Vágólapra másolva!
Egytucat telefonkészüléket mutatunk be, melyek mindegyikével lehet mobilinternetet használni. A legolcsóbb, ám ingyenes szoftverekkel meglepően jól tuningolható, belépőszintű készülékektől kezdve a csillagászati árú topmodellekig néhány jó és rossz tulajdonságot reflektorfénybe  helyezve segítjük a vásárlást.
Vágólapra másolva!

Jó hír, hogy manapság már nem feltétlenül kell megvenni a legdrágább készüléket ahhoz, hogy a gyakorlatban is jól használható mobilinternetes szolgáltatást használni tudja az ember. Ha az alapszoftverek nem bizonyulnának elegendőnek, és van pár mega hely a telefon memóriájában, érdemes letölteni rá a wap mellett rendes weboldalakat is megjelenítő, ingyenes Opera Mini böngészőt. Emellett van egy rakás ingyenszoftver ahhoz is, hogy a telefonról bármelyik csevegőhálózathoz csatlakozzon az ember, és az idén a Google is erősített a mobilok szegmensére, a keresőóriás szoftverei közül a telefonos Google Mapset, és a Gmail kliensét érdemes megemlíteni.

Elsőként a legalacsonyabb árú mobilok közül mutatunk be négyet, a második oldalon a közepesen drága készülékekből találhat ajánlót, a harmadik oldalra viszont már a kifejezetten drága típusok kerültek.

Nokia 3110 Classic - nem lesz klasszikus

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Bár az évekkel ezelőtti azonos néven ismert telefonhoz képest rengeteget fejlődött a típus, a 3110 Classic továbbra is inkább ára, nem szolgáltatáskínálata miatt vonzó. Az egyszerű műanyagokból összerakott fekete színben pompázó készülék első sorban a mobiltelefonok kapcsán megismert alapvető funkciók ellátására lett kitalálva: lehet vele telefonálni és SMS-t írni. A kisméretű készülék mindössze 75 grammot nyom a mérlegen, tehát könnyedén hordható nadrágzsebben vagy zakóban. A telefon támogatja az alapnak számító GPSR-nél már gyorsabb letöltést biztosító EDGE technológiát, és a beépített WAP 2.0 böngésző segítségével akár Opera telepítése nélkül is meg lehet rajta nézni egyszerűbb weboldalakat. A Nokia 3110 Classic infrán, USB porton vagy Bluetoothon keresztül is használható modemként, persze nem éppen ADSL-hez hasonló sebességgel.

A Nokia 3110 kevés extrája között találjuk az amúgy rendkívül hasznos rádiót, amellyel előre beprogramozott csatornák közül választhatjuk ki, hogy éppen milyen stílusú zenét szeretnénk hallgatni. A készülék belső memóriája mindössze 8 megabájtos, de a telefonkönyvbe akár ezer nevet is rögzíthetünk, illetve microSD kártyával akár 2 gigabájtig is bővíthető a tárkapacitás. A hátlapon található alapszintű 1,3 megapixeles kamera pont arra elegendő, hogy szabadtéren fényes nappal néhány, később a telefonunkon visszanézendő képet készítsünk, de nyaralásra azért célszerűbb külön fényképezőt vinni magunkkal.

Sony Ericsson K550i - remek ár/érték arány

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A japán-svéd gyártó készüléke már-már szinte alulról súrolja a középkategória szintjét, de árát tekintve a legolcsóbb modellek között található. A fekete és szürke színekben megjelenő telefon rendkívül egyszerű műanyagokból lett összerakva, ennek megfelelően kissé recseg és ropog is. Billentyűzetkiosztás már ismerős lehet a felsőbb kategóriás Sony Ericsson modellekről, használata elsőre is egyértelmű és kényelmes. A telefon kijelzője mindössze csak 176x220 pixel felbontásra képes, de 262 ezer féle színárnyalatot tud megjeleníteni. A Sony Ericsson K550i 64 megabájtos - külön megvásárolható kártyával tovább bővíthető - belső memóriával bír, erre a programok mellett jó pár kép és zene is elfér.

Az adatkommunikációs lehetőségek között a Bluetooth mellett a K550i-n is az EDGE-et lehet megtalálni, cserébe viszont egy jól használható RSS-olvasó is elérhető az Üzenetek menüpontban, amellyel a friss híreket lehet néhány gombnyomásra elérni. A telefon hátlapján 2 megapixeles, autófókusszal felszerelt optika található amely kategóriájához képest aránylag szép fotókat tud készíteni.

A telefonban található mp3-lejátszó igen fejlett, annak ellenére, hogy nem egy Walkman márkajelzésű készülékről van szó, és rádió is került a készülékbe. További pozitívum, hogy a mobil elég jó használati időt biztosít akkumulátorról. Kártyafüggetlenül 30-40 ezer forintért lehet megvenni.

Samsung E740 - feminin csúszka

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A szétcsúsztatható kialakítással felszerelt készülék első sorban a hölgyvásárlók kedvében kíván járni. A lekerekített sarkok, és a lágy vonalak mellett a szürkésen csillogó előlap a modell nőies vonásait erősíti. A telefon, bár nem kifejezetten apró, de semmiképpen sem mondanánk méretesnek. A 92 grammos Samsung E740 kijelzője, amely mindössze 176x220 pixeles felbontással rendelkezik, ugyancsak 262 ezer színárnyalat megjelenítésére képes, amely a gyártótól már megszokott minőséget nyújtja. A telefon memóriája 30 megabájtos, amely a célközönség számára SMS-ek és telefonbejegyzések tárolására még sok is lesz - ráadásul memóriakártyát is képes fogadni, melyre elsősorban mp3-akat érdemes felvenni.

Az adatkommunikációs lehetőségek között itt is csak az EDGE-et lehet kiemelni, amely a készülék igen primitív WAP böngészőnek köszönhetően csak minimális használatra elegendő - ajánlott kapásból Operát tölteni rá. A telefonban bár kevés extra található, de ilyen például a Bluetooth vagy a 2 megapixeles kamera, bár ez utóbbi nem produkál túl szép felvételeket. Az E740-es hálózatfüggetlen változatban 40 ezer forint körüli összegért vihető haza.

LG KU-250 - törpék között az óriás

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A dél-koreai gyártó, bár sokak számára manapság már hihetetlen lehet, de alapvetően olcsó és rendkívül egyszerű telefonokat is gyárt. Ilyen például a külsőre tökéletesen egyhangú és unalmas LG KU-250, amely kizárólag fekete színben kapható, és a lehető legolcsóbb műanyagokból van összerakva. A telefon méreteivel nincs különösebb gond, 98 grammos tömege pedig még kezelhető. A 262 ezer árnyalat megjelenítésére képes kijelző sajnos csak 176x220 képpontot tud megmutatni, de legalább ezt élethű színekkel teszi. A telefonban eltárolható kontaktok száma mindössze 500, de legnagyobb örömünkre a 10 megabájtos belső memória microSD kártyával tovább bővíthető.

Ugyanakkor az alsó szegmens egyetlen olyan készülékéről van szó, amely 3G-t is tartalmaz, így az olcsó készülékek között kijár neki némi tisztelet - és még videotelefonálsára is alkalmas!

A LG által előre telepített böngésző sajnos az egyik legfejletlenebb az összes konkurenssel egybevetve, így szinte kötelezőnek tartanánk egy Opera Mini installálását. Meglepő módon a lassabb EDGE-et vagy a gyorsabb HSDPA-t nem támogatja a készülék, így használója kénytelenek 3G-s lefedettséggel rendelkező területet keresni, ha netezni akar telefonján.

A hátlapon található kamera mindössze 1,3 megapixeles, túl sok extrát nem érdemes várni tőle, viszont az akkumulátora jól bírja a strapát több napon át. Teljes áron már 20-30 ezer forintért meg lehet venni.