Vágólapra másolva!
Panaszt nyújtott be a Microsoft ellen az Európai Bizottsághoz az ingyenes Opera böngészőt fejlesztő cég. Az ok: a webes szabványok mostoha támogatottsága az Internet Explorerben. Hakon Wium Lie, a cég techológiai igazgatója, nyílt levélben magyarázta az internethasználó közönségnek a cég lépésének okait.
Vágólapra másolva!

Az üzenetben a társaság azt kérelmezi, hogy az EU a rendelkezésére álló jogi eszközökkel kényszerítse az Internet Explorer böngészőt fejlesztő Microsoftot, hogy tartsa tiszteletben a webes szabványokat. A vállalat azt tartja problémásnak, hogy az Internet Explorer (IE) nem megfelelően kezeli az egyébként szabványos webes technológiákat. Ennek következtében a fejlesztőknek egy oldal tervezésekor el kell térniük azért, hogy azok helyesen, hibák nélkül jelenjenek meg a Microsoft böngészőjében, ami jelenleg piacvezetőnek számít. Ugyanakkor ha így cselekednek, a szabványokat korrekt módon támogató más browserekben ugyanaz az oldal hibásan jelenik majd meg.

A cég két ajánlást fogalmazott meg a Microsoft felé: javítsák az Internet Explorer szabványokkal való kompatibilitását, vagy ne mellékeljék a böngészőt operációs rendszerükhöz. Kölcsönösen betartott szabványokkal ugyanis minden böngészőben azonosan jelennének meg a weblapok, amivel mind a webfejlesztők, mind az internethasználók jobban járnának.

A nyílt levélben Lie úgy fogalmazott, hogy a Microsoft túl sokáig használta fel piaci túlsúlyát, hogy a web fejlődését hátráltassa. A szakember egyébként részt vett a weboldalak megjelenését leíró CSS szabvány kidolgozásában, és az szabványnak való megfelelést ellenőrző Acid2 nevű teszt megalkotásában is.

Az Operáéhoz hasonló panaszok nem minden esetben vezetnek trösztellenes perhez, ám volt már volt példa erre. A médialejátszó programot gyártó és tartalomszolgáltató RealNetworks által tett bejelentés hatására például a Microsoft kénytelen volt kiadni egy, a Windows Media Playert nem tartalmazó Windows XP verziót. Az Opera reménykedik, hogy a mostani esetben is vizsgálathoz vezet a lépés, és az Európai Bizottság hatalmi szóval zárja le a webes huzavonát. Az Opera használati statisztikái sosem voltak igazán erősek az asztali operációs rendszereken, azonban az Opera Mini mobilos böngészővel piacvezetők a hordozható készülékeken. A cég forgalmaz tenyérgépekre és okostelefonokra is szoftvert, jelenleg ez az egyetlen kereskedelmi termékük.