Sebességek

 

Ennek az értekezésnek külön érdekessége, hogy a teszt során a T-Mobile és a Pannon is bejelentette, hogy szélessávú mobilhálózata Budapesten már 7,2 Mbit/sec letöltési sebességre is képes - előbbi szolgáltató esetében a főváros teljes területe alkalmas a vezetékes internettel szemben is minőségi alternatívát kínáló mobilszörfölésre.

 

Első, budaörsi tesztünk alkalmával - a Pannon-székházzal szemben - a Pannon és a T-Mobile eszközei szinte fej fej mellett haladtak letöltési sebességben (2,2 Mbi/sec). Az első próba alkalmával mindkét hálózat stabilan hozta a 2 Mbit/sec feletti értéket, mellyel könnyedén meg lehetett tekinteni az online tv-n, a Jooston keresztül a legújabb tartalmakat, és mindezt igen nagy felbontás mellett.

 

Budapest - letöltés

 

A belvárosi tesztekből kiderült, hogy mind a feltöltési, mind a letöltési sebességek egyaránt ingadoznak, és ez egyaránt érvényes a beltéri és kültéri viszonyokra is. Általánosságban elmondható, hogy a két adatkártyával a T-Mobile és a Pannon hálózatában Budapesten 1,8 Mbit/sec-nél lassabb sebességet sehol se mértünk a HSDPA-hálózaton - igaz 4 Mbit/sec fölé sem sikerült küzdenünk magunkat. A belvárosban, a Corvinus Egyetem aulájában a Pannon 2,2, a T-Mobile 3,6 Mbit/sec-re volt képes, a XIII. kerületben ugyan csak beltérben a Pannon esetében 1,3-1,5 Mbit, a T-Mobile hálózatán közel 4 Mbit/sec-et is mértünk. A XII kerületben, a Széchenyi-hegy oldalában beltérben a Pannon rendszerén 1,8-2,2 Mbit, a T-Mobile hálózatán 1,8 és 2,5 Mbit/sec közötti adatokat mértünk letöltésben. Jól látható, hogy egy 5 perces pauzával lefolytatott két mérési eredmény is igen nagy szórást tud produkálni.

 

Meglepetés elsősorban a V. kerületben ért bennünket, ahol már halhattuk korábban is, hogy az önkormányzat és az operátorok közötti nem kifejezetten felhőtlen viszonynak köszönhetően igen szűkös az adótornyok száma. Ez a gyakorlatban annyit jelentett, hogy a belváros szívében előfordult olyan is, hogy csak az EDGE-hálózatra tudunk felcsatlakozni, ilyenkor marad a 230 kbps-es sebesség.

 

Forrás: [origo]
A T-Mobile megnövelt sávszélessége lehet vonzó alternatíva a fővárosiaknak

 

A gyakorlatban, Budapesten jelenleg akár folyamatos YouTube-os videók nézegetésére is alkalmas mindkét mobilszolgáltató hálózata, de különösen a T-Mobile megnövelt fel- és letöltési sávszélessége lehet vonzó alternatíva a fővárosiaknak.

 

Budapest - feltöltés

 

A feltöltési eredmények viszonylag kisebb szórással leptek meg minket, Budapesten 360-370 kbps-ot tudtunk elérni tartósan a T-mobile és a Pannon esetében is. Nem elhanyagolható részlet, hogy a T-Mobile hálózatán mértük a leggyorsabb feltöltési sebességet, 1 Mbit/sec-et a belvárosban - a felgyorsított HSUPA-technológiának köszönhetően az elméleti maximum 1,4 mbit/sec-et tesz lehetővé.

 

Érd

 

Újabb vidéki túránk egy Budapesthez közeli településre vezetett. Kollégám, miután a kezébe vehette a két adatkártyát érdi háza felé vette az irányt, ahol mindkét hálózaton (T-Mobile, Pannon) 1-1 Mbit/sec letöltési sebessége tudott elérni, de azt legalább tartósan és megbízhatóan.

 

Debrecen

 

A debreceni kirándulás alkalmával mindkét szolgáltató stabilan hozta a már megszokott 2 és 3 Mbit/sec közötti letöltési sebességet, de 3 Mbit fölé egyik esetben sem tudtunk menni. Meglepő volt, hogy a Nagytemplom előtt a Pannon-nal csak az EDGE hálózatára tudtunk felcsatlakozni.

 

HSDPA - telefonnal

 

Természetesen a telefonokkal is alaposan kipróbáltuk a két szolgáltató hálózatát. A teszthez hozzátartozik, hogy telefonokkal igen nehézkes pontos mérési eredményeket produkálni, így nem szabad meglepődni a 800 és 1200 kbps-es eredményeken (T-Mobile, Pannon), a text.adslreports.com/mspeed oldalon ugyanis a legnagyobb telefonra letölthető teszt adatcsomag 1 MB, amely némileg ronthatja az egzakt adatokat. Összességében a telefonokkal minden esetben könnyedén megtaláltuk a HSDPA hálózatokat, 1 Mbit/sec sebességet hosszabb távon is tartani tudtuk, és élvezet volt mobilon keresztül is a szörfölés. Érdekesség, hogy a telefonokba épített gyengébb minőségű adóvevőknek köszönhetően a beltér-kültér viszonylat hatványozottabban érvényesült, illetve a letöltési adatok 1 és 2 Mbit között szóródhattak.

 

Forrás: [origo]
Minden esetben könnyedén megtaláltuk a HSDPA-hálózatokat

 

Összegzés

 

Összességében elmondható, hogy ha a mérési eredményeket nem figyeltük volna, látatlanban mindenhol bátran megtippeltük volna, hogy valóban széles sávon, akár több Mbit-el internetezünk. Ha a világhálót elsősorban szórakozásra (online játékok), információszerzésre (tanulás, online hírportálok), kapcsolattartásra (levelezés, chat) használjuk, akkor a HSDPA-val ellátott terülteken valódi alternatíva lehet a röghöz kötött, vezetékes megoldásokkal szemben a mobilinternet. Mindkét operátor hálózatával meg voltunk elégedve, bár produkáltak érdekes értékeket - különösen Budapest és Debrecen belvárosában. Első sorban a lefedettség (100 település) és a Budapesten már megnövelt sávszélesség miatt a T-Mobile megoldását tudnánk ajánlani, de a Pannon hálózatának sincs különösebb oka panaszra.

 

Mindenképpen döntsük el a lefedettségi térképek alapján, hogy mely vidéki városban lehet hasznunkra a mobilinternet, és tekintsük át alaposan, hogy az igényeinkhez egy 1 GB alatti, forgalomkorlátozott vagy egy letöltési korláttól független csomagot válasszunk. A már kétezer forinttól elérhető mobilinternet egyfajta biztonságot is kölcsönöz a felhasználónak: megvan annak a maga különleges hangulata, mikor hirtelen információra van szükségünk, és csak annyit kell tennünk, hogy leülünk az első padra, elindítjuk a laptopunkat, és már valóban élvezhető sebességgel száguldoznak az adatok a számítógépünkre.