Ami kellhet egy új PC-hez

Vágólapra másolva!
Ahogy már évek óta mindig, az idén is összegyűjtöttük azokat az ingyenes szoftvereket, amelyek alapfelszerelésként kvázi kötelező telepíteni egy új PC-re. Itt megtalál mindent, ami az internetezéshez, vagy az ismertebb kép, hang, videofájlok megnyitásához, gépe védelméhez kellhet. Telepítse őket most, hogy ne később kelljen!
Vágólapra másolva!

A 2007-es év egyik legfontosabb újdonsága volt a Windows Vista megjelenése: az XP utódjául szánt Microsoft operációs rendszer, amely márciusban került a magyar boltok polcaira. Ugyanakkor nem lehet azt mondani, hogy a vevők egymást ostromolták volna a boltokban a legújabb Windowsért, a legtöbb Vista-licencet újonnan vásárolt asztali- és hordozható PC-kkel adták el.

Forrás: [origo]
Szebb ablakok a Vistában

A Vistával spórolhat néhány programot

Ha le akarjuk egyszerűsíteni a dolgokat, az mondhatjuk, a Vistával meg lehet spórolni néhány program telepítését, esetleg megvételét: ez a Windows végre alapból lejátssza a DVD-ket, képes keresni a merevlemezen lévő fájlok tartalmában (azaz nem szükséges külön telepíteni rá a Google Desktop-ot), és virtuális könyvtárként képes például egyben kilistázni az összes mp3-at. Praktikusnak találtuk még a fenti képen is látható oldalsó eszköztárat, hasonló szerencsére XP alá is elérhető ingyen, Desktop Sidebar a neve (emellet az előbb említett Google-szoftver is kínál ilyen felületet.).

A Windows Vista Premium változata tartalmazza a (kizárólag megfelelő, licencelt típusú) távirányítóval vezérelhető, elég jó médialejátszó felületet, amelyből tévét, videót, digitális fotókat lehet nézegetni, illetve zenét hallgatni akár a kanapén fekve is. Emellett az új Windows alapból tartalmazza a legújabb Media Player-t és Internet Explorer-t, utóbbi egy olyan extra védelmi funkciót is kínál ezen az oprendszeren, amit XP-n nem lehet használni.

Egy idén megvett, előre telepített vistás PC esetében valószínűleg nincs gond a hardverelemek illesztőprogramjaival, ám az összkép ekkor sem tökéletes: egy régebbi nyomtató, vagy egy pár éves DV-kamera esetében jó esély van arra, hogy nem fog együttműködni az új Windowszal.

A fent említett alkalmazások kivételével a Windows Vistára is külön kell szövegszerkesztőt, víruskeresőt, tömörítőprogramot, vagy mondjuk PDF-olvasót telepíteni, így a folytatásban olvashatókat egyaránt ajánljuk XP-vel és utódjával böngésző olvasóink számára.

Védje meg a számítógépet!

Fontossági sorrendben haladva elsőként érdemes az új számítógép védelméről gondoskodni: az újonnan vett XP-kben már alapból benne van a Service Pack 2 javítócsomag, ha régebbi gépet kapott, mindenképpen telepítse ezt. XP és Vista esetében is szükség van vírusvédelmi alkalmazásra, melyek közül meglepően jól teljesítenek a magáncélra teljesen ingyenes programok, például az AVG Free és az Avast! is.

A Vista alapból tartalmazza, XP-re viszont utólag kell letölteni a kémprogramok elleni védelmet kínáló Windows Defender-t. Ezt az alkalmazást csak eredeti operációs rendszerre lehet telepíteni, és ha valamiért nem szimpatikus, a Szoftverbázison talál helyette jópárat, nekünk eddig a Spybot vált be leginkább. Fontos, hogy vírus- és kémprogram-védő szimultán is futhat egymás mellett, ám víruskeresőből egyszerre csak egyet telepítsen a PC-re!

Forrás: [origo]
Gyorsan előhívható kedvenc oldalak az Operában



Kell egy jó böngésző...

Ha ezt a cikket olvassa, feltételezzük, hogy internetezésre is használja számítógépét. Böngészőkkel lassan Dunát lehet rekeszteni, mi a kínálatból háromfélét ajánlunk figyelmébe: XP-re érdemes a már fent említett Internet Explorer 7-est felinstallálni (ebből tavaly ilyenkor még csak angol verzió létezett), ennek alternatívájául a Firefox-ot érdemes feltelepíteni akár második böngészőként, előnye a gyors működés mellett az, hogy rengeteg ingyenes kiegészítő érhető el hozzá. Méltánytalanul kevéssé ismert, pedig több funkciójában is jobb a Firefoxnál a feltörekvő Opera böngésző, amely egyebek mellett beépített BitTorrent-klienssel, és klassz zoom-funkcióval is bír.

A böngésző önmagában kevés, a weboldalak megtekintéséhez egy sor kiegészítőt is telepíteni kell: ezeket általában maguktól letöltésre kínálják a browserek, ha szükség van rájuk, de ha most van ideje, pakolja fel őket, később nem kell vesződnie velük!

...és hozzá a kiegészítők

Ma már sok szájton találni Flashben készült részeket, például a YouTube is ezt a technológiát használja, nem beszélve a böngészőben futtatható játékokról - a Flash Player-re tehát szükség van, a legfrissebb verziót a Macromedia honlapjáról töltheti le - a Shockwave egy hasonló szoftver, ezt is telepítse innen izibe', alig néhány megabájt. Még egy utolsó ajánlat: a Java.com-ról töltse le a Java-klienst is, ezt igényli például az iWiW térképe is, ráadásul ha végzett, játszhat is egyet rögtön az oldalon.

Sajnos még mindig nincs vége: a neten barangolva jó eséllyel botlik az ember PDF dokumentumokba. Ez az Adobe cég formátuma, ennek megfelelően az Adobe Reader-rel lehet megnyitni. Ez a szoftver sokszor lomha mamutként dolgozik, ezért kerestünk helyette egy fürgébb alternatívát: a Foxit Reader személyében meg is találtuk, eddig jól bevált.

Az online videók megtekintéséhez a Flash mellett szükség lehet még az Apple Quicktime lejátszójára, vagy a Real Player-re. Utóbbit sokan agresszív beépülése miatt nem szeretik, számukra a Real Alternative lehet a megoldás.

Ezek kellenek a kommunikációhoz

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A Windows Vistában a korábban MSN Messenger néven ismert Live Messenger legújabb verziója van, XP esetében érdemes letölteni a legfrissebb verziót. Még ha nem is linkeltük volna be, sem lenne nehéz megtalálni, gyakorlatilag folyamatosan a Szoftverbázis toplistájának élén áll a magyar nyelvű program.

Sokak szerint a Microsoft chatprogramja kezdőknek való, a profik multiplatformos csevegőprogramot használnak, amellyel egyszerre tucatnyi csevegőhálózaton lévő barátaikkal csacsoghatnak az ICQ-tól az AIM-ig. Ilyen például a Miranda, a Pidgin vagy a csigatempóban való fejlesztései miat egyre inkább lemaradó Trillian. Nem maradhat ki a listából az online hívással és a beszélgetések szerverre való rögzítésével domborít Google Talk kliens, és a legismertebb nettelefonos alkalmazás, a Skype sem.

A következő oldalon az internethez kevésbé szorosan kapcsolódó szoftvereket, például CD-író, médialejátszó és szövegszerkesztő alkalmazásokat vesszük sorra.