A Penny Market élelmiszerdiszkont áruházlánc forgalmazza Ausztriában az iPhone-t. Az Apple tiltakozik. 
   

 "A forradalmi mobiltelefon, az iPhone megérkezett! December 21-től Ön is megvásárolhatja a kijelölt Penny Market boltokban és az online áruházban. Az összes hálózaton működik!" - hirdeti az osztrák cég honlapja. Az élelmiszerdiszkontban 799 euróért (203 ezer forint) kapható a kártyafüggetlen okosmobil egyéves garanciával, ám az Apple engedélye nélkül.

"Az Apple az Amerikai Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Németországban és Franciaországban mutatta be a készüléket. További terveket vállalatunk nem hozott nyilvánosságra és Franciaországon kívül sehol nem támogatja kártyafüggetlenített iPhone forgalmazását" - áll az osztrák Apple-képviselet közleményében. A készülékhez csak az amerikai céggel kizárólagos szerződésben álló mobilszolgáltatókkal kötött előfizetéssel együtt lehet hozzájutni. A gyártó jutalékot kap minden egyes aktivált készülékért, s egyedi módon a készülékeket bonyolított adatforgalomból befolyó bevételekből is részesedik.

Kivételnek számít Franciaország, ahol az ilyenfajta árukapcsolás tilos, így a vásárló szabadon választhat szolgáltatót. A kártyafüggetlen iPhone ott olcsóbb, mint a Penny Marketnél, 749 euróba kerül. Németországban a T-Mobile az Apple partnere, bár a társaságok közti exkluzív szerződést a Vodafone megtámadta, de az első fokon eljáró bíróság elutasította a keresetet. 

A Der Standard című bécsi lap szerint a Penny Market készülékei minden bizonnyal szürkeimportból származnak, és nem ez az első ilyen eset az országban. A Saturn elektronikai üzletlánc már novemberben árulta az első Apple-féle mobilt. 999 euró volt az ára, de osztrák SIM-kártyával nem is lehetett használni, így aztán mindet vissza kellett vásárolnia az áruházláncnak. Az Apple első mobiltelefonját hivatalosan egyelőre itthon sem árusítják, ám a szürkepiaci importból nem lehetetlen beszerezni a készüléket kisebb GSM-boltokból.