Megszűnik a maces pletykalap

Vágólapra másolva!
Peren kívüli megegyezéssel és pletykaoldal bezárásával ért véget a ThinkSecret és az Apple közt 2005 januárja óta húzódó per. A szerkesztők nem kényszerültek forrásaik kiadására.
Vágólapra másolva!

A pletykaoldalra felkerült szűkszavú sajtóközlemény szerint a feleknek sikerült olyan megoldást találni, amellyel kölcsönösen elégedettek. "Örülök, hogy sikerült peren kívül megegyeznünk, és haladhatok a tanulmányaimmal és szélesebb újságírói törekvéseimmel." - nyilatkozta az AP hírügynökségnek a Harvardon tanuló Nick Ciarelli, a ThinkSecret szerkesztője. Az egyezség részletei egyelőre nem ismertek, azt viszont minden fél megnyugtatására közölte Ciarelli, hogy a forrásainak anonimitását képes volt megvédeni.

Az egyezséggel elégedett a Ciarellit jogi védelemhez juttató Electronic Frontier Foundation, elektronikus polgári szabadságjogokat védő társaság is. Kurt Opstahl, az EFF egyik ügyvédje, a társaság blogjában megemlíti azt is, hogy nem tartaná meglepőnek, ha Ciarelli a per megszüntetése mellett pénzbeli jóvátételt is kapott volna az Apple-től. Opstahl olvasata szerint az Apple-nek komoly esélyei voltak a per elvesztésére, ami súlyos presztízsveszteség lett volna a cég számára.

Kiszivárgott céges adatok

A ThinkSecret 2004 decemberében tette közzé, hogy az Apple monitor nélküli, alsó kategóriás asztali számítógépet és irodai csomagot készül megjelentetni. A pletykák hitelességét 2005 januárjában igazolta Steve Jobs, amikor a MacWorld konferencián bejelentette a Mac Minit és az iWork szoftvercsomagot. A bejelentést követően az Apple pert indított a pletykaoldal ellen, hogy forrásainak kiadására késztesse a szerkesztőt.

Az Apple ebben az időszakban több oldal ellen is indított hasonló céllal pereket, ezek azonban a tavalyi év során lezárultak. Az ügyben ítélő kaliforniai bírónő úgy döntött, a pletykaoldalak szerkesztői írói az újságírói jogokkal rendelkeznek, tehát megvédhetik bizalmas forrásaikat. A ThinkSecret ellen indított per annyiban különbözött, hogy itt közvetlenül az újságírót perelte be az Apple.

Bicska Maci

A kiszivárogtatott pletykák és az ebből élő lapok a cég történetének szerves részét képezik. Az internetes szaklapok megjelenése előtt a nyomtatott sajtóban is szerepeltek csak ezzel foglalkozó rovatok. A legnevesebb publicista a MacWEEK lapban olvasható Mac the Knife volt, akinek személyazonossága annak ellenére sem ismert pontosan, hogy a MacWorld konferencián több partit tartottak a Knife részvételével.