanyag gitáron kell a hangszer nyakán lévő nyomógombokkal a színkóddal ellátott "kottának" megfelelően lejátszani a képernyőn megjelenő kitalált banda által játszott ismert és kevésbé ismert számokat. A mellényúlás nagy blama, ilyenkor csak nyög egyet a gitár, siker esetén viszont tombol a virtuális közönség - a játék pedig kettesben, két gitárral is játszható, sőt, kijött már az ennek mintájára készült Rock Band is, amelyben dobolni és énekelni is kell.

Ár: alapcsomag (játék+gitár) 23 000 forint, +1 gitár 7000 forint

Navigáció a zsebben

Egy ünnepi termékkörkép sem lehet teljes valamilyen GPS-navigációs berendezés nélkül. A jövő navigációs berendezése viszont nem valami önálló kütyü, hanem a mobiltelefon. Igaz, az első fecske, a Nokia N95-ös már tavaly év végén megjelent, de a finn gyártó azóta több olyan készüléket is kihozott, amely navigációra képes.

Forrás: Nokia

Ezek közül a legújabb az N82-es, amely egy hagyományos formájú, szintén "mindentudó" 3G-s készülék dupla kamerával, és öt megapixeles, vakuval ellátott fényképezővel, meg persze a "kötelező" médialejátszó képességekkel. Az N95-öshöz képest szinte csak annyi a különbség, hogy az új modellen nem annyira a multimédiára, mint inkább a fotózásra gyúrt rá a gyártó.

Ár: 115 000 forint

A világ legextrémebb billentyűzete

Képzeljen el egy billentyűzetet, amelyen tetszés szerint beállítható, hogy mi jelenik meg a gombokon: ha magyarul ír, az ékezetes karakterek jelennek meg rajta, ha angolul, akkor a latin abc betűi, ha pedig oroszul, akkor a cirill betűk.

Forrás: [origo]

Nos, az sem véletlen, hogy az orosz nyelvet emlegetjük, hiszen az ezt megvalósító Optimus Maximus billentyűzet Oroszországból érkezett a számítástechnika világába, az art.lebedev dizájnstúdió munkájaként - és amióta csak az első képeket közzé tették róla, izgalomban tartja a számítógépezőket, ugyanis minden egyes gombja egy-egy OLED-kiejlző.

Forrás: art.lebedev

A kiegészítő hosszú évek óta készül, és már miniatűr változatot is megjelentettek belőle, amely csupán három, szabadon konfigurálható billentyűt tartalmaz a kedvenc alkalmazásoknak. Idén azonban végre a teljes, 101+néhány extra gombos változat is megjelent belőle, amely már megrendelhető a gyártónál - bár lehet, hogy csak az Ortodox karácsony idejére ér ide, vagy még később. Azok a szerencsés amerikai tesztelők, akik már meg is érinthették, arról számoltak be, hogy nem csak jól néz ki, de még használható is.

Ár: 13 000 rubel, vagyis körülbelül 300 000 forint

Terabájtok a könyvespolcra

Forrás: Western Digital
Forrás: Western Digital

A számítógép winchestere, mint tudjuk, idővel megtelik. Ilyenkor neki lehet állni DVD-t írni, ami fárasztó megoldás, vagy lehet újabb winchestert szerelni a gépbe - már ha lehet -, ami pedig nem a legjobb módszer, mert a számítógépben raktározott súlyos százgigabájtnyi állományok, hát, lehet, hogy nem a legjobb helyen vannak.

Ehelyett inkább feltehetjük a fájljainkat szépen a polcra egy külső meghajtón is, ami egyrészt, jól néz ki, másrészt, vezeték nélkül is fel lehet küldeni rá a tartalmat, így az össze-vissza lógó kábelek számát is csökkenteni lehet.

A Western Digital My Book World Edition II például tökéletesen megfelel erre a célra: a meghajtó 2 darab, egyenként egy terabájtos merevlemezt tartalmaz, amelyek közül az egyiket be lehet fogni arra is, hogy biztonsági mentésekkel gondoskodjon az állományok védelméről. Ha viszont a méret a lényeg, akkor mind a két terát be lehet fogni adattárolásra is.

Ár: 120 000 forint